Sark­ki­nen: Lap­si­li­siä on ko­ro­tet­ta­va si­to­mal­la ne in­dek­siin

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen puhui vasemmistoliiton puoluekokouksessa lauantaina 11.6. Porissa Venäjän aiheuttaman hyökkäyssodan kiihdyttämästä elinkustannusten noususta ja toimista tilanteeseen vastaamiseksi. Hallitus on jo päättänyt ylimääräisestä aikaistetusta indeksikorotuksesta kansaneläkeindeksiin sidottuihin etuuksiin, työmatkavähennyksen korotuksesta sekä jakeluvelvoitteen höllennyksestä polttoaineen pumppuhintojen laskemiseksi.

Sarkkisen mukaan lisätoimia tarvitaan edelleen. Elinkustannusten nousu on erityisen vaikeaa lapsiperheille, joilla ruuan, liikkumisen, vaatteiden ja asumisen kulut ovat jo valmiiksi korkeat. Lapsiperheköyhyys on vaarassa lähteä nousuun.

”Hallituksen tulee tehdä lapsiperheitä tukevia toimia. Keinoja voisivat olla toimeentulotuen lasten perusosien sekä työttömyysturvan lapsikorotuksen nostaminen”, ministeri Sarkkinen sanoi.

Sarkkisen mukaan nyt olisi myös korkea aika korottaa lapsilisiä sitomalla ne indeksiin.

”Lapsilisiin ei ole tehty säännöllisiä korotuksia kuten muihin tulonsiirtoihin. Se on johtanut lapsilisien reaaliarvon alenemiseen noin kolmanneksella 90-luvun puolivälistä.”

Sarkkisen mukaan hallituskausi on ollut kriisien keskellä raskas, mutta kriiseistä huolimatta ja niiden keskellä hallitus on kyennyt tekemään merkittäviä yhteiskuntaa uudistavia päätöksiä ja pyrkinyt estämään eriarvoisuuden kasvua.

”On Suomen kansan ja tulevien sukupolvien etu, että nykyisen kaltainen hallituspohja jatkaisi myös ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen.” Sarkkinen totesi.

 

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen 11.6.2022 vasemmistoliiton puoluekokouksessa Porissa pitämä puhe kokonaisuudessaan:

Arvoisat puoluekokousedustajat, hyvät ystävät,

Enpä olisi kolme vuotta sitten hallitusta muodostettaessa arvannut, mitä tulevat vuodet tuovat tullessaan. Maailmanlaajuinen kulkutauti ja sota Euroopassa, niitä ei kukaan halunnut, mutta ne me saimme.

Hallituskausi on ollut yhtä kriisiä toisensa perään. Siitä huolimatta me olemme onnistuneet toteuttamaan hallitusohjelman mukaisia tärkeitä uudistuksia, me olemme kääntäneet Suomen suunnan.

Hallitusyhteistyö ei ole aina helppoa, välillä se on yhtä hampaiden kiristelyä.

Vastuun kantaminen ei ole aina helppoa, välillä siitä seuraa huonosti nukuttuja öitä.

 

On poliittisen liikkeen velvollisuus kannattajia kohtaan pyrkiä maksimoimaan vaikutusvalta liikkeen poliittisten tavoitteiden ja tavoitellun tulevaisuudenkuvan edistämiseksi.

Me olemme pieni hallituspuolue, me emme voi sanella asioita emmekä saa yksin läpi mitään. Mutta väitän, että me olemme käyttäneet kansalta saamaamme valtuutusta vaikuttavasti. Ja olleet teoissamme kokoamme suurempia.

Hyvät toverit,

Oppositio kritisoi hallitusta siitä, että me emme leikkaa sosiaaliturvaa ja siitä että me vahvistamme julkisia palveluita. Oppositio kritisoi hallitusta siitä, että me välitämme ihmisoikeuksista ja otamme ilmastonmuutoksen tosissaan. Oppositio kritisoi hallitusta siitä, että me puutumme veronkiertoon ja huolehdimme valtion veropohjasta.

Tästä kaikesta voi päätellä, millaisen vaihtoehdon oppositio tarjoaa Suomelle.

On Suomen kansan ja tulevien sukupolvien etu, että nykyisen kaltainen hallituspohja jatkaa myös ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen.

Jotta politiikan suunnanmuutos kantaa, ja jotta aloittamamme hyvinvointivaltion vahvistamisurakka voi onnistua, on nykyisen hallituksen linjalle saatava jatkoa.

 

Ystävät,

Me olemme purkaneet aktiivimallin, korottaneet pieniä eläkkeitä ja perusturvaetuuksia, tehneet perhevapaauudistuksen.

Me olemme lisänneet koulutusmäärärahoja, pidentäneet oppivelvollisuutta, satsanneet tutkimukseen.

Me olemme puuttuneet työelämän riistoon, vahvistaneet työoikeuksia, nostaneet työllisyysasteen historiallisen korkealle.

Me olemme vieneet läpi sote-uudistuksen, satsanneet rahaa vanhuspalveluihin, tehneet seitsemän päivän hoitotakuun.

Me olemme tiukentaneet ilmastolakia, uudistaneet luonnonsuojelulain, satsanneet ennennäkemättömästi luonnonsuojeluun.

Kompromisseja ja vaikeitakin päätöksiä on jouduttu tekemään ja paljon jää myös tekemättä. Siksi on tärkeää kääntää jo katsetta Vasemmistoliiton tuleviin poliittisiin tavoitteisiin.

 

Hyvät ystävät,

Meidän on esitettävä ratkaisuja yhteiskuntamme suuriin rakenteellisiin ongelmiin.

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat monin paikoin kriisin partaalla henkilöstöpulan takia.

