Pelko ja viha ovat vahvoja aseita. Niihin tarttuvat ne henkisesti heikommat, jotka omaavat 
heikon itsetunnon. Tuollaisia henkilöitä sosiaalinen media on täynnä: vihapuheeseen taipuvaisia katkeroituneita ihmisiä, joiden aivokäyrien värähtelyyn voi vaikuttaa vain tunkemalla sinne maksimimäärä vinoutunutta maailmankuvaa.

Suosittelen ihan jokaisen katsomaan Perussuomalaisten suurella rahalla tuottaman vaalivideon ”V niin kuin KETUTUS”. Se on vastenmielistä vihassa ja pelossa marinoitua potaskaa, jonka rakentava osa on vain sen teknisessä toteutuksessa. Sisällöllisesti viesti on äärioikeiston luoma harha siitä, että naamioituneet päättäjät kyykyttävät suomalaisia ja että pakolaisten ainoa missio on vaania pikkutyttöjä pimeillä kujilla.

Kansallisromantiikka ja sankaruus ovat taas Kokoomuksen lajityyppi. Lasse Virenin kaatuminen, ylösnousu ja matka kohti voittoa ovat vieläkin katarttinen kokemus monelle suomalaiselle. Sotakorvaukset ja jylhät metsämaisemat sekoittuvat uuden elämän syntyyn dramaattisen jousimusiikin nostattaessa kansallistunnetta. Yhdessäkään kuvassa ei näy kehitysvammaista tai köyhyyden keskellä sinnittelevää
 Suomen kansalaista.

Kummassakaan videossa ei edes pyritä totudenmukaisuuteen, sillä vaaleissa on kyse mielikuvista, ei totuudesta saatikka realismista. Kokoomuksen väittämä ilmastonmuutoksen torjumisesta on suoranaista valetta, sillä juuri he asettavat talouskasvun hyvinvoinnin edellytykseksi ja noita kahta asiaa ei voi sovittaa yhteen. Kymmenen litran ämpäriin ei vain mahdu yhtätoista litraa vettä. Osa valuu yli.

Tekniseltä laadultaan sekä Kokoomuksen että Perussuomalaisten videot ovat täyden kympin kamaa, mutta kuten Jussi Halla-Aho vaalivideon lopussa toteaa, Ketutus-hirviötä ei ole olemassa. Onneksi (ja toivottavasti) se on vain sarjakuvahahmo.

Jaakko Jäntti
Kansanedustajaehdokas (Vas.)