Mai Ki­ve­lä: ”Ener­gian­sääs­tö­toi­mien pi­tää kos­kea myös va­lo­mai­non­taa”

Kansanedustaja Mai Kivelä jätti tänään kirjallisen kysymyksen energiantuhlauksen lopettamisesta energiakriisin ajaksi myös ulkomainonnassa.

– Ihmisillä on nyt suuri huoli, miten saada maksettua välttämätön energia kodin lämmitykseen, ja silti energiaa tuhlataan jatkuvasti esimerkiksi valosaastetta tuottavaan ulkomainontaan. On syytä harkita, voitaisiinko energiasyöpölle valomainonnalle laittaa tauko edessä olevan rankan talven ajaksi, Kivelä sanoo.

Ulkomainokset kuluttavat paljon energiaa. Kolmen neliön valomainos vastaa sähkönkulutukseltaan kaukolämmöllä lämpiävän omakotitalon vuosikulutusta.

Valtio vetoaa lokakuussa alkavassa energiansäästökampanjassaan kansalaisia muun muassa alentamaan ajonopeuksia ja huonelämpötilaa. Kunnat harkitsevat katuvalaistuksen ja rakennusten valaisun lopettamista öiseen aikaan.

– Ei ole mitään syytä, miksi mainonta ja turhaan kuluttamiseen kannustaminen pitäisi jättää energiansäästötoimien ulkopuolelle, kun koko muun yhteiskunta tekee rajuja muutoksia toimintatapoihinsa. Se ei käy järkeen”, Kivelä sanoo.

Ulkomainosliiton johto on toivonut asiassa mahdollisimman korkean tahon ohjeistusta. Mai Kivelä vaatiikin työ- ja elinkeinoministeriötä linjaamaan energiankulutuksen rajoituksia myös ulkomainontaan.

Kansanedustaja Kivelä on aikaisemmin jättänyt aloitteen myös ilmastolle haitallisen mainonnan rajoittamisesta.

– On absurdia, että nyt ilmastokriisin aikakaudella fossiilituotteita on edelleen hyväksyttävää mainostaa. Yhteiskuntamme on onnistuneesti rajoittanut esimerkiksi tupakan mainontaa, nyt on aika tehdä sama ilmastokriisiä pahentavien tuotteiden ja palveluiden osalta, Kivelä sanoo.