Epäluottamusta esitettiin, koska sisäministeri ei puhunut totta kohdentamispäätöksen valmistelun aikana, kun hän kiisti pyrkimyksensä käyttää uskontoa pakolaisten valitsemisperusteena.
Mediassa julkaistun asiakirjan ja yhdenvertaisuusvaltuutetun kertoman perusteella sisäministeriön poliittinen johto pyrki suosimaan pakolaiskiintiössä kristittyjä muita uskontokuntia edustavien pakolaisten sijaan, mikä on perustuslaissa kiellettyä syrjintää uskonnon perusteella.
”Vaikuttaa siltä, että sisäministeri ei ole ollut rehellinen sanoessaan, ettei uskonto ole ollut pakolaiskiintiön valitsemisperusteena valmisteluvaiheessa.”
Pakolaiskiintiön syrjivä kohdennus on sen julki tulemisen jälkeen saatu korjattua pääministerin aloittamassa uudessa valmistelussa ja tänään tulleessa päätöksessä. Vasemmistoliiton ja vihreiden mielestä tämä ei kuitenkaan muuta sisäministerin vastuulla olleen valmistelun ongelmia ja sisäministerin antamia lausuntoja.
– Ministerin tulee olla rehelliseksi ja taitavaksi tunnettu Suomen kansalainen. Vaikuttaa siltä, että sisäministeri ei ole ollut rehellinen sanoessaan, ettei uskonto ole ollut pakolaiskiintiön valitsemisperusteena valmisteluvaiheessa. Siksi ehdotan, että ministeri Rantanen ei nauti eduskunnan luottamusta, vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela sanoo.
Istunnossa Koskelan tekemää esitystä epäluottamuksesta kannatti vihreiden Fatim Diarra.
– Suomi ei ole maa, joka kääntää selkänsä apua tarvitseville uskonnon perusteella. Ihmiset ovat avun arvoisia riippumatta siitä, mihin uskontokuntaan he kuuluvat. Ilmitulleiden tapahtumien valossa vaikuttaa vahvasti siltä, ettei tästä syrjimättömyyden periaatteesta ole pidetty kiinni. Siksi kannatan edustaja Koskelan tekemää esitystä siitä, että eduskunta toteaa, ettei ministeri Rantanen nauti eduskunnan luottamusta, Diarra sanoo.