Tarvitaan laaja-alaisia toimenpiteitä alan työhyvinvoinnin sekä veto- ja pitovoiman parantamiseksi, mutta tarvitaan myös rahaa.

Hyvinvointialueiden rahoituspohjaa on vahvistettava, jotta alueet voivat turvata riittävät palvelut ja olla houkuttelevia työnantajia.

Seuraavat eduskuntavaalit ovat sote-rahoitusvaalit.

 

Vaikka työllisyys on kehittynyt hyvin, on pitkäaikaistyöttömyys jämähtänyt korkealle tasolle.

Tarvitsemme uudenlaista ajattelua, jossa työ nähdään jälleen oikeutena, jonka julkinen valta viime kädessä takaa.

Työttömien syyllistämisen sijaan tarvitsemme koulutusta, kuntoutusta ja palveluja jotka auttavat ihmisiä ja ennen kaikkea ihmiset tarvitsevat työmahdollisuuksia.

Suomi tarvitsee uutta otetta työllisyyspolitiikkaan.

Eriarvoisuus ja köyhyys ovat todellisuutta myös suomalaisessa yhteiskunnassa.

Me tarvitsemme sosiaaliturvauudistuksia, jotka vahvistavat perusturvaa, vähentävät köyhyyttä ja mahdollistavat aktiivisuutta.

Me tarvitsemme koulutuksellista tasa-arvoa ja erityistä tukea sitä tarvitseville.

Me tarvitsemme toimia pienituloisten ikäihmisten tukemiseksi ja sairastamisen kulujen kohtuullistamiseksi.

Köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentäminen on oltava kaiken politiikan keskiössä.

Suomen väestö ikääntyy vauhdilla ja väestörakenteen muutos haastaa julkisen talouden rahoituspohjaa.

Me tarvitsemme uutta, myönteisempää otetta maahanmuuttopolitiikkaan ja maahanmuuttaja-taustaisen väestön osallisuuden vahvistamista.

Samalla on pidettävä huolta työelämän oikeuksista ja ehkäistävä ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä.

Nuorten tulevaisuuden uskoa ja uskallusta perustaa perhe on pyrittävä vahvistamaan pitämällä huolta nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnista.

Parasta väestöpolitiikkaa on tulevaisuuden uskon vahvistaminen.

Suomi on monessa asiassa maailman onnistunein maa ja kestävän kehityksen edelläkävijä.

Eniten meillä on kuitenkin vielä tehtävää ympäristökestävyydessä, me kulutamme ja saastutamme aivan liikaa.

Luontokadon pysäyttäminen on nostettava ilmastonmuutoksen torjunnan rinnalle ja ne molemmat kuuluvat politiikan keskiöön.

 

Hyvät ystävät,

Sen lisäksi että etsimme ratkaisuja yhteiskuntamme rakenteellisiin ongelmiin, on meidän löydettävä ratkaisuja käsissämme oleviin polttaviin kysymyksiin.

Elinkustannusten nousu on tämän hetken suurin sisäpoliittinen kysymys koko Euroopassa.

Putinin Venäjän brutaali hyökkäyssota Ukrainaan on ajamassa maailmaa nälänhätään ja sodan seurauksena kiihtyvä hintojen nousu ajaa pienituloisia ahdinkoon myös Suomessa.

Hallitus on tehnyt toimia hintojen nousuun vastaamiseksi.

Olemme päättäneet ylimääräisestä aikaistetusta indeksikorotuksesta kansaneläkeindeksiin sidottuihin etuuksiin ja työmatkavähennyksen korotuksesta sekä jakeluvelvoitteen höllennyksestä polttoaineen pumppuhintojen laskemiseksi.

Esimerkiksi täysi kansaneläke nousee 1.8. noin 24 euroa ja korotusten jälkeen takuueläke on yli 100 euroa suurempi kuin se oli hallituksen aloittaessa.

Kuitenkin näyttää siltä, että lisätoimia tarvitaan edelleen.

Elinkustannusten nousu on erityisen vaikeaa lapsiperheille, joilla ruuan, liikkumisen, vaatteiden ja asumisen kulut ovat jo valmiiksi korkeat.

Nyt myös moni työssäkäyvä lapsiperhe on tiukoilla. Lapsiperheköyhyys on vaarassa lähteä nousuun. Hallituksen tulee tehdä lapsiperheitä tukevia toimia.

Mahdollisia keinoja voisi olla toimeentulotuen lasten perusosien sekä työttömyysturvan lapsikorotuksen nostaminen.

Näin voitaisiin tukea erityisesti kaikista pienituloisimpia lapsiperheitä.

Nyt olisi myös korkea aika sitoa lapsilisät indeksiin. Lapsilisiin ei siis ole tehty säännöllisiä korotuksia kuten muihin tulonsiirtoihin. Se on johtanut lapsilisien reaaliarvon alenemiseen noin kolmanneksella 90-luvun puolivälistä.

Toimia tarvitaan, sillä lapsuudessa koettu köyhyys jättää usein jälkensä ihmisen loppuelämään.

 

Hyvät toverit,

Tämä hallitus ja vasemmistoliitto sen osana on kääntänyt Suomen suuntaa kriiseistä huolimatta.

Tämä hallitus on myös kriisien hoidossa pyrkinyt pitämään huolta eriarvoisuuden torjunnasta.

Vasemmistoliiton erityinen tehtävä hallituksessa, eduskunnassa ja yhteiskunnassa on vahvistaa tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta.

Tehtävä on iso ja vaativa, emmekä me aina onnistu. Mutta jonkun se on tehtävä, joten tehkäämme se ilolla.

Haluan toivottaa kaikille hyvää puoluekokousta ja viisaita päätöksiä!