Kansanedustaja Timo Furuholmin puhe kokonaisuudestaan:
(Muutokset puhuttaessa mahdollisia)
Hyvät ystävät ja toverit,
On upeaa olla taas kotona Porissa. Erityisen hienoa on olla täällä juhlistamassa vappua teidän kanssanne.
Kun lähdin Pormestariluodosta maailmalle noin 18 vuotta sitten jalkapallon perässä, niin enpä uskonut silloin palaavani tänne kansanedustajana vappupuhetta pitämään.
Tuon 18 vuoden aikana on porilaisuudesta ja satakuntalaisuudesta ollut monesti hyötyä, ne ovat jopa kannatelleet tiukoissa paikoissa.
Valitettavasti tänäkin vuonna vapun juhlintaa varjostaa sota Ukrainassa, jonka aloitti Venäjän julma ja kansainvälisen oikeuden vastainen hyökkäys Ukrainaan.
Toiveeni viime vuoden vappupuheessa rauhasta ei ole siis toteutunut, vaan Euroopassa eletään jännittyneempiä aikoja kuin vuosikymmeniin.
Rauhan on tietenkin edelleen oltava kaikkein tärkein tavoite. Rauhaa me kaikki toivomme Ukrainaan.
Rauhanprosessin aloittaminen on kuitenkin tällä hetkellä mahdotonta, sillä Venäjä on tehnyt sodasta oman olemassaolonsa perustan.
Sota Ukrainassa on nyt jatkunut jo yli vuoden ajan ja sodan pitkittyessä ukrainalaiset tarvitsevat apuamme ja tukeamme yhä enemmän. Suomen on jatkettava aktiivisesti Ukrainan ja ukrainalaisten tukemista ja auttamista.
Suomen tulee myös vahvasti sitoutua Ukrainan jälleenrakentamisen tukemiseen, kun sen aika on.
On koko Euroopan turvallisuuden kannalta äärimmäisen tärkeää tukea Ukrainan kykyä puolustaa suvereniteettiaan, alueellista koskemattomuuttaan sekä suojella siviilejä.
Muistutankin, että Venäjän hyökkäys on myös hyökkäys vasemmistolaista rauhanliikettä vastaan.
Hyvät ystävät,
Me emme lähde samalta viivalta elämän mittaiselle matkalle. Matkaamme varjostavat erilaiset ongelmat ja haasteet. Toisia enemmän, toisia taas vähemmän.
Siksi yhteiskunnan on perustuttava ennen kaikkea solidaarisuudelle ja oikeudenmukaisuudelle. Jokainen tekee kyllä osansa ja osallistