Ilmastovallankumous muhimassa
2000- ja 2010-luvuilla syntyneet lapset ja nuoret murskaavat fossiilikapitalismin. Eilen heitä marssi yli 100 maassa ja näyttävästi Suomessakin. Maapallo on pelastettava, huutavat lapsemme ja lastenlapsemme.
Opettajia oli marsseilla mukana. Liikkeen herättäjä 16-vuotias ruotsalainen teini, Greta Thumberg, on jo ehdolla Nobelin rauhan palkinnon saajaksi.
Lapset ja nuoret ajattelevat, että me vanhemmat emme välitä. Kyllä välitämme. Kirjoitin aiheesta 2010 ilmestyneessä elämänkertakirjassani ”Antti Vasemmalta”. Meitä 70-vuotiaita samoin ajattelevia on Suomessa aika paljon. Meitä, jotka teineinä ja nuorina aikuisina olimme vaatimassa muutosta niin, että suomalainen porvari nukkui hetken huonosti.
Oikein sydäntä lämmittää tuo nuorten herääminen. Muutos ei nimittäin tapahdu ilman laajaa maailmanlaajuista kansanliikettä ja kansan syvien rivien tietoisuuden yleistä heräämistä. Se on nyt meneillään.
Vanhassa laulussa sanottiin: ”Kun hallitsijat ovat puhuneet, tulevat hallitut puhumaan – ja ei koskaan on vielä tänään”.
Hallituksen kaatuminen on merkki hallitsemisen syvästä kriisistä, joka avaa mahdollisuudet yhteiskunnan syvälliseen muutokseen. Jopa veteraanipoliitikko Paavo Lipponen nosti Ylen lauantaivieraan roolissa esille aikakauden syvällisen muutoksen maailman mitassa. Politiikan mannerlaatat liikkuvat. Jenkit yrittävät Lipposen mukaan komennella EU:ta, mutta nyt jo aiempaa heikommalla menestyksellä. On tullut itsenäisen ajattelemisen ja kansanliikkeiden uuden poliittisen heräämisen aika. Niin kuin suurissa murroksissa aina.
Jopa Yle uutisoi, että Kiinassa ihmiset ovat istuttaneet uutta metsää enemmän kuin missään muualla. Väkirikas Kiina siis alkaa vihertää. Meilläkin toivon mukaan tulevaisuudessa metsät nähdään muunakin kuin puupeltoina. Suomessakin osataan istuttaa metsää, mutta metsäluonnon moninaiskäytön kehittämisessä on toivomisen varaa.
Puunjalostusteollisuuden ehdoilla tapahtuvan metsätalouden tilalle on saatava luonnonvarojemme kestävän kehittämisen ohjelma valistusfilosofi Russeaun teesin ”Takaisin luontoon” pohjalta. Ihmisen ja luonnon välisen suhde on normalisoitava riistosuhteesta luonnon tervehdyttämisen suhteeksi, sillä elämämme on siitä kiinni. Metsät ovat maapallon keuhkot.
Meillä on vielä toivoa!
Lahdessa on aika paljon nuorten kanssa samoin ajattelevia. Olemme tehneet nuorten asian hyväksi yhtä ja toista. Lahti Energia on lopettamassa kokonaan hiilen polton energialähteenä. Ajamme aktiivisesti joukkoliikenteen kehittämistä, raideliikennettä, kiertotaloutta, vesien suojelua, lähialuematkailua keinona löytää luonto uudestaan, vähentää lentämistä.
Rakennamme energianeutraalia kaupunkia ja lähiruokataloutta, jossa perinneruoka ja sen pohjalta tapahtuva ravinnon hiilijalanjäljen pienentäminen on osa tulevaisuuden tekojamme.
Lahden kaupungin megatrendi muutoksen edistämisessä on nousta ihmiskunnan tietoisuuteen ympäristöpääkaupunkina. Lahti on edistänyt muutosta nuorten vaatimaan suuntaan ainakin 20 vuotta ja lisää tällä tiellä kierroksia. Lahti haluaa päästä maailmanlaajuisen muutoksen tien näyttäjäksi juuri nyt, kun siihen on avautunut historiallinen tilaisuus ja kasvamassa oleva nuoriso sitä aktiivisesti tukee.