– Hallitus tekee karhunpalveluksen vastuullisille suomalaisille yrityksille, kun se lisää oikeudellista epävarmuutta ja sääntely-ympäristön epäjohdonmukaisuutta. Tällä tavoin haitataan vihreään siirtymään vaaditun vakaan investointiympäristön aikaansaamista ja vesitetään ihmisoikeuksia ja ympäristöä koskevat vaatimukset, Kivelä sanoo.
Euroopan komissio julkisti lainsäädäntöpaketin, jolla heikennetään vasta vuosi sitten voimaan tulleita yritysten kestävyys- ja vastuullisuusvaatimuksia. Eduskunta asettui tänään tukemaan hallituksen kantaa, joka on komission heikennyksiä puoltava.
Hallitus on tehnyt selittämättömän U-käännöksen.
Kivelän mukaan hallitus on tehnyt selittämättömän U-käännöksen asettumalla kannattamaan ehdotettuja heikennyksiä EU:n kestävyys- ja vastuullisuusvaatimuksiin – vaatimuksiin, joiden se vielä viime vuoden tammikuussa katsoi menneen läpi juuri sellaisina kuin Suomi halusi.
– Yritysten huolellisuusvelvoitteen rajaaminen poistaa täysin mahdollisuuden puuttua niihin ongelmiin, joiden takia yritysvastuudirektiivi ylipäätään laadittiin, Kivelä sanoo.
Kestävyys- ja vastuullisuuslainsäädännön purkamista perustellaan yritysten hallinnollisen taakan keventämisellä. Muutoksilla muun muassa rajataan yritysten niin kutsuttua huolellisuusvelvoitetta vain suoriin liikekumppaneihin, vaikka toimitusketjujen suurimmat ympäristö- ja ihmisoikeusriskit sijaitsevat niiden alkupäässä, kuten kaakaoviljelmillä tai kuparikaivoksilla EU:n ulkopuolella.
”Kannan muutos on törkeää ilmasto-, ympäristö- ja vastuullisuustyön kannalta.”
Komissio heikentää myös kestävyysraportointivelvoitteita. Se sulkee raportointivaatimusten ulkopuolelle arviolta 80 prosenttia yrityksistä, joilla olisi aiemmin ollut velvollisuus raportoida. Myös yritystoiminnan haitallisten vaikutusten uhrien mahdollisuutta saada oikeutta jäsenmaiden kansallisista tuomioistuimista kavennetaan.
– Suomen kannan muutos on törkeää ilmasto-, ympäristö- ja vastuullisuustyön kannalta. Direktiivin vaikuttavuus romutetaan täysin. Tämä on iso askel taaksepäin ilmasto- ja ympäristötavoitteidemme saavuttamisen ja ihmisoikeuksien globaalin toteutumisen kannalta, Kivelä sanoo.