Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin taikalaukusta putkahtelee monenkirjavia ideoita. Nyt Eduskunnan puntaroitavana on energia- ja ilmastoselonteon sisään ujutettu sähköavusteisten polkupyörien hankintatuki. Bernerin esityksessä tukea sähköpyörän hankintaan voisi saada 400 euroa. Idea on älytön.

Markkinoilla on kahdenlaisia s-pyöriä: avusteisia pyöriä, joita pitää polkea sekä puhtaasti sähköllä kulkevia menopelejä, jotka eivät juuri eroa mopoista muuten kuin niiden nopeutta rajoittavien ominaisuuksiensa vuoksi. Sähkö, joka pyörien akkuihin ladataan, pitää tuottaa jollakin tavalla. Ihannemaailmassa se olisi totta vieköön aurinko, mutta todellisuudessa se on ydinvoimaa (33,7 %), vesivoimaa (23,6%), biomassaa (16,3%) kivihiiltä (10,4%) tai maakaasua (5,3%). Muut sähköntuotantomuodot ovat vielä marginaalissa. Aurinkoenergialla sähköä tuotetaan Suomessa niin vähän, että sitä ei Energiateollisuuden tilastoissa edes näy.

Eniten sähköpyörän hankintatuessa mieltäni nakertaa akkujen ja sähköntuotannon sijaan sen symbolinen metataso, joka viestittää ihmisille, että helpommin on paremmin. Tavoitetilana on maailma, jossa on niin helppo liikkua, että sen eteen ei tarvitse tehdä mitään. Hiki on vihollisemme ja hengästyminen kuolemaksi. Sähköpyörän selkeä jatke on sähkörollaattori, jolla on kiva päästellä, kun kroppa on jo haurauden kyllästämä tomupesä.

Liikkuvien ja liikkumattomien ihmisten välinen kuilu syvenee vuosi vuodelta. Luonteeltaan laiska ihminen veltostuu vielä enemmän, kun pyörääkään ei tarvitse enää polkea. Vaarallisin momentti viimeiseksi: sähköpyörien yleistyessä liikenteessä kulkee yhä enemmän ihmisiä, jotka eivät välttämättä kykene hallitsemaan omaa kulkuneuvoaan. Pahimmillaan voi syntyä tilanteita, joissa jo 25 kmh:n vauhti on liikaa hataralle etenemiselle, jolloin liikenneonnettomuuksien uhka kasvaa. Sähkön sijasta pitäisi kannustaa omalla moottorilla (sydän) kulkevaa matkalaista, jolle polkemisesta aiheutuva lihas- ja aerobinen työ merkitsee parhaimmillaan lisää elinvuosia hyötyliikunnan aikaansaaman peruskunnon kohoamisen kautta.