Toi­men­pi­dea­loi­te ruu­mii­den kom­pos­toin­nis­ta

Anna Kontula

18.2.2025

 

Eduskunnalle

Suomen nykyinen hautaustoimilaki sallii hautaustapoina vain arkkuhautauksen ja tuhkauksen. Kumpikin hautaustapa on ympäristölle haitallinen. Fossiilisia polttoaineita kuluttava polttohautaaminen päästää ilmaan muun muassa hiilimonoksidia ja hautaaminen vie suuria maa-alueita.

Ruumiin kompostointi sen sijaan on yksi ympäristöystävällisimmistä hautaustavoista. On arvioitu, että se säästää yhtä keskimääräistä 70-kiloista ihmistä kohden tonnin hiilidioksidipäästöt verrattuna perinteisiin hautaustapoihin. [1] [2] [3] Hautaamista koskevaa lainsäädäntöä tuleekin muuttaa siten, että se sallii myös kompostointihautauksen. Lakimuutos luo tarpeen muuttaa muutakin hautaamista koskevaa lainsäädäntöä ja sääntelyä liittyen esimerkiksi kompostoinnin prosessiin ja jäännöksien loppusijoitukseen.

Kompostointihautauksessa vainaja kääritään biohajoavassa kankaassa arkkuun muun eloperäisen ja kompostoituvan aineksen, kuten puusilpun, heinän, kuolleiden lehtien ja karikkeen kanssa. Tämän jälkeen ruumis laitetaan kompostoriin, jossa on sopivat olosuhteet bakteereille. Noin kuukauden kuluttua mikrobit ovat muuttaneet ruumiin mullaksi. Omaiset saavat mullan, jonka voi käyttää halutessaan esimerkiksi puiden istuttamiseen.

Kompostoinnin suosio Yhdysvalloissa on kasvanut nopeasti. Washington laillisti kompostoinnin vuonna 2020 ja sen jälkeen kompostoinnin laillistaneiden osavaltioiden määrä on kasvanut nopeasti 12:een.

 

Edellä olevan perusteella ehdotan,

 

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin lainsäädännön muuttamiseksi siten, että se sallii myös kompostoinnin hautaustapana.

 

*Korjaus 19.2.2025: Alkuperäisessä tekstissä mainittiin, että kompostointi hautaustapana olisi mahdollista myös Ruotsissa. Tämä esimerkiksi Ylen ja BBC:n artikkeleihin perustettu tieto ei kuitenkaan pidä paikkansa. Ruotsin lainsäädännössä mainitaan vain hautaaminen ja krematoriot.

 

[1] Read, Richard (2019) Washington state braces for eco-friendly ‘human composting’. Los Angeles Times 13.5.2019. Viitattu 13.2.2025. https://www.latimes.com/nation/la-na-human-composting-washington-green-burial-inslee-20190513-story.html

[2] Van der Burgh, Rob ym. (2017) Assessment of an Alternative Funeral Method: The Urban Death Project. Research Report for the course Interdisciplinary Project Groups. MSc Industrial Ecology Leiden University and Delft University of Technology. https://www.totzover.nl/media/filer_public/72/fd/72fdf50f-8695-4561-ac18-42d280ebebed/the_urban_death_project_assessment_of_an_alternative_funeral_method_onderzoek_2017.pdf

[3] Nosi, Costanza ym. (2024) Green funerals: Technological innovations and societal shifts toward sustainable death care practices. Technological Forecasting and Social Change, Vol. 207. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0040162524004426