− Toimenpidekokonaisuus on vastine hallituksen kasvutoimille, jotka eivät vastaa suomalaisen yhteiskunnan ekologisiin ja sosiaalisiin tarpeisiin, vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela sanoo.
Oikeistohallitus ei ole onnistunut luomaan Suomeen kestävää kasvua. Suomen talouskasvu oli Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan viime vuonna kymmenenneksi huonointa koko maailmassa ja Suomen työttömyys on nyt EU:n korkeimpien joukossa. Orpon hallitus on pahentanut Suomen matalasuhdannetta omilla toimillaan esimerkiksi leikkaamalla pieni- ja keskituloisilta ja kuihduttamalla näin kokonaiskysyntää.
Oikeistohallitus ei ole onnistunut luomaan Suomeen kestävää kasvua.
Hallitus on keskittynyt työvoimaan halpuuttamiseen ja kurittamiseen siinä toivossa, että tämä vauhdittaisi Suomen vientiä. Geopoliittisten jännitteiden ja kauppasotien keskellä tämä ei ole uskottava kasvustrategia.
Hallituksen puoliväliriihen niin kutsutut kasvutoimet keskittyvät jakamaan lisää rahaa suurituloisille ja yrityksille.
− Hallitus näyttää “dynaamisten vaikutusten” kanssa luottavan jonkinlaiseen versioon jo ajat sitten kumotusta trickle-down-teoriasta: jos rikkaille jakaa tarpeeksi rahaa, niin ehkä se jossain vaiheessa valuu muillekin. Suomen talouspolitiikka olisi aika tuoda tälle vuosisadalle, Koskela sanoo.
”Talouden pitää palvella ihmisiä ja hyvinvointia, ei toisinpäin”
Nykyajan talouspolitiikan ja kasvustrategioiden on tunnistettava ilmaston kuumenemisen ja hupenevien luonnonvarojen asettamat reunaehdot. Vasemmistoliiton laatima toimenpidekokonaisuus viittoittaa kasvulle tien vihreän siirtymän kautta kohti uudenlaista taloutta, jonka keskiössä on ihmisten, luonnon ja ilmaston hyvinvointi.
− Talouden pitää palvella ihmisiä ja hyvinvointia, ei toisinpäin, Koskela sanoo.
Vasemmistoliiton kasvupaperi pitää sisällään neljä tärkeää toimenpidekokonaisuutta uudenlaisen sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän talouskasvun luomiseksi. Suunnitelma perustuu muun muassa kotimaisen kysynnän vahvistamiseen, suhdanteita tasoittavaan finanssipolitiikkaan, tuottavuuden kasvattamiseen ja aktiiviseen teollisuuspolitiikkaan.