Maksuttoman toisen asteen puolesta

Suomen tasoisessa sivistysvaltiossa, kenenkään ei pitäisi joutua miettimään pystyykö hän taloudellisen tilanteen vuoksi suuntaamaan lukioon tai ammatillisiin opintoihin. Nuorten pitäisi peruskoulun jälkeen saada haaveilla siitä, mikä hänestä tulee isona. Ilman toisen asteen koulutusta jääneet ovat suuremmassa vaarassa joutua ulos yhteiskunnasta jo tässä vaiheessa elämää. Ilman toisen asteen tutkintoa syrjäytymisriski ja ilman työtä jääminen ovat valitettavaa arkipäivää jo monelle nuorelle. Syrjäytyminen on tietysti myös taloudellinen tappio yhteiskunnalle, mutta vielä valitettavampi menetys nuorelle itselleen. Syrjäytymisen ehkäisemiseksi tulee tehdä kaikki mahdollinen. Siksi maksuton toinen aste olisi parasta ennaltaehkäisyä haasteellisessa iässä oleville nuorille ja tarvittavaa tukea usealle perheelle.

Toisen asteen koulutuksen oppimateriaalit pitää tarjota nuorille koulun puolesta, aivan kuten peruskoulussakin. Maksuttomat oppimateriaalit maksavat itsensä takaisin monen kertaisena, jos edes osa koulunsa kustannusten takia keskeyttäneistä saadaan jatkamaan. Nykyään lukion oppikirjat voivat korkeimmillaan maksaa jopa kolme tuhatta euroa, tietyissä ammatillisissa opinnoissa opiskeluun kuuluvat välineet vieläkin enemmän. Lukioiden kurssikirjat saattavat vaihtua niin tiuhaan, että perheissä joudutaan ostamaan saman oppiaineen kirjat uudestaan, vaikka kyseisen kurssin on joku muu perheessä jo aiemmin suorittanut ja siihen kirjan hankkinut. Tämä on
kestämätöntä monelle perheelle ja varsinkin niille, joilla jo valmiiksi raha on tiukassa.

Kansalaisaloite maksuttoman toisen asteen koulutuksen osalta kaatui räikeällä tavalla muotoseikkoihin, eikä hallitus sitä halunnut ottaa esityslistalleen syystä tai toisesta. Varallisuus ei saa olla syy siihen, miksei jokainen voi kouluttautua niin pitkälle kuin haluja ja rahkeita riittää. Maksuton toinen aste antaisi tähän kaikille samanlaiset lähtökohdat ja mahdollisuuden. Koulutukseen ja tutkimukseen täytyy löytyä panostuksia isojen leikkausten jälkeen. Suomi menestyy jatkossa ainoastaan, jos panostamme tulevaisuuden tekijöihin. Myös eduskunta tarvitsee tulevaisuuden tekijöitä, siksi minä olen ehdolla.

Juha-Matti Kiviluoma Vas
Teuva
Eduskuntavaaliehdokas