Pidetään kaikki mukana

Vaikka ulkona on ollut kylmä, niin Keskusta-vetoista maan hallitusta ei ole kylmännyt. Niin syvällä pienituloisten taskuilla on heidän kätensä olleet. Köyhyyden ja eriarvoisuuden pysäyttäminen tulee olla seuraavan eduskunnan ykköstehtävä. Siihen ei ole ollut valmis keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus, joka muodostettiin edellisten vaalien jälkeen pian neljä vuotta sitten. Sipilän porvarihallitus on leikannut miljardikaupalla niin koulutuksesta, varhaiskasvatuksesta, sekä pienituloisten sosiaaliturvasta. Kysymys ei ole ollut siitä, etteikö suomella olisi varaa panostaa näihin. Kyse on ollut hallituksen arvovalinnoista, jossa tavallisilta lapsiperheiltä, työntekijöiltä, eläkeläisiltä ja opiskelijoilta on leikattu, jotta jakovaraa on ollut Miljonääri-Sipilän ja kokoomuksen hyvätuloisille ystäville. Pienituloisten ihmisten todellisuus on ollut vierasta porvarihallitukselle. Keväällä valittavassa eduskunnassa tulee istua nykyistä enemmän pienituloisten arjen asiantuntijoita. ”Rahalla saa ja hevosella pääsee”-istuvia on eduskunnassa katseltu jo tarpeeksi pitkään. Valitettavan monelle pienituloiselle kinkuntuoksu tuli tänäkin vuonna naapurista, kun hyvää joulua toivotettiin perintätoimistosta ja leikkausten jälkeen ministeri Mattila.

Mitä pahaa pienituloiset ihmiset ovat tehneet ansaitakseen kohtelunsa? Hallitus on tarjonnut näille ihmisille jatkuvaa vyön kiristystä, työntekijöille pakkolailla pelottelua, naisvaltaisille sosiaali- ja terveysaloille lomarahanleikkauksia, eläkeläisille indeksijäädytyksiä. Samalla kun valtiolta ”säästyneet” eurot on jaettu verohelpotuksina suurituloisille.

Suomessa on valtaosalla asiat paremmin, kuin monessa muussa maassa. Pidetään huolta siitä, että näin on myös jatkossa ja käännetään politiikan suuntaa. Pohjoismainen hyvinvointivaltio on puolustamisen arvoinen, varsinkin sen ihmiset, ihan jokainen. Tehdään jatkossa politiikkaa, jossa inhimillisyys näkyy päätöksenteossa asti, ei vain vaalipuheissa. Huonoina aikoina tarvitaan päättäjiksi ihmisiä, jotka asettuvat heikomman puolelle, aloitetaan inhimillisemmän politiikan teko siitä.