Pia Lo­hi­kos­ki: Bud­jet­ti­ke­hys­ten on jous­tet­ta­va suh­dan­ne­ti­lan­teen mu­kaan

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikosken mielestä vaikea tilanne Euroopassa ja koko maailmassa vaatii nyt uudistuksia valtiontalouden rakenteisiin niin Suomessa kuin EU:ssa. Lohikoski piti vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoron eduskunnassa keskustelussa julkisen talouden suunnitelmasta 2023–26.

Lohikosken mielestä Eurooppaa ja maailmaa koettelevat yhtäaikaiset kriisit vaativat joustavia ja luovia ratkaisuja.

– Olemme siirtymässä koronan hallinnasta sodan taloudellisten seurausten hallintaan. Meidän on sekä turvattava ihmisten perustarpeita, että vastustettava Venäjän uusimperialismia. Joudumme jälleen vastaamaan uuteen kriisiin luovasti, kriisin erityispiirteiden vaatimalla tavalla.

Meidän on nyt otettava vastuu uuden sopeutumiskykyisemmän hyvinvointitalouden rakentamisesta

Lohikosken mielestä EU:n ja Suomen budjettisääntöjen on sopeuduttava uuteen tilanteeseen.

– Sen sijaan, että haikailisimme takaisin vanhaan normaaliin, on meidän otettava nyt vastuu uuden sopeutumiskykyisemmän hyvinvointitalouden rakentamisesta, Lohikoski sanoi.

– Nykyhetken ja tulevaisuuden tarpeet vaativat uudistumiskykyä. Reilun vihreän siirtymän investointien takaaminen tulee EU:ssa asettaa velka- ja alijäämätasojen hallinnan ulkopuolelle. Suomessa meidän tulee muokata kehysbudjetointia siten, että kehykset joustavat jatkossa suhdannetilanteen mukaan, Lohikoski sanoi.

– Samalla tulee huolehtia myös valtion tulopuolesta riittävällä, oikeudenmukaisella ja tiiviillä veropohjalla, jossa ei ole oligarkkien omaisuuksien mentäviä aukkoja.

Lohikoski kiitteli äskettäin päätettyyn budjettikehykseen sisältyvät toimia, joilla ratkotaan yhtäaikaisia kriisejä.

– Elinkustannusten noususta kärsivät eniten pienituloiset. Siksi toteutamme vasemmistoliiton ehdottaman elinkustannusten nousua vastaavan indeksikorotuksen sosiaalietuuksiin aikaistetusti jo tämän vuoden aikana. Reilua vihreää siirtymää edistetään ja vauhditetaan energiainvestoinneilla sekä liikenteen fossiilisista polttoaineista irtautumisella. Lisäksi investoimme suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuteen osaamiseen ja tutkimukseen tehtävillä investoinneilla, Lohikoski sanoi.


Pia Lohikosken 19.4.2022 eduskunnassa pitämä vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro kokonaisuudessaan:

Arvoisa puhemies,

Viime vuosina olemme saaneet monta muistutusta siitä, että talouden tarkastelu irrallaan jatkuvasti muuttuvasta yhteiskunnallisesta toimintaympäristöstä on mahdotonta.

Pelkkä talouden vakiintuneiden tunnuslukujen tuijottaminen ilman kontekstin, kuten pandemian tai sodan, muistamista, voi johtaa haitallisiin päähänpinttymiin. Kuten todellisuudesta irtaantuneeseen velkamoralismiin, jossa huudellaan kehysten ja leikkauslistojen perään, muuttuneiden, poikkeuksellisten olojen keskellä.

Arvoisa puhemies,

Olemme siirtymässä koronan hallinnasta sodan taloudellisten seurausten hallintaan. Meidän on sekä turvattava ihmisten perustarpeita että vastustettava Venäjän uusimperialismia.

Osittain sodasta johtuvan hintojen nousun seurauksena inflaation arvioidaan kiihtyvän neljään prosenttiin vuonna 2022.

Inflaation suurimmat tekijät ovat energian ja ruoan hintojen nousu, jotka johtuvat tarjontapuolen häiriöistä. Joudumme jälleen vastaamaan uuteen kriisiin luovasti, kriisin erityispiirteiden vaatimalla tavalla.

Hallitus on saanut oikeistopuolueilta kiitosta lisäpanostuksista maanpuolustukseen. Samanlaista kiittelevää retoriikkaa välttämättömistä menoista emme kuitenkaan oikeiston suunnalta kuule silloin, kun on kyse köyhimpien ihmisten perustarpeiden turvaamisesta, tai planeetan elinkelpoisuuden säilyttämisestä.

Arvoisa puhemies,

Tulevien vuosien julkisen talouden suunnitelmassa panostamme turvallisuustarpeiden lisäksi edellä mainittuihin elintärkeisiin kohteisiin.

Elinkustannusten noususta kärsivät eniten pienituloiset. Siksi toteutamme vasemmistoliiton ehdottaman elinkustannusten nousua vastaavan indeksikorotuksen sosiaalietuuksiin aikaistetusti jo tämän vuoden aikana.

Reilua vihreää siirtymää edistetään ja vauhditetaan energiainvestoinneilla sekä liikenteen fossiilisista polttoaineista irtautumisella. Tuemme myös aiempaa kattavammin pientalojen ja julkisten kiinteistöjen lämmitysratkaisujen uusimista.

Kunnianhimon tasoa lisäämällä Suomi voisi olla energiaomavarainen vuoteen 2035 mennessä. Näin turvattaisiin edullisen uusiutuvan energian saanti kotitalouksien ja energiaintensiivisen teollisuutemme käyttöön – ja luotaisiin samalla uusia työpaikkoja.

Arvoisa puhemies,

Lisäksi investoimme suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuteen osaamiseen ja tutkimukseen tehtävillä investoinneilla.

Ammatillisen koulutuksen rahoituspohjaa vahvistetaan pysyvällä 50 miljoonan euron lisärahoituksella. Myös sitouttavan kouluyhteisötyön toimintamalli vakiinnutetaan. Se tuo kouluihin aikuisia, joilla on aikaa työskennellä niiden nuorten kanssa, joilla on paljon poissaoloja ja tarve pidempiaikaiselle tuelle.

Vuoden 2023 valtion tutkimus- ja kehitysrahoituksen kokonaisuutta korotetaan 350 miljoonalla eurolla. Tästä iloitsen parlamentaarisen TKI-ryhmän jäsenenä. Olemme sillä polulla TKI-panostusten kasvattamisessa, jonka ryhmämme linjasi viime syksynä – ja tieteen rahoitus pelastettiin.

Arvoisa puhemies,

Nykyhetken ja tulevaisuuden tarpeet vaativat uudistumiskykyä.

Tässä muutamia toiveita:

Reilun vihreän siirtymän investointien takaaminen tulee EU:ssa asettaa velka- ja alijäämätasojen hallinnan ulkopuolelle.  Suomessa meidän tulee muokata kehysbudjetointia siten, että kehykset joustavat jatkossa suhdannetilanteen mukaan.

Samalla tulee huolehtia myös valtion tulopuolesta riittävällä, oikeudenmukaisella ja tiiviillä veropohjalla, jossa ei ole oligarkkien omaisuuksien mentäviä aukkoja.

Sen sijaan, että haikailisimme takaisin vanhaan normaaliin, on meidän otettava nyt vastuu uuden sopeutumiskykyisemmän hyvinvointitalouden rakentamisesta.