Anneli Lehtonen haluaa pitää huolta hyvinvointiyhteiskunnasta: ”Tavoitteena on eriarvoisuuden poistaminen”

Koiranilmasta huolimatta väkeä piipahtaa tasaiseen tahtiin Vasemmiston vaaliteltalla Löytiksellä. Joku kiskaisee Vasemmiston eduskuntavaaliehdokas Anneli Lehtosta hihasta ja kysyy, mitä tämä on mieltä Tredun nykyisestä toiminnasta.

Anneli Lehtonen pudistelee päätään ja toteaa: ”Ihan kamalaa, täysin ala-arvoista.”

Ammatillisesta koulutuksesta on leikattu järkyttäviä summia ja se näkyy.

Lehtonen on itse tehnyt elämäntyönsä opettajana ja tietää, mistä puhuu. Juuri peruskoulusta valmistunut ei millään voi opiskella itseohjautuvasti ammattiin minimaalisen lähiopetuksen turvin. Koulutus onkin yksi Anneli Lehtosen vaaliteemoista.

Ryhmäkoot pitää saada pienemmiksi ja toisen asteen koulutus ilmaiseksi. Se, mitä opintotuista on leikattu, on saatava takaisin.

– Vasemmiston tavoitteena on eriarvoisuuden poistaminen. Juuri näistä epäkohdista se eriarvoisuus lähtee. Kaikilla perheillä ei välttämättä ole varaa maksaa lapsensa koulutuksesta. Ja hyvä koulutus on tämän yhteiskunnan kivijalka, Lehtonen sanoo.

Itse asiassa Lehtosen mielestä eriarvoisuus lähtee muodostumaan jo paljon aikaisemmin, varhaiskasvatuksessa.

– Kaikissa kunnissa ei ole subjektiivista päivähoito-oikeutta, mutta pitäisi olla. On perheitä, joissa kaikki asiat eivät ole kohdallaan. Silloin lapsen pitää päästä päivähoitoon, vaikka vanhempi ei olisikaan töissä.

Anneli Lehtosen mielestä kuluvalla hallituskaudella pienituloisilta on viety ihan liikaa. Eläkkeetkään eivät pysy mukana yleisen hintatason nousussa, kaukana siitä. Terveyskeskusmaksut ovat nousseet niin, että pienituloisilla ei ole välttämättä varaa pitää huolta edes omasta terveydestään.

– Terveyskeskusmaksut on saatava pois. Ihmisten pitää päästä hoitoon silloin, kun on tarve, eikä silloin, kun on rahaa. Vasemmiston linja on se, että terveydenhoitajalle on päästävä saman päivänä ja lääkärille saman viikon aikana, muuten hoito pitkittyy ja monimutkaistuu, Lehtonen toteaa.

Hyvänä vaihtoehtona pienituloisten kurimuksen helpottamiseen, Anneli Lehtonen pitää perustuloa.

Moni asia on mallillaan, kun perheet voivat hyvin. Siksi työ- ja perhe-elämän aiempaa parempi yhteensovittaminen on Lehtoselle tärkeää.

– Olen nähnyt, miten vähän nuorilla perheillä on yhteistä aikaa. Olen nähnyt, miten väsyneitä he ovat kaiken kiireen keskellä. Työnantajat kyllä vaativat työntekijältä vaikka mitä, mutta nyt on aika työnantajapuolenkin alkaa joustaa.

Anneli Lehtonen uskoo, että hänen vahvuutensa kansanedustajana on yli 20 vuoden kokemus kunnallispolitiikassa. Lisäksi hän kuvailee itseään rohkeaksi, luotettavaksi, asiaansa omistautuneeksi ja asioita eteenpäin vieväksi.

Lehtosen mielestä on tärkeää, että Nokia saa oman kansanedustajan ajamaan pirkanmaalaisten asioita. Hän toivoo hartaasti, että ihmiset lähtevät vaaliuurnille sankoin joukoin. Hän toivoo, että ihmiset miettivät tarkkaan, ketä äänestävät. Ja muistavat, ketkä kuluvalla hallituskaudella leikkasivat.