Min­ja Kos­ke­la: Met­sien suo­je­lu­kri­tee­rien tie­teen­vas­tai­suus on fars­si, jos­sa voi­tot me­ne­vät luon­non edel­le

Hallitus julkaisi tänään niin sanonut kansalliset kriteerit vanhojen ja luonnontilaisten metsien suojelemiseksi. Kriteerit on laadittu siten, että luontopääomaltaan arvokkaat metsät jäävät lähes kokonaisuudessaan suojelun ulkopuolelle. Ne saivat jo lausuntokierroksella täystyrmäyksen niin tutkijoilta, ympäristöviranomaisilta kuin kunniltakin.

–  Hallitus toi nämä kriteerit käytännössä muuttamattomina takaisin pöytään. Kriteerit asettavat metsien suojelukynnyksen tarkoitushakuisesti niin korkealle, että Suomessa ei suojeltavia metsiä olisi enää juurikaan jäljellä, vaikka vanhoja ja luonnontilaisia metsiä on tosiasiassa tunnistettu Suomessa noin 700 000 hehtaaria, Koskela sanoo.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tutkijat ovat todenneet, että hallituksen ehdottamat suojelukriteerien määritelmät ovat “tieteellisen tiedon tarkoitushakuista vääristelyä”.

”Näillä kriteereillä ei ajeta kansakunnan etua, vaan metsäteollisuuden lyhyen aikavälin intressejä.”

– Hallituksen tavoitteena on valtion metsien pitäminen niin laajalti kuin mahdollista hakkuiden piirissä. Hallitus on siis päättänyt antaa luontokadon jatkua, jotta metsäteollisuus voi takoa mahdollisimman paljon voittoa, Koskela sanoo.

Hallituksen esittämät vanhojen metsien suojelukriteerit ovat myös EU:n biodiversiteettistrategiassa linjattujen ympäristösitoumustemme vastaisia. Mahdollistamalla kansainvälisten ympäristövelvoitteiden kanssa räikeässä ristiriidassa olevat hakkuut, Orpon hallitus asettaa suomalaiset puutuotteet kansainvälisesti merkittävän mainehaitan alle.

Samaan aikaan Suomessa metsäluontotyyppien ja niistä riippuvaisten eliölajien uhanalaistumiskehitys jatkuu, hiilinielu on romahtanut ja metsä kokonaisuudessaan kääntynyt päästölähteeksi.

– On ilmeisempää kuin ehkä koskaan, että meidän täytyy asettaa kaikki valtion vanhat ja luonnontilaiset metsät tiukan suojelun piiriin, mutta hallitus toimii päinvastoin. Näillä kriteereillä ei ajeta kansakunnan etua, vaan metsäteollisuuden lyhyen aikavälin intressejä, Koskela tiivistää.