Pia Lo­hi­kos­ki: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sel­la suit­si­taan myös hoi­va­jät­tien häi­käi­le­mä­tön­tä kik­kai­lua

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski pitää tänään eduskunnassa käsittelyssä ollutta lakiesitystä sitovasta vanhushoivan hoitajamitoituksesta tervetulleena. Lohikoski on tyytyväinen, että pitkään odotettu uudistus etenee ja vanhustenhoivan kriisiin päästään vihdoin vastaamaan.

– Erityisesti kokoomus on jarruttanut tätä äärimmäisen tärkeää uudistusta jo pitkään. Nyt näemme, että hallituksella todella on väliä, toteaa Lohikoski.

Esityksen mukaan lakiin kirjataan 0,7:n hoitajan minimimitoitus vanhusten ympärivuorokautisen tehostetun hoivan yksiköihin.  Asiasta säädetään lailla, kun tähän asti mitoitusta on ohjattu laatusuosituksella, joka ei tunnetusti ole toiminut riittävällä tavalla.

– Yksityiset hoivajätit ovat takoneet voittoja vanhusten hyvinvoinnin kustannuksella, kun henkilöstön määrästä ja hoivan laadusta on tingitty. Tämä häikäilemätön kikkailu loppuu nyt, sanoi Lohikoski tänään eduskunnassa pitämässään puheenvuorossa.

Lisäksi Lohikoski painotti puheenvuorossaan lakimuutoksen onnistumisen edellyttävän hoitohenkilökunnan riittävän saatavuuden varmistamista. Lähihoitajien, sairaanhoitajien ja hoiva-avustajien koulutusmääriä pitää kasvattaa, mutta myös työhyvinvointiin ja alan houkuttelevuuteen tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota.

– Onneksi hallitus on päättänyt lähihoitajakoulutuksen lisäämisestä, yhteensä 5000 uuden opiskelijan edestä, Lohikoski sanoo.

– Tarvitsemme monenlaisia keinoja, jotta henkilöstön lisäystarve saadaan täytettyä asetetun aikataulun mukaisesti. Tässä on onnistuttava, koska yhteiskuntamme vanhimmat ansaitsevat laadukkaat palvelut arvokasta ja mielekästä vanhuutta varten.