Poliittisia lakkoja rajoittamalla puututaan demokraattisen järjestelmän keskeisiin oikeuksiin, jolla on Suomessa historiassa saavutettu esimerkiksi yleinen ja yhtäläinen äänioikeus.
– Pohjoismainen työmarkkinamalli perustuu luottamukseen ja yhdessä rakentamiseen, mutta Suomessa tehdään suorastaan päinvastoin: työmarkkinoiden “uudistaminen” aloitetaan rajoittamalla lainsäädännöllä yksipuolisesti poliittisia lakkoja, jotka estävät työntekijöitä vastustamasta heihin jatkossa kohdistuvia heikennyksiä. Hallitus näyttää nyt tasoittavan tietä sanelun ja pakottamisen politiikalle, Furuholm sanoo.
Furuholm muistuttaa, että lakkoja ehkäistään parhaiten palkansaajaosapuolen asemaa vahvistamalla niin työmarkkinaneuvotteluissa kuin yksittäisillä työpaikoilla sekä panostamalla laajasti työntekijöiden työhyvinvointiin ja jaksamiseen. Hän muistuttaa myös muista rajoituksista, joita hallitus on lakkoihin tuomassa.
– Myös tukilakkojen rajoitukset iskevät suoraan työntekijöiden keskinäiseen solidaarisuuteen, kun esimerkiksi satamien työntekijät eivät voi käytännössä asettua tukemaan matalasti palkattujen alojen työtaistelua. Kysymys on myös miesvaltaisten alojen tuesta pienipalkkaisille naisvaltaisille aloille. Hallituksen esityksessä tunnustetaan suoraan, että rajoitus tulee heikentämään heikosti järjestäytyneiden tai omalta työtaisteluvoimaltaan heikompien alojen työehtoja, Furuholm huomauttaa.