Han­na Sark­ki­nen: ”Nyt on vii­mei­set het­ket tur­va­ta lu­mi­set tal­vet”

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen on huolissaan kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC:n uusimmasta erikoisraportista.

– Raportin mukaan myös Suomelle on luvassa kuumaa kyytiä.  Jos haluamme nähdä vielä lumisia talvia Suomessa, tarvitaan nyt nopeasti merkittäviä kansainvälisiä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, Sarkkinen sanoo.

Tänään julkaistun kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC:n Meret, jäätikot ja lumi -erikoisraportin mukaan esimerkiksi meret lämpenevät, happamoituvat ja menettävät hapekkuuttaan sekä Alppien ja Skandinavian vuoristojäätiköistä voidaan menettää 80 prosenttia 2100 mennessä. Tyynenmeren saarivaltiot taas uhkaavat kirjaimellisesti huuhtoutua meren alle.

– Vasemmisto on valmis konkreettisiin ilmastotoimiin. Rinteen hallitus on saanut kansainvälistä huomioita ilmastotavoitteillaan, jotka täytyy muuttaa teoiksi. Nyt jos koskaan Suomi voi olla kokoaan suurempi ja osoittaa ilmastojohtajuutta, jota maailma kipeästi tarvitsee, Sarkkinen sanoo.

Rinteen hallitus on linjannut tekevänsä Suomesta hiilineutraalin vuoteen 2035 mennessä ja hiilinegatiivisen pian sen jälkeen. Lisäksi hallitus on sitoutunut uudistamaan myös Euroopan unionin ilmastopolitiikkaa siten, että teemme oman osamme ilmaston lämpenemisen rajaamisesta alle 1,5 asteeseen.

– Ihmiset odottavat hallitukselta tuloksia myös ilmastopolitiikassa. Kestävän kehityksen verouudistus on tulossa valmisteluun ja se on yksi keskeinen etappi hallituksen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, Sarkkinen muistuttaa.

Rinteen hallitus on myös sitoutunut muun muassa poistamaan teollisuuden energiaveron palautuksen, jonka Valtion taloudellinen tutkimuskeskus on todennut tehottomaksi ja ympäristölle haitalliseksi tueksi. Lisäksi turpeen energiakäyttö tullaan vähintään puolittamaan vuoteen 2030 mennessä.

Oululaiselle kansanedustajalle Hanna Sarkkiselle ilmastonmuutoksen hillintä ei ole vain yksi poliittinen projekti muiden joukossa, vaan asia, johon liittyy syvä henkilökohtainen huoli.

– Minä en halua sellaista Suomea, jossa lumi ei valaise pimeää talvea ja lapset eivät pääse hiihtämään. Siksi nyt tarvitaan kansainvälisiä, vaikuttavia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.