Lohikoski piti vasemmistoliiton ryhmäpuheen hallituksen asuntopoliittisen kehittämisohjelman esittelyssä eduskunnassa.
– Asumisen eriarvoisuuden purkaminen on vasemmiston kärkitavoite. Tulotaso ei saa määrittää ihmisen asumisoloja, Lohikoski sanoo.
Tulotaso ei saa määrittää ihmisen asumisoloja.
Lohikoski mainitsee opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät esimerkkeinä pienituloisista ryhmistä, joiden oikeuden kohtuuhintaiseen ja laadukkaaseen asumiseen vasemmistoliitto haluaa varmistaa. Tämän tavoitteen saavuttamisessa keskeinen väline on julkinen asuntotuotanto. Vasemmisto haluaa turvata julkisen asuntotuotannon osana asuntopolitiikkaa, eikä vain markkinasuhdanteiden tasaajana.
– Kohtuuhintaista asumista pitää lisätä, jotta sitä olisi saatavilla nykyistä suuremmalle joukolle suomalaisia. Laajassa mittakaavassa sillä on asumisen hintatasoa yleisesti hillitsevä vaikutus, Lohikoski sanoo.
Vasemmisto haluaa turvata julkisen asuntotuotannon.
Lohikoski korostaa asuntopoliittisten tavoitteiden kunnollista resurssointia sekä aktiivista seurantaa, jotta asuntopoliittisesta ohjelmasta saadaan täysi hyöty. Vasemmisto näkee ohjelmassa edelleen kehitettävää.
– Hallituksen asuntopoliittisella ohjelmalla on ansionsa, mutta meillä vasemmistossa on halu ja valmiudet tarttua vieläkin vahvemmin ihmisten asumisen epäkohtiin, kuten asumisen kalliiseen hintaan, hän sanoo.
Vasemmistossa on halu ja valmiudet tarttua vieläkin vahvemmin ihmisten asumisen epäkohtiin.
Lohikosken mukaan asuntopolitiikan avulla on pystyttävä hillitsemään myös ympäristökriisiä. Tämä edellyttää vähähiilisyyttä rakentamisessa ja asumisen energiaratkaisuissa.
– On edistettävä puurakentamista, ja valittava korjaus- tai täydennysrakentamista uudisrakentamisen sijaan, kun se on mahdollista. Lisäksi ihmiset tarvitsevat luontoa myös asuinympäristössään, Lohikoski sanoo.
___
Pia Lohikosken ryhmäpuhe 2.3.2022
Arvoisa puhemies
Asunto on perusoikeus: meidän jokaisen on asuttava jossain. Asunto on osa perusturvallisuuden tunnettamme. Asuminen on elämän perusedellytys.
Nyt käsittelyssä oleva asuntopoliittinen kehittämisohjelma on asuntopolitiikan ohjenuora vuoteen 2028 saakka. Siinä linjataan asuntopolitiikan peruslinjoja ja niitä asumisen teemoja, joihin politiikalla halutaan puuttua.
Ohjelmalla on ansionsa, mutta meillä vasemmistossa on myös halu ja valmiudet tarttua ihmisten asumisen epäkohtiin, kuten asumisen kalliiseen hintaan vieläkin vahvemmin.
Arvoisa puhemies
Vasemmistoliitto ajaa aina heikoimmassa asemassa olevien ihmisten asiaa. Niin myös nyt. Vasemmistoliitto haluaa poistaa asunnottomuuden kokonaan, ja siihen on myös hallitus sitoutunut vuoteen 2027 mennessä. Peräänkuulutan myös asunnottomuuden poistamisen tavoitteen toteutumisen seuraamista, ja mikäli tavoitteesta ollaan jäämässä, lisätoimia.
Asumisen eriarvoisuuden purkaminen on vasemmiston kärkitavoite.
Opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät ovat esimerkkejä pienituloisista ryhmistä, joiden oikeus kohtuuhintaiseen ja laadukkaaseen asumiseen pitää turvata. Tulotaso ei saa määrittää ihmisen asumisoloja.
Arvoisa puhemies,
Asumisen kasvava hinta koettelee yhä useampaa suomalaista, ja heille vasemmiston viesti on selvä: asumisen hintaa voidaan hillitä politiikalla. Näin myös haluamme vasemmistossa tehdä.
Vuokra-asumisen hintaa määrittää Suomessa markkina. On ensiarvoisen tärkeää, että Suomessa kasvukeskuksissa etsitään ja löydetään toimivia keinoja hillitä ylisuuria vuokrankorotuksia, kuten muuallakin Suomen eurooppalaisissa verrokkimaissa.
Toinen asumisen hintaa määrittävä tekijä on asuntotuotanto. Vasemmisto haluaa turvata julkisen palvelun asumisen tuotantomäärät itseisarvoisena osana asuntopolitiikkaa, eikä vain markkinasuhdanteiden tasaajana. Kohtuuhintaista asumista pitää lisätä, jotta sitä olisi saatavilla nykyistä suuremmalle joukolle suomalaisia, ja jotta sillä olisi asumisen hintatasoa yleisesti hillitsevä vaikutus.
Arvoisa puhemies
Asuntopolitiikan on oltava sellaista, joka hillitsee ympäristökriisiä.
Tämä tarkoittaa paitsi luontoystävällistä kaavoittamista, myös sitä, että ymmärretään ihmisen tarvitsevan luontoa myös asuinympäristössään kunnissa ja kaupungeissa.
Se tarkoittaa puurakentamisen edistämistä ja korjaus- ja täydennysrakentamisen valitsemista uudisrakentamisen sijaan aina kun mahdollista. Se tarkoittaa vähähiilisyyttä rakentamisessa ja asumisen energiaratkaisuissa.
Näihin kaikkiin pitää julkisen vallan vaikuttaa.
Arvoisa puhemies,
Asuntopoliittinen kehittämisohjelma on askel eteenpäin asumisolojen parantamisessa ja asumisen ympäristötoimissa. Siitä huolimatta paljon työtä jää vielä tehtäväksi, jotta ohjelman tavoitteet saavutetaan.
Peräänkuulutan asuntopoliittisten tavoitteiden kunnollista resurssointia sekä aktiivista seurantaa, jotta ohjelma saavuttaa koko potentiaalinsa. Myös valtion asuntorahaston tulevaisuuden tulonlähteet on turvattava ja niistä linjattava mahdollisimman pian. Näemmekö tulevaisuudessa esimerkiksi omistus-ARAVAn paluun, jää nähtäväksi.
Valtion asuntorahasto on erittäin tärkeä ja keskeinen osa Suomen asuntopolitiikan työkaluja.
Asuntopolitiikka on myös työllisyyspolitiikkaa. Ei vain rakennusalan näkökulmasta, vaan myös siksi, että työvoimapulasta kärsivillä aloilla, kuten hoito- ja palvelualoilla, on ensiarvoisen tärkeää, että voidakseen esimerkiksi muuttaa työn perässä, on oltava mahdollisuus löytää työpaikan lisäksi kohtuuhintainen koti.