– Pääministeri Orpon sote-puheet ovat yhä rankemmin todellisuudesta vieraantuneita. Hän ei näytä huomanneen, että lukuisat hyvinvointialueet – mukaan lukien hänen oma alueensa – käyvät parhaillaan YT-neuvotteluita ja joutuvat vähentämään henkilöstöä oikeistohallituksen leikkauksien vuoksi, Koskela sanoo.
– Samalla pääministeri itse on palannut eduskuntavaalien aikaiseen puhetapaansa, jossa säästöt haetaan “digitalisaatiosta” ja “tehottomista käytännöistä”. Pääministeri uskoo, että hoitotakuun romuttaminen ja rahoituksen leikkaaminen eivät heikennä hoitoonpääsyä, vaikka alueiden oma käsitys on täysin päinvastainen.
Koskela viittaa Iltalehden tänään julkaisemaan haastatteluun, jossa pääministeri Orpo korostaa hyvinvointialueiden “omaa vastuuta” siitä, etteivät ne heikentäisi hoitoon pääsyä vaikka rahoitus vähenee. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäjät ovat kuitenkin tuoneet esiin, että rahoitusleikkaukset edellyttävät merkittäviä henkilöstövähennyksiä.
– Perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn heikentäminen johtaa ainoastaan kasvaviin erikoissairaanhoidon kustannuksiin ja vaarantaa siksi myös taloudelliset tavoitteet. Pääministerin olisi korkea aika kuunnella myös opposition esittämiä ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi, Koskela sanoo.
Vasemmistoliitto on esittänyt, että Kela-korvauksien korottamiseen käytetyt 500 miljoonaa euroa käytettäisiin julkisen perusterveydenhuollon vahvistamiseen siten, että nykyisten hoitotakuun romuttamisen sijasta se kiristettäisiin siirtymäajalla 7 vuorokauteen. Säästöjä vasemmistoliitto hakisi myös rajoittamalla valtakunnallisesti vuokratyövoiman ja ostopalveluiden käyttöä sekä hintakehitystä.
– Pääministeri väittää opposition vaativan vain lisää rahaa, vaikka me nimenomaan haluamme käyttää resursseja järkevästi. Orpon haihattelu uudesta “valinnanvapausmallista” koko väestölle taas osoittaa, ettei kokoomuksella ole mitään rajaa sen suhteen, kuinka paljon verorahoja voidaan kaataa terveysfirmoille, Koskela sanoo.