Pia Lo­hi­kos­ki: Hal­li­tus vas­taa jä­reäs­ti asu­mi­sen kor­ke­aan hin­taan kas­vu­kes­kuk­sis­sa

Hallitus on budjettiriihessä päättänyt nostaa kohtuuhintaisen asumisen korkotukivaltuuden kaikkien aikojen ennätystasolle, lähes kahteen miljardiin euroon.

– Vasemmisto on koko ajan ajanut vahvaa kohtuuhintaisten asuntojen julkista tuotantoa, ja nyt työ kantaa vihdoin hedelmää, iloitsee kansanedustaja Pia Lohikoski.

Nyt päätetty taso mahdollistaa hallitusohjelman mukaisen, noin 10 000 uuden, kohtuuhintaisen asunnon rakentamisen vuosittain.

– Kysymys on rakenteellisesta toimenpiteestä, jolla turvataan kohtuuhintaisen asumisen edellytyksiä. Tämä on tärkeää kasvukeskuksissa, joissa asumisen korkea hinta voi johtaa joissain tilanteissa myös työvoimapulaan, toteaa Lohikoski.

Ihmisten asumiskustannukset ovat jatkuvasti nousseet varsinkin kasvukeskuksissa. Isoissa kaupungeissa keskituloisenkin ihmisen on vaikea tulla toimeen, kun vuokra vie yhä suuremman osan tuloista.

Vasemmiston lääke asumiskustannusten nousuun on riittävä kohtuuhintaisten asuntojen tuotanto, ei vain matalasuhdanteessa vaan siten, että kohtuuhintaisten asuntojen suhteellinen määrä kasvaa. Tutkimuksen mukaan ARAn vuokrasääntely laskee vuokratasoa, kun tarkastellaan kokonaisuutta.