– Hallituksen ajama sosiaalityöntekijöiden pätevyysvaatimuksien keventäminen vaarantaa lasten oikeudet ja asiakasturvallisuuden. Erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien, kuten lastensuojelun asiakkaiden, kohdalla sosiaalityöntekijöiltä tulisi aina edellyttää laajaa ammattiosaamista, Pekonen sanoo.
Oppositiopuolueet muistuttavat vastalauseessaan, että lastensuojelulaki edellyttää lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän kykenevän toimimaan eettisesti ja kokonaisvaltaisesti lapsen edun mukaisesti, ja varmistamaan lapsen oikeuksien toteutumisen kaikissa tilanteissa.
– Hallituksen esitys on täydellisessä ristiriidassa lastensuojelulain vaatimuksien kanssa. Ilman riittävää koulutusta ja kokemusta tilapäisillä työntekijöillä ei ole edellytyksiä turvata lasten etua etenkään monimutkaisissa ja vaativissa tilanteissa, Meriluoto sanoo.
Monien valiokunnassa kuultujen asiantuntijoiden mukaan laillistetuille sosiaalityöntekijöille asetettava velvollisuus valvoa ja ohjata tilapäisiä työntekijöitä kasvattaa heidän työkuormaansa ja vähentää mahdollisuuksia keskittyä omaa ammattitaitoa vastaaviin työtehtäviin. Oppositiopuolueiden vastalauseen mukaan tämä uhkaa työn laatua ja vakituisten sosiaalityöntekijöiden työhyvinvointia.
– Oikeistohallitus kuvittelee jälleen ratkovansa työvoimapulaa sellaisilla keinoilla, jotka tosiasiallisesti pahentavat sitä. Lakivalmistelussa ei ole haluttu kuunnella etenkään sitä ammattiryhmää, jonka työhön muutos konkreettisesti vaikuttaa ja jonka tuntee tilanteen kentällä, Meriluoto sanoo.
– Kyseessä on jälleen yksi esitys, joka paljastaa hallituksen olemattoman arvostuksen sosiaali- ja terveysalalla tehtyä työtä sekä alan ammattilaisia kohtaan. Etenkin sosiaalihuolto näyttäytyy hallitukselle sivujuonteena, jonka rahoituksestakin päätettiin leikata saunaporukalla 100 miljoonaa minkäänlaisia vaikutuksia selvittämättä, Pekonen sanoo.