Sa­ra­mo: Suo­men ei oli­si pi­tä­nyt ää­nes­tää YK:ssa tyh­jää Gazan tu­li­tau­ko­pää­tös­lausel­mas­ta

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä teki hallitukselle kirjallisen kysymyksen Suomen äänestyskäyttäytymisestä YK:n yleiskokouksessa. Vasemmistoliiton kansanedustajat kysyvät, miksi Suomi äänesti tyhjää päätöslauselmasta, joka vaatii välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jussi Saramon mukaan Gazaan tarvitaan nyt välitöntä humanitaarista tulitaukoa, sillä siviilien tilanne on katastrofaalinen.

Kysymys tulitauosta on mitä ajankohtaisin.

– Niin kauan kuin sotatoimet jatkuvat näin laajoina, humanitaarisen avun perille saaminen on mahdotonta. Se tarkoittaa, että siviiliuhreja tulee myös koko ajan lisää. Siksi kysymys tulitauosta on mitä ajankohtaisin, Saramo sanoo.

 

YK:n yleiskokous vaati 28.10.2023 päätöslauselmassaan välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan. Päätöslauselman puolesta äänesti 120 ja vastaan 14 maata. 45 jäsenvaltiota, mukaan lukien Suomi, äänesti tyhjää.

 

Pääministeri Petteri Orpon mukaan Suomen päätös olla äänestämättä puolesta tai vastaan on ”johdonmukainen”. Saramo on tästä linjasta eri mieltä.

 

– Suomen tulisi johdonmukaisesti puolustaa ihmisoikeuksia ja kansainvälistä oikeutta. Siksi olisi ollut johdonmukaista äänestää päätöslauselman puolesta, Saramo sanoo.

Suomen tulisi johdonmukaisesti puolustaa ihmisoikeuksia ja kansainvälistä oikeutta.

Ulkoministeri Elina Valtonen on perustellut Suomen päätöstä äänestää tyhjää sillä, että päätöslauselmassa ei erikseen mainittu nimellä Hamasia, ja että Suomi äänesti samalla tavalla kuin verrokkimaat EU:ssa.

 

– YK-päätöslauselma kuitenkin tuomitsee kaikki väkivallanteot, jotka kohdistuvat palestiinalaisiin ja israelilaisiin siviileihin, mukaan lukien terroristiset teot, umpimähkäiset hyökkäykset ja provokaatiot, Saramo sanoo.

 

Lisäksi Saramo painottaa, että EU-mailla ei ollut mitään yhtenäistä linjaa äänestyskäyttäytymisen suhteen. EU-maista esimerkiksi Espanja, Ranska, Slovenia, Belgia ja Irlanti äänestivät päätöslauselman puolesta, ja niin teki myös pohjoismaa Norja.

 

– Suomi päättää itse omasta ulkopoliittisesta linjastaan, Saramo sanoo.