Metsäteollisuus on vanha ja niin kulttuuris-poliittisesti kuin taloudellisesti tärkeä teollisuudenala Suomessa. Metsäteollisuuden toimintaedellytykset ovat edelleen olemassa tulevien vuosien aikana, kun toteutetaan teollisuuden reilua siirtymää. Kasvu ei voi kuitenkaan enää perustua pelkästään resurssin käytön lisäykseen, vaan lisäarvon täytyy tulla raaka-aineen tehokkaamman ja oivaltavamman käytön myötä. Jalostusasteen nostaminen on tärkeää paitsi ympäristön, myös kansantalouden ja työllisyyden kannalta.
Metsäsektorin valtava raaka-aineiden ja energian kulutus ja tuotannon alhainen lisäarvo ovat keskeisin syy sille, että Suomi saa raaka-aineiden käytöstään EU-maiden vertailussa vähiten taloudellista hyötyä. Hiilen ja päästöoikeuden nopea hinnannousu vaikuttaa suoraan myös metsäsektoriin, kun sen keskeinen raaka-aine kallistuu.
Puuta voi käyttää selluna, kartonkina, WC-paperina, rakennuksina, hiilinieluna tai monimuotoisuusreservinä. On varmistettava, että metsien hiilinielut ja monimuotoisuus tulisivat markkinoille yhtäläisesti hyödykkeinä, joilla on hinta. Vastuu metsien käytön tulevaisuudesta ei ole pelkästään yritysten ja teollisuuden: valtio on Suomen suurin maanomistaja.
Metsäteollisuuden tuotteiden nykypainopiste on lyhytkestoisissa tuotteissa. Tuotantoprosessiin tarvittava energia tuotetaan puubiomassasta. Teollisuuden vähähiilisyystiekartat perustuvat merkittäviltä osin ajatukseen puubiomassan käytön lisäämisestä, mikä ei ole kestävää.
Olennaista on löytää monimuotoisuuden ja hiilinielun kannalta kestävä hakkuutaso ja kestävät hakkuumenetelmät. Valtion on tuettava metsänkasvatusmenetelmien kestävän kokonaisuuden tutkimusta ja kehitystä niin, että hiilensidonta ja ympäristön monimuotoisuus otetaan huomioon. Tämä tarkoittaa merkittävästi lisää suojeltua pinta-alaa, pidempiä kiertoaikoja, jatkuvaa kasvatusta ja turvemailla hiilensidonnan priorisoimista. Suojelualan lisääntyminen ja hiilensidonta ovat kummatkin valtavan potentiaalisia tulonlähteitä siinä missä niitä voidaan tarkastella myös kuluerinä.
Maailman talousfoorumi on arvioinut, että yli 50 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta on riippuvainen luonnosta ja sen tarjoamista palveluista, joista useille ei ole hintaa. Ekosysteemitilinpito toisi ekosysteemipalveluita kansantaloudelliseen laskentaan. Metsien suhteen se tarkoittaisi sitä, että metsässä elävän puuston ja mahdollisimman luonnontilassa olevan ekosysteemin arvon täytyisi nousta suhteessa tukkipinon arvoon.
Monimuotoisuustavoitteet voidaan saada rahoittamaan itse itsensä esimerkiksi aiheuttaja maksaa -periaatetta soveltamalla ja myös hiilikompensaatiomarkkinoita kehittämällä. Metsänomistajan näkökulmasta ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteet todennäköisesti nostavat puun hintaa ja lisäävät tuloja. Suomen 600 000 metsänomistajan kannalta tulonhankkimiskeinojen lisääntyminen on positiivinen asia, ja metsäteollisuuden kannattaa myös suhtautua sen raaka-aineen arvonnousuun mahdollisuutena.
Yksi esimerkki tehokkaasta taloudellisesta toiminnasta hiilensidonnan kentällä ovat hiilivarastoina toimivat turvemaat. Tällä hetkellä hinta on edullinen. Maanomistaja voisi saada tämän tulon. Esimerkiksi Espanjassa on käytössä järjestelmä, jossa valtio ostaa hyvityshankkeiden tuottamia lisäisiä ja todennettuja ilmastohyötyjä. Tällöin hyvitysjärjestelmä toimii kansallisena ilmastopolitiikkatoimena, joka auttaa valtiota pääsemään tavoitteeseensa. Suomessa olisi hyvät mahdollisuudet luoda Espanjan mallin periaatteella toimiva oma malli, kun kaksoislaskentaongelma on uskottavasti ratkaistu.
Kokonaisuutena se, että maankäyttösektorin päästöt lasketaan, mutta niillä ei ole hintaa, johtaa taloudellisesti tehottomaan ja päästövähennysten kannalta haitalliseen taloudelliseen toimintaan maankäyttösektorilla. Päästökauppasektorilla päästöt lasketaan, ja niillä on myös hinta. Tämä on johtanut päästöjen vähenemiseen päästökauppasektorilla, sillä kannustin vähentää päästöjä löytyy. Joissakin maissa metsäsektori on mukana päästökauppajärjestelmässä. Suomi voisi ajaa metsäsektoria EU:n päästökauppajärjestelmään. Tämä toisi automaattisesti metsäsektorin hiilipäästöille ja hiilensidonnalle hinnoittelumekanismin ja sitä kautta kannustimen vähentää päästöjä ja kasvattaa hiilinielua.
Energialiiketoiminnassa metsäklusterilla on suuria mahdollisuuksia esimerkiksi kysyntäjouston tuottajana. Teollisuuden energiankulutusta voitaisiin vähentää merkittävästi myös lämpöpumppujen käyttöönotolla. Hukkalämpöjen hyödyntäminen, vetytalous ja erilaiset varastoitavat biopohjaiset jakeet energian kulutuspiikkien tasaamiskäytössä ovat kaikki mahdollisuuksia. Erityisesti laajamittaisen sähköistymisen hyödyntäminen, bioenergiavarastot, sähkön hinnan vaihtelu ja kysyntäjousto ovat suuria mahdollisuuksia.
Ligniinin jatkojalostaminen ja hyödyntäminen voidaan mainita esimerkkinä siitä, kuinka nykyisin energiana suoraan poltettavat puun osat täytyy hyödyntää jatkossa parempaan käyttöön. Myös vedystä tulee teollisuuden raaka-aine. Monissa käyttökohteissa, kuten polttoaineissa ja lannoitteissa, vedyn voi yhdistää hiilen tai typen kanssa hiilivedyiksi, ammoniakiksi tai vetyteräkseksi. Tämä luo yhteyden metsäteollisuuden hiilenkiertoon, sillä piipuista vapautuva biogeeninen hiilidioksidi voidaan yhdistää puhtaasti tuotettuun vetyyn ja hyödyntää uusiin tuotteisiin.
Metsäteollisuuden tulevaisuus voi olla hiilivirran monikäyttäjänä, jolla on hyvä logistiikka ja joka pystyy keräämään puun ja puun hiilen ja valmistamaan niistä paljon erilaisia tuotteita. Tällaisia tuotteita voivat olla yllä mainittujen lisäksi esimerkiksi muovit, e-polttoaineet, ammoniakki ja kemikaalit. Tämä kuitenkin edellyttää paljon halpaa energiaa, joka ei voi enää tulla puun lisääntyvästä polttamisesta hiilensidonnan ja puun hinnan noustessa. Tuulivoima on yksi parhaita vaihtoehtoja, sillä sitä voidaan myös tuottaa suoraan metsätalousmaalla.
Tavoitteita metsäteollisuudessa
- Kehitetään keinoja korvata puun polttoa energia- ja teollisuuslaitoksissa.
- Luodaan hinta ja tätä kautta markkina metsien ekosysteemipalveluille, jotka sisältävät monimuotoisuusreservin ja hiilivaraston.
- Päivitetään metsästrategiaa niin, että modernin energialiiketoiminnan edellytykset helpottuvat.
- Metsätalouden tulee hyödyttää nykyistä voimakkaammin metsän sijaintikuntaa. Selvitetään metsäveroista tietyn osuuden tilittämistä metsien sijaintikunnille ja allokoimista reilun siirtymän aloille, esimerkiksi tuulivoiman rakentamisen vaatimaan infrastruktuuriin ja koulutukseen.
- Ulkomaiset metsärahastot on saatava Suomen verotuksen piiriin.
- Vähemmästä raaka-aineesta on saatava enemmän arvoa ja kestävämpiä tuotteita. Metsäteollisuuden jalostusastetta on nostettava. Esimerkiksi biokemia sekä tekstiilien valmistaminen tarjoavat mahdollisuuksia tuottaa pienemmällä biomassalla suurempaa arvoa. Valtioneuvoston tulee teettää selvitys lupaavimmista biomassan kestävistä käyttötavoista ja varmistaa niiden kehityksen rahoitus.
- Muutetaan metsäverotusta tasapuolisemmaksi rahastojen ja yksityismetsänomistajien välillä.
- Hakkuiden määrän ja taloudellisen kannattavuuden tulee olla sopusoinnussa ilmaston, hiilinielujen ja luonnon monimuotoisuuden kanssa. Suojeltujen metsien, eri ikäisten ja avohakkaamattomien metsien sekä tehokkaasti yhteiskunnan ja teollisuuden tarpeita palvelevien metsien määrien tulee olla tasapainossa.
- Vahvistetaan ekologisen kompensaation asemaa aiheuttaja maksaa -periaatteen mukaisesti.