Or­pon bud­jet­tie­si­tys ei tuo hel­po­tus­ta pie­ni­tu­loi­sil­le

Valtiovarainministeri Petteri Orpon tänään julkistama budjettiesitys ei tuo muutosta hallituksen eriarvoistavaan politiikkaan, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo.

– Pienituloisten toimeentuloa heikentävät sosiaaliturvan ja hyvinvointipalveluiden leikkaukset pidetään voimassa ja suurituloisia suosivat veronkevennykset ilmeisesti jatkuvat. Kun samalla lisätään tasaveroja, kasvattanee tämäkin budjetti eriarvoisuutta.

– Sama summa, jolla Orpo on nyt jälleen alentamassa tuloveroja, riittäisi perusturvan indeksijäädytyksen poistoon. Se olisi oikeudenmukainen ja tasa-arvoa parantava päätös, joka ei finanssipolitiikan viritykseen vaikuttaisi, Andersson huomauttaa.

Vahvasta talouskasvusta huolimatta työttömyys on edelleen varsin suurta. Orpon budjettiehdotus ei Anderssonin mukaan tuo helpotusta työttömien arkeen.

– Työvoimapolitiikkaan tulee panostaa enemmän. Palkkatuen määrärahoja on korotettava ja sen rajoituksista luovuttava. Todellisen kannustinloukun muodostavaa byrokratiaa pitää karsia.

Orpo ilmaisi tiedotustilaisuudessa huolensa myös ympäristöstä ja kertoi hallituksen valmistelevan uusia ympäristön ja ilmaston tilaa parantavia toimia.

– Puhe ympäristöystävällisestä verouudistuksesta ja ravinnemäärien suitsimisesta on tervetullutta, mutta totuus on, että tämä hallitus on kasvattanut saastuttavan energian tukia ja päättänyt hakata lisää metsää. Nämä toimet eivät hillitse ilmastonmuutosta vaan vauhdittavat sitä. Nyt Orpo sysää vastuun korjaavista toimenpiteistä seuraavalle hallitukselle.

Vasemmistoliitto on kaikissa vaihtoehtobudjeteissaan esittänyt ympäristö- ja ilmastorahoituksen kasvattamista ja ympäristöystävällisiä veromuutoksia.

– Hallitus ei onnistunut leikkaamaan ympäristölle haitallisista verotuista senttiäkään, mutta me toimme oman muutoslistamme avoimesti julki. Supistaisimme haitallisia tukia välittömästi 200 miljoonalla eurolla, ja ensi vaalikaudella yhteensä ainakin 500 miljoonalla, Andersson sanoo.

– Näin vapautuneet varat tulisi hyvätuloisten verokevennysten sijaan ohjata suomalaiseen koulutusjärjestelmään, muun muassa oppivelvollisuuden pidentämiseen, sekä tuotekehitykseen, innovaatioihin ja tutkimukseen.

Lisätiedot

Li Andersson

0405088697

li.andersson@eduskunta.fi