Äänestäminen ja äänestämättä jättäminen näkyy toteutettavassa politiikassa
Viime eduskuntavaaleissa saimme nähdä melkoisen oikeistovyöryn ja hallituksen muodostikin kolmen porvaripuolueen troikka. Äänestysprosentti jäi 70,1 prosenttiin ja se näkyy vaalin tuloksessa. Matala äänestysprosentti tarkoittaa sitä, että oikeisto voittaa, sillä heidän äänestäjänsä ovat varmimpia uurnilla kävijöitä. Annetut ja antamatta jääneet äänet näkyvät suoraan maassamme harjoitetussa politiikassa ja seuraavassa muutama esimerkki.
Pääministeri Juha Sipilä on taustaltaan toimitusjohtaja, ja se on myönnettävä, että hallituksen politiikassa isännän ääni on kuulunut. Työelämän kysymyksissä kolmikantaan perustuvasta sopimusyhteiskunnasta on haluttu siirtyä kohti suoraa sanelua. Tästä esimerkkinä uhkailemalla toteutettu ja työehtoja heikentänyt kiky-sopimus, jonka valitettavasti suurin osa ay-liikkeestä painostuksen alla hyväksyi. Työttömien arkea on kurjistettu mm. aktiivimallin avulla.
Suomessa maksetaan erilaisia yritystukia, joiden on todettu olevan tehottomia ja ympäristölle haitallisia, mutta näihin hallitus ei kyennyt leikkauksia tekemään, vaikka esimerkiksi kaikkien pienituloisimpien etuuksista on leikattu sumeilematta. Myöskään veronkiertoon hallitus ei ole ollut halukas puuttumaan asiaan kuuluvalla tavalla.
Tehdystä politiikasta huomataan minkälaisia lobbareita hallituksen edustajat ovat kuunnelleet ja hallituksen korva on ollut herkillä ainakin Suomen Yrittäjien ja EK:n kanssa. Kaivoslakiakaan hallitus ei ole ollut halukas uudistamaan, vaikka on aika selväksi käynyt, että etenkin ulkomaiset yhtiöt pääsevät aika lailla vapaasti ja vastuuttomasti hyödyntämään maaperämme rikkauksia.
Kansalaisomaisuutta on myyty mm. Sipilän perustaman Vake oy:n kautta demokraattisen valvonnan ja päätöksenteon ulkopuolella. Viimeisimpänä esimerkkinä tästä härski toimenpide, jolla Raskone myytiin alihintaan keskustalaisen liikemiehen yhtiölle, jolla on raha-asioissa epäselvyyksiä pahamaineisen Nuorisosäätiön kanssa. Ja kappas vaan, kaupoista vastasi keskustalainen ministeri Lintilä ja kaikki kaupan yksityiskohdat on salattu. Näin laitettiin ”tase töihin”.
Perussuomalaiset ja heidän spin-off puolueensa Siniset ovat olleet hallituksessa lähinnä hiljaisia yhtiömiehiä hillotolpan saavutettuaan. Tosin oppositioon siirryttyään nämä varsinaiset perussuomalaiset pitävät meteliä siitä, että maahanmuutosta ei saa puhua, vaikka eivät mistään muusta puhukaan. Sinisen tulevaisuuden perustaminen ja siten porvarihallituksen pelastaminen soti kyllä kaikkia demokratian sääntöjä vastaan.
Eli muista äänestää, mutta muista myös katsoa ketä äänestät.
Mika Byman,
pääluottamusmies, lähihoitaja
eduskuntavaaliehdokas (vas.)
Kouvola