– Pelon, ahdistuneisuuden, paniikin, epävarmuuden täyttämällä aikakaudella on ymmärrettävää, että asiat halutaan nopeasti pois päiväjärjestyksestä, mutta eduskunnan jos kenen, tulee vaalia demokratiaa viimeiseen asti. Kiire ja hätiköinti ei ole perusteltua, vaan jopa uhka turvallisuudelle.
– On Nato-jäsenyyden kannattajienkin etu, että mahdollinen jäsenyys on kaikista näkökulmista tarkkaan punnittu riskit ja uhkakuvat tiedostaen.
Honkasalo painotti puheessaan eduskunnan roolia ylimpänä päättävänä elimenä Nato-jäsenyyden hakemista määrittävässä prosessissa. Honkasalon mukaan jokaisen kansanedustajan tulee päästä tarvittavan tiedon äärelle.
– On demokratian kannalta erittäin tärkeää, että Nato-jäsenyyttä koskeva keskustelu käydään eduskunnassa harkiten ja eri skenaarioita punniten. Teemme nyt päätöstä, joka tulee kantamaan vuosien päähän. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää, että Nato-jäsenyyteen perehdytään nyt valiokunnissa joka kulmalta huolellisesti punniten ja laajasti eri asiantuntijoita kuullen.
Selontekoon sisältyy kirjaus, jonka mukaan eduskuntakäsittelyn aikana valtioneuvosto tarkentaa eduskunnalle yksityiskohtia ja arvioita, joita ei ole mahdollista kirjata julkiseen selontekoon. Honkasalo näkee kohdan koskevan erityisesti Nato-jäsenyyden kriittisiä kohtia.
– Selonteossa ei ole esimerkiksi käsitelty erilaisia lyhyen ja pitkän aikavälin skenaarioita ja niiden vaikutuksia Suomen turvallisuudelle, sotilaallisten jännitteiden muutoksiin Suomessa ja lähialueilla, asevarusteluun tai ihmisoikeuksiin liittyviä näkökulmia. Naton omat operaatiotkaan eivät aina kestä päivänvaloa, tästä tuorein esimerkki on Afganistanissa.
Honkasalo piti arvokkaana selonteon kohtia, joissa painotettiin kansalaisten kriisinkestävyyttä ja avointa keskustelua.
– Ihmisten kestävyys ja mielenterveys alkavat olla todellisella koetuksella kahden pandemiavuoden jälkeen. Kun jokainen kokee tulevansa kuulluksi, lisäämme osallisuutta yhteiskunnassa ja luomme vakautta ja yhtenäisyyttä.
– Tämä koskee myös keskustelua Nato-jäsenyydestä. On demokratian kannalta erittäin tärkeää, että sodasta, sen vaikutuksista Suomelle ja erilaisista vaihtoehdoista voidaan puhua avoimesti, ilman välitöntä leimaamista ja solvauksia.
Lisätiedot: Veronika Honkasalo, puh. 040 5559409