Mikaa on haastateltu useisiin eri medioihin monesta ajankohtaisesta ympäristöasiasta. Uutisaiheet liittyvät yleiskaavaan, Vartiosaareen, mutta myös Helsingin kaupungin omistamiin huviloihin, joista monet ovat tyhjillään vaikka voisivat olla tuottamassa kaupunkilaisille hyvinvointia.

Lue, kuinka monissa liikkeissä ja yhdistyksissä Mika on toiminut aktiivisesti viime vuosina!

2015

Tiesitkö, että Mika oli tekemässä Flash Mobia Vartiosaaren puolesta jo vuonna 2015?
Ylen Uutiset (11.5.2015, Ilona Koivisto): Flash mob -tempaus kaatoi Vartiosaari-aktiivit rautatieaseman lattialle: ”Noin suuri määrä asuntoja alueelle on absurdi ajatus” https://yle.fi/uutiset/3-7987193

Maanantaina järjestetty flash mob -tempaus oli yksi esimerkki somen voimasta, Välipirtti sanoo.
– Olen tutustunut havainnekuviin, karttoihin ja rakennussuunnitelmiin. Kaavoittajat itsekin myöntävät sen, että alueen virkistysarvo tulee kärsimään hyvinkin paljon. Luontotilainen metsä häviää alueelta ja samoin kalliomuodot, jatkaa Välipirtti.

Vuonna 2015 Mika perusti myös yhteisöhuvilan Vartiosaareen. Yhteisöhuvila voi edelleen hyvin ja nyt siellä viettää kesiään yli 50 perhekuntaa.

Kirkko ja Kaupunki (16.06.2015 Marko Leppänen) Facebookin kautta koottu porukka vuokrasi yhteisen huvilan. Lähes neljäkymmentä perhekuntaa jakaa Villa Björknäs II:n Helsingin Vartiosaaressa. https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/facebookin-kautta-koottu-porukka-vuokrasi-yhteisen-huvilan

Huvilan tämän vuoden isännäksi valittu Välipirtti näkee, että kaupungin omaisuus on ennen kaikkea kaupunkilaisten omaisuutta.
– Meillä on sääntöihin kirjattu kolme pääperiaatetta: toisten kunnioittaminen, pyrkimys ekologiseen elämäntapaan ja sosiaalisen tasa-arvoisuuden toteuttaminen, hän mainitsee.
– Aito yhteisöllisyys voi syntyä vain mielekkäiden ja kiinnostavien toimintojen kautta, huvilaisäntä uskoo.
Vartiosaari on hänestä paras mahdollinen paikka kimppahuvilalle. Saari sijaitsee lähellä kaupunkilaisia, mutta antaa tunnun siirtymästä kauas.

Kuuntele tästä Yleen Puheen iltapäivä vuodelta 2015 Vartiosaaren yhteisöhuvilasta Yle Puheen Iltapäivä (17.11.2015, Hanna Kinnunen) Kimppahuvilassa ekologisuus määrittelee rahankäyttöä https://areena.yle.fi/1-3154849
Millaisia muotoja yhteisöllisyys voi saada, kun soppaan laitetaan tyhjä huvila, kymmeniä aktiivisia ihmisiä ja sosiaalinen media? Mika Välipirtti on kunnostanut vanhan huvilan 35 perheen käyttöön. Millaista on uusi yhteisöllisyys?
– Ihmiset tutustuvat toisiinsa nopeammin ja paremmin, kun tehdään yhdessä. Olen tämän hankkeen aikana oppinut nöyryyttä. On uskomatonta, kun ventovieraat ihmiset saavat aikaan uskomattomia asioita. On hienoa nähdä, kun ihmiset pyyteettömästi auttavat toisiaan. Ihmisten tapaaminen saa minut iloiseksi. Hyvä fiilis tarttuu! Uudesta yhteisöllisyydestä puhutaan nyt mm. monen yhdistyksen asukasaktiivin, yhteisöllisen puuhamiehen Mika Välipirtin kanssa.


Vuoden 2015 syksyllä Vartiosaaren kaavaluonnoksesta uutisoitiin jo – silloinkin Välipirtti puolusti saarta.
Ylen Uutiset (14.8.2015, Susanna Siironen): Betonikolossien pelätään jyräävän Itä-Helsingin luontokeitaan – Vartiosaaren kaavaluonnos valmistumassa. https://yle.fi/uutiset/3-8228168

Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja uskoo, että hyvällä suunnittelulla myös saaren luontoarvot ja kulttuurihistorialliset arvot helsinkiläisten vanhana huvilasaarena pystytään säilyttämään. […] Mika Välipirtti Helsingin asukkaiden luonto- ja ympäristöliikkeestä ei tätä usko.
– Saarihan tulee muuttumaan lähes täysin asuinlähiöksi. Luonto- ja kulttuuriarvot käytännössä katoavat täältä rakentamisen myötä. Eli rakentaminen käytännössä tuhoaa tämän saaren luonnon oikeastaan lähes kokonaan, Välipirtti toteaa.


2016

– Aivan kelvoton hanke. Luontoarvoiltaan upea saari tuhoutuisi, jos siitä tehdään kerrostalolähiö, puhisee Vartiosaari-seuran hallituksen jäsen Mika Välipirtti. MTV Uutiset (07.02.2016, Kari Pyrhönen) Helsingin suunnitelma suututti luonnonsuojelijat: Ei ratikoita Vartiosaareen! https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/helsingin-suunnitelma-suututti-luonnonsuojelijat-ei-ratikoita-vartiosaareen/5718706#gs.06g85i

– Virkistyskäyttöä pitäisi kohentaa. Tänne voisi rakentaa vaikka kevyen liikenteen sillan. Mantereelle Helsinkiin rakennetaan koko ajan asuntoja. Kaupunkilaiset tarvitsevat juuri siksi tällaista keidasta yhteiseen käyttöön, ei muutaman tuhannen ihmisen lähiöksi, vakuuttelee Mika Välipirtti.

Syksyllä 2016 puolustettiin Helsingin viheralueita loppuun saakka uuden yleiskaavan äänestyksessä. Ylen Uutiset (26.10.2016, Suvi Vesalainen): Tänään keskiviikkona on Mika Välipirtin kaltaisten kaupunkiaktiivien kohtalonhetki, kun Helsinki päättää paljon puhutusta yleiskaavasta. https://yle.fi/uutiset/3-9245310

– Yritän tuoda vaihtoehtoja positiivisesti esille. Ymmärrän hyvin asuntorakentamisen tarpeen ja ymmärrän Helsingin kasvun, mutta voisimmeko esimerkiksi säästää asukkaille tärkeät viheralueet, koska se nostaa asumisen laatua?


2017

Toimittaja Otto Kronqvist kävi Mika Välipirtin kanssa retkellä Vartiosaaressa ihmettelemässä rakennusuhan alle joutunutta luontosaarta. Rapport (10.5.2017, Otto Kronqvist) Myrskypilvet Vartiosaaren yllä. https://www.rapport.fi/journalistit/otto-kronqvist/myrskypilvet-vartiosaaren-ylla

Viime lokakuussa Senaatintorille kokoontui joukko mielenosoittajia. Uusi osayleiskaava oli kaupunginvaltuuston käsittelyssä. Valtuuston kokousta edelsi kuukausien mittainen kampanjointi Helsingin vihersormien säilyttämiseksi. Vihersormilla tarkoitetaan laajoja, seudulle jatkuvia viherkäytäviä. Keskuspuisto on yksi vihersormista. Vartiosaari taas kuuluu koilliseen vihersormeen. Aktivistit ovat kampanjoissaan korostaneet, että he eivät vastusta uusien asuntojen rakentamista. Myös Välipirtti kertoo lukeneensa selvityksiä, joiden mukaan asuntotuotannon tavoitteet ovat saavutettavissa täydennysrakentamisella vihersormien katkomisen sijaan.


Helsingin vanhat arvohuvilat tulisi avata kaupunkilaisten loma- ja virkistyskäyttöön. Näin kirjoittivat Mika Välipirtti ja Sofia Laine Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan 31.7.2017
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005308390.html

Helsingin Sanomat kirjoitti (28.7.2017) kuinka Helsingin kaupungin omistamista arvohuviloista kymmeniä rapistuu parhaillaan ympäri kaupunkia, koska niillä ei ole käyttäjiä tai kaupunki ei halua rahoittaa niiden kunnostusta. Tilanne on hyvin valitettava, ja kirjoituksessa ratkaisuna esitetään huviloiden myyntiä. Myyminen ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto. Esimerkiksi Helsinkiläisten loma- ja virkistysyhdistys vuokrasi vuonna 2015 Vartiosaaressa useamman vuoden tyhjillään ja hoitamattomana olleen kaupungin omistaman huvilan. Nyt huvilaa käyttää noin 60 jäsentä perheineen ja vieraineen. Käyttöaste kesäaikana on suurta, noin 200 vierailua kuukaudessa. Etupäässä talkootöillä huvilaa ja sen pihaa on kohennettu muutamassa vuodessa merkittävästi. Helsingin historialliset huvilat voidaan saada kuntoon myös yhdistystoiminnalla: tästä myös Oranssi ry:n toiminta vanhojen rakennusten eteen on hyvänä esimerkkinä.

Monella helsinkiläisellä ei ole varaa omaan kesämökkiin tai mökin vuokraamiseen. Lisäksi moni kaupunkilainen kärsii yksinäisyydestä. Yhteisöhuvila tuo loma- ja virkistysmahdollisuuksia paljon useammalle, myös vähävaraiselle perheelle, lisää yhteisöllisyyttä, ekologista jakamistaloutta sekä yhteistoimintaa. Yhteisötoiminnassa opitaan kädentaitoja, saadaan uusia ystäviä ja lisätään arjen jaksamiseen voimavaroja. Samalla vaalitaan Helsingin arvokkaita mutta katoavia luonto- ja kulttuurikohteita – esimerkiksi tekemällä Vartiosaari useammille helsinkiläisille tutuksi luontokohteeksi. Tällainen myönteisyyteen kannustava yhteistoiminta myös edistää helsinkiläisten sosiaalista tasa-arvoa ja toimintamahdollisuuksia. Kokemuksemme perusteella tarvetta vastaavanlaisen toiminnan laajentamiseksi löytyy ympäri kaupunkia.

Toivoisimme kaupungilta aktiivista otetta huviloiden avaamiseksi kaupunkilaisten yhteisöhuviloiksi virkistys- ja lomakäyttöön. Tulojakin enemmän tämä olisi arvokas investointi kaupunkilaisten hyvinvointiin ja virkistymiseen luontoympäristössä pyörä- tai bussimatkan päässä kotoa. Kyse on pitkälti siitä, minkälaista Helsinkiä halutaan rakentaa ja minkälaisia kaupunkilaisten toimintaympäristöjä tukea.


2018

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ovat valittaneet Helsingin yleiskaavan uhkaamista luontokohteista korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Verkkouutiset (07.03.2018, Ilkka Ahtokivi) ”Impressionistinen maalaus” – Helsingin yleiskaava korkeimpaan hallinto-oikeuteen. https://www.verkkouutiset.fi/kuin-impressionistinen-maalaus-helsingin-yleiskaava-haastettiin-korkeimpaan-hallinto-oikeuteen/

– Vaikka jo Helsingin hallinto-oikeus hyväksyi valituksemme osittain pelastaen rakentamiselta muun muassa Vartiosaaren, Keskuspuiston ja Melkin, yleiskaava uhkaa yhä luontokohteita eri puolilla kaupunkia. Helsingissä luonto on hyvin tärkeä, koska se parantaa ihmisten hyvinvoinnin ja asumisen laatua, sanoo Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Mika Välipirtti.


Lähimetsä vähentää pieni- ja suurituloisten terveyseroja – kaupunkilainen tarvitsee luontoa vähintään viisi tuntia kuukaudessa. Pääkaupunkiseudun asukkaat kokevat metsän henkilökohtaisesti tärkeäksi useammin kuin muut suomalaiset. Mika Välipirtti Helsingin Luonnonsuojeluyhdistyksestä vaihtoi työn kansainvälisissä pörssiyhtiöissä kaupunkimetsien puolustamiseen.
Kirkko ja Kaupunki (19.04.2018 Pihla Tiihonen) https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/lahimetsa-vahentaa-pieni-ja-suurituloisten-terveyseroja-kaupunkilainen-tarvitsee-luontoa-vahintaan-viisi-tuntia-kuukaudessa

– Henkilökohtaisesti ajattelen, että Helsingin pitäisi suojella kaikki kaupunkimetsät riippumatta siitä, onko niillä luonnonsuojelullista merkitystä. Jos kyse ei ole minun lempimetsästäni, se on jollekin muulle rakas lähimetsä, joka mahdollistaa helpon metsässä piipahtamisen.


Parhaita kaupunkimetsien suojelijoita ovat liito-oravat. Mikalla on ollut tärkeä rooli useammassa metsiensuojelutapauksessa Helsingissä viime vuosien aikana.
Seura (18.06.2018 Karoliina Kanerva) Liito-oravasta tuli kaupunkisuunnittelijan painajainen, mutta miksi? – 8 faktaa herkkänahkaisesta nappisilmästä

”Se kaupunkibulevardien muoto, jossa ne tulevat, on vielä hyvin auki”, Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Mika Välipirtti toteaa. ”Kaupunkia voidaan kyllä kehittää, kunhan huomioidaan riittävät viheralueet, luonnon monimuotoisuus ja lajien siirtyminen.” Välipirtti painottaa, että lajin suojelu on tärkeää etenkin pääkaupunkiseudulla.

Marraskuussa 2018 juhlittiin kun KHO piti voimassa ratkaisun, jonka mukaan Vartiosaaren osayleiskaava on lainvastainen. Ylen Uutiset (8.11.2018, Saara Salmi): Suunnitelmat Vartiosaaren rakentamisesta jäihin – ”Osoittaa sen, että kaupunkisuunnittelun pitää huomioida tarkemmin viheralueiden ja luonnon merkitys” https://yle.fi/uutiset/3-10498199

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtajan Mika Välipirtin mukaan Vartiosaari on monella tapaa erityinen kohde.

– Merkittävä kulttuurihistoriallinen rakennuskanta yhdessä luonnon kanssa muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden, jolle ei Suomesta löydy vertauskohdetta, Välipirtti kiteyttää.