Va­sem­mis­to­lii­ton edus­kun­ta­ryh­mä suh­tau­tuu kriit­ti­ses­ti hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen muu­tok­siin tai lyk­käyk­seen

Hoitajamitoituksen nostaminen on esimerkki konkreettisesta toimenpiteestä, jolla vanhushoivan laatua ja työntekijöiden työhyvinvointia sosiaali- ja terveysalalla pystytään parantamaan. Riittävä työntekijäresurssi on olennaista työntekijöiden työviihtyvyyden ja alalla pysyvyyden kannalta.

– Suhtaudumme hyvin kriittisesti vaatimuksiin hoitajamitoituksesta tinkimisestä. Tarvitsemme kunnollisen virka-arvion palveluiden tilanteesta sekä työvoiman saatavuudesta, ilman kunnollista selvitystä asiasta ei voida edes keskustella, toteaa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo.

Ilman kunnollista selvitystä asiasta ei voida edes keskustella.

Pitkään jatkuneen sosiaali- ja terveyspalveluiden aliresursoinnin ja ympärivuorokautisen hoivan paikkojen vähennykset vaikutukset näkyvät tällä hetkellä pahoin ruuhkautuneissa päivystyksissä. Väestön ikääntyessä palveluihin kohdistuva paine ei tule helpottamaan, vaan meidän on löydettävä kestävät ratkaisut vanhuspalveluiden kuntoon saattamiseksi. Hoitajamitoitus on näistä yksi.

Hoitajamitoituksen voimaanastumisen lykkäämisestä on käyty julkista keskustelua viime viikkoina. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä näkee, että mitoituksen lykkääminen on vaarassa asettaa koko tavoitteen vanhuspalveluiden laadun parantamisesta vaakalaudalle.

–  Tämänhetkisten gallupien suurin puolue kokoomus ei ole koskaan sitoutunut hoitajamitoituksen nostamiseen. Nykyinen hallitus on sen sijaan hallitusohjelmassaan sitoutunut sen toteuttamiseen. Jos voimaantuloa nyt lykättäisiin, miten varmistettaisiin se, ettei koko tärkeää tavoitetta hylätä, kysyy Saramo.

Jos voimaantuloa nyt lykättäisiin, miten varmistettaisiin se, ettei koko tärkeää tavoitetta hylätä.

Hoitajamitoituksen nostaminen on yksi keino lisätä hoitotyön veto- ja pitovoimaa. Tällä hetkellä tilanne on monin paikoin se, että hoitajia ei saada palkattua riittävästi, eivätkä edes olemassa olevat koulutuspaikat tule täyteen alan heikon vetovoiman takia.

– Mikäli hoitajamitoituksen täysimääräistä voimaantuloa lykättäisiin tai sisältöä lievennettäisiin määräajaksi, tulisi varmistaa että lykkäyksen aikana tehdään korvaavia toimenpiteitä ja varmistetaan resurssit työvoiman saatavuuden parantamiseksi, Saramo sanoo.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä näkee, että valtioneuvoston on teetettävä perusteellinen virkaselvitys hoitajamitoituksen noston toteuttamisen edellytyksistä ja sen voimaanastumisen vaikutuksista sosiaali- ja terveysalalla ottaen huomioon erilaiset tilannekuvat.