Koskelan mukaan hyvinvointialueiden talouden tasapainottaminen ei tule onnistumaan vaaditussa ajassa, ja siksi alijäämien kattamisvelvoitetta tulisi pidentää. Esimerkiksi Etelä-Karjalan hyvinvointialueen arvion mukaan tavoitteessa pysyminen edellyttäisi sitä, että 40 prosenttia henkilöstöstä irtisanottaisiin.
– Hallitus tietää itsekin, että asetetut vaatimukset eivät tule toteutumaan. Kun pääministeri Orpo edelleen kieltäytyy lisäajan antamisesta, hän pettää sekä itseään että muita, Koskela sanoo.
Koskela muistuttaa pääministeri Orpon luvanneen vielä kesällä 2023, etteivät hallitusohjelman sote-kirjaukset tarkoita palvelujen karsintaa vaan sitä, että “asioita tehdään paremmin.”
– Viimeistään nyt on aika katsoa mitä se “paremmin tekeminen” tarkoittaa. Pelkästään Uudellamaalla HUS on vähentämässä 800 työntekijää, perusterveydenhuollon hoitotakuuta venytetään kolmeen kuukauteen, sairaaloista, vanhuspalveluista ja lastensuojelusta leikataan, Koskela sanoo.
– On äärimmäisen epärehellisiä sanoa, ettei leikkauksille ole vaihtoehtoa, kun samaan aikaan terveysjättien kasvaviin voittoihin kylvetään holtittomasti verorahoja. Tämä on röyhkeää kaverikapitalismia, jota tehdään suomalaisten terveyden ja veronmaksajien kustannuksella.
Vasemmistoliitto on vaatinut hallitusta perumaan 500 miljoonan euron korotukset yksityisen hoidon Kela-korvauksiin, ja kohdentamaan rahat perusterveydenhuollon hoitotakuun kiristämiseen ja omalääkärimallin kehittämiseen. Koskelan mukaan hallituksen tulisi puuttua myös vuokratyövoiman ja ostopalveluiden kustannuksiin sekä terveysmarkkinoiden keskittymiseen.
– Nykyinen kehityssuunta, jossa terveysjättien hinnoitteluvalta kasvaa ja julkisen sektorin palvelutuotantoa ajetaan alas, on täysin kestämätön sekä taloudellisesti että inhimillisesti. Nyt on ihan viimeinen hetki ymmärtää, että kyse on suomalaisten hengestä ja terveydestä, Koskela sanoo.