– Suomalaisen hyvinvointivaltion tulevaisuus riippuu siitä, onko sote-ammattilaisilla jatkossa elämiseen riittävä palkka, inhimilliset työolot ja oikeus koulutukseen. Samaan aikaan oikeistohallitus heikentää kaikin tavoin sote-ammattilaisten asemaa ja ajaa heitä kasvavissa määrin työttömäksi tai pois alalta, Koskela sanoo.
Työttömyys sote-alalla on noussut vuodessa jopa 32 prosenttia ja alan koulutuksista valmistaudutaan yhä useammin suoraan kortistoon. Pelkästään lähihoitajia oli alkuvuodesta työttömänä yli 6000, jopa 2400 enemmän kuin vuotta aiemmin. Koskelan mukaan kasvava työttömyys uhkaa ajaa ammattilaisia pysyvästi pois sote-alalta.
”Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksiin tehtävät yli puolen miljardin korotukset tulisi ohjata hyvinvointialueiden rahoitukseen.”
– Vasemmistoliitto vaatii hallitusta välittömästi pidentämään hyvinvointialueiden alijäämän kattamisvelvoitetta, jotta paniikinomainen YT-aalto saadaan poikki. Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksiin tehtävät yli puolen miljardin korotukset tulisi ohjata hyvinvointialueiden rahoitukseen, jotta ne voivat palkata lisää sote-ammattilaisia, Koskela sanoo.
Vasemmistoliitto vastustaa niin sanottua vientivetoista palkkamallia, ja esittää, että valtakunnansovittelijan tehtäviin kirjataan nykyistä vahvemmin palkkatasa-arvon edistäminen. Tämä mahdollistaisi vuonna 2022 sovitun sote- ja kunta-alan palkkaohjelman toistamisen.
Vasemmistoliitto lupaa palauttaa aikuiskoulutustuen.
– Orpon hallitus on tehnyt itsestään työmarkkinaosapuolen, joka on ryhtynyt aktiivisesti heikentämään sote- ja kunta-alan työntekijöiden asemaa ja neuvotteluvoimaa. Uudet lakko-oikeuden rajoitukset jatkavat tätä linjaa, Koskela sanoo.
Vasemmistoliitto lupaa palauttaa aikuiskoulutustuen, kun se on seuraavan kerran hallitusvastuussa. Aikuiskoulutustuen kautta sote-alalle on opiskellut vuosittain jopa 10 000 ihmistä, ja etenkin kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat ovat pelänneet lakkauttamisen pahentavan työvoimapulaa kriittisellä tavalla.
– Sote-alan pidemmän aikavälin työvoimapulan ratkaisemiseksi alan koulutusmääriä tulisi pystyä lisäämään, mutta hallitus on sen sijaan vaikeuttamassa kouluttautumista lakkauttamalla aikuiskoulutustuen ja leikkaamalla ammatillisesta koulutuksesta 120 miljoonaa euroa. Tämä linja on täysin kestämätön, Koskela sanoo.
Tutustu linjapaperiimme: