Tutkimuksen mukaan joka viides mies uskoo, että nainen voi ansaita kokemansa väkivallan pukeutumisellaan tai käytöksellään. Alle 35-vuotiaista miehistä näin ajattelee joka neljäs.
– Sukupuolistunut väkivalta on Suomessa edelleen todella yleistä. Se on julmaa väkivaltaa, joka ei ole koskaan uhrin syytä. Se ei tietenkään palaudu naisen pukeutumiseen tai käytökseen. Ajatus on aivan absurdi ja hyvin surullinen, sanoo Koskela.
Tilastokeskuksen mukaan joka kolmas nainen on kokenut elämässään fyysistä parisuhdeväkivaltaa tai sillä uhkailua. 2010-luvulla joka vuosi keskimäärin 15 naista on kuollut parisuhdeväkivallan seurauksena. THL:n mukaan erityisessä riskissä parisuhdeväkivallalle ovat raskaana olevat naiset ja pienten lasten äidit.
– Yksi Nytkiksen tutkimuksen pysäyttävimmistä tuloksista oli se, että konservatiivisia, uhreja syyllistäviä asenteita oli erityisen paljon erityisesti nuoremmilla miehillä. Andrew Taten kaltaiset hypermaskuliinisuutta ja väkivaltaa ihannoivat henkilöt ja heidän salonkikelpoistamisensa eivät auta asiaa, sanoo Koskela.
Koskelan mukaan yhteiskunnissa elää yleisesti ajatus, että seuraavat sukupolvet ovat edeltäjiään liberaalimpeja, mutta tämä ei enää pidä kokonaan paikkaansa: nuorten miesten konservatiivistumisesta on puhuttu laajemminkin, ja kyseessä on oikea ilmiö. Tarvitaan lisää tutkimusta ja keskustelua, jotta voidaan ymmärtää ilmiön taustatekijät.
– Väkivalta ei ole koskaan uhrin syytä. Sukupuolistunut väkivalta on ilmiö, jonka kitkeminen edellyttää töitä koko yhteiskunnalta, sanoo Koskela.