Poh­jois­mai­den toi­mit­ta­va yh­des­sä ää­rioi­keis­toa vas­taan

Helsingissä kokoontuneiden pohjoismaiden punavihreiden puolueiden mielestä tarvitaan laajaa pohjoismaista yhteistyötä väkivaltaisen äärioikeiston aiheuttamaa uhkaa vastaan.

Yleisintä terrorismia Pohjoismaissa on äärioikeistolainen terrorismi. Viime aikojen vakavimman terrori-iskun Pohjoismaissa teki norjalainen äärioikeistotoimija. Kuluneena kesänä äärioikeistolainen väkivalta tai sen uhka on noussut esiin sekä Ruotsissa että Norjassa. Suomessa sisäministeriö on nostanut väkivaltaisen äärioikeiston keskeiseksi turvallisuusuhaksi.

Pohjoismaiden punavihreiden puolueiden yhteenliittymän Nordisk grön vänsterin mielestä nyt tarvitaan yhteispohjoismaisia satsauksia äärioikeiston uhkaa vastaan. Äärioikeisto koordinoi toimintaansa pohjoismaisella tasolla, joten pohjoismaiden täytyy tehdä yhteistyötä saadakseen otteen äärioikeiston muodostamasta uhasta.

Nyt tarvitaan yhteispohjoismaisia satsauksia äärioikeiston uhkaa vastaan.

Äärioikeistolaista väkivaltaa ja organisoitumista vastaan tarvitaan muun muassa tutkimusta, koulutusta ja poliisin tietojenvaihtoa sekä panostuksia ehkäisevään ja exit-työhön.

– Äärioikeistolaisen liikkeen toiminnasta tarvitaan tutkimuspohjaista tietoa. Tämä edellyttää, että tutkimus aiheen tiimoilta on koordinoitua Pohjoismaiden välillä ja tutkimusrahoitus turvattu, kansanedustaja ja nuorisotutkija Veronika Honkasalo sanoo. Honkasalo on vasemmistoliiton edustaja Pohjoismaiden neuvostossa.

– On tärkeää, että kehitetään moniammatillisia menetelmiä esimerkiksi sellaiseen nuorisotoimintaan, joka tarjoaa ulospääsyä äärioikeistolaisesta liikkeestä. Tällaista exit-toimintaa on Pohjoismaissa edelleen yllättävän vähän, Honkasalo sanoo.

Nordisk grön vänsterin mielestä tarvitaan poikkisektoraalista työtä sekä pohjoismaisen äärioikeiston ja valkoisen ylivallan liikkeiden toiminnan ymmärtämiseen että keinojen löytämiseen niiden pysäyttämiseksi. Pohjoismaisten hallitusten tulee ottaa tosissaan ja priorisoida yhteistyö äärioikeistoa vastaan.

Nordisk grön vänsterin kannanotto: Norden bör stå samman mot högerextremism