Kysymys hoitoalan henkilöstön riittävyydestä on aikamme suurimpia haasteita, ja paine sen ratkaisemiseksi tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa väestön ikääntyessä ja elinajanodotteen pidentyessä.
– Hyvinvointivaltiomme keskeinen kivijalka nojaa sote-alan työntekijöiden vankkaan osaamiseen ja arvokkaaseen työpanokseen. Tämä kivijalka on päässyt rapautumaan pahasti vuosikymmenten saatossa. Ongelman ratkaisussa on kaksi avainta: työn vaativuuden tunnistava riittävä palkkaus sekä työn järjestäminen työntekijöiden jaksamista edistävällä tavalla, Pekonen sanoo.
Hoitajamitoituksesta on keskusteltu viime aikoina vilkkaasti ja jotkut ovat jopa vaatineet sen nostamisesta perääntymistä. Ennen kansanedustajan tehtäviään pitkään hoitoalalla työskennellyt Pekonen näkee mitoituksen osana hoitoalan kriisin ratkaisua:
– Työntekijöiden tulee pystyä ilman keskeytyksiä ja tehtävästä toiseen vaihtelua keskittymään niihin ydintehtäviin, joihin heidät on koulutettu. Hoitajamitoitus tukee tätä tärkeää periaatetta. Työhyvinvoinnin vahvistaminen on avainasemassa alan veto- ja pitovoiman lisäämisessä, toteaa Pekonen.
Työn järjestämisen ja työhyvinvoinnin parantamisen lisäksi myös sote-alan palkkaus on avainasemassa ongelman ratkaisemisessa.
– Matala, heikko ja olematon – siinä ovat ikävä kyllä sairaanhoitajan, lähihoitajan ja hoiva-avustajan palkkaluokat suuruusjärjestyksessä. Työntekijät ovat jumahtaneet syvälle palkkakuoppaan, jonka täyttämiseen tarvitaan rahaa. Vaikka poliitikot eivät ole työmarkkinaosapuolia, sanon tämän nyt silti ääneen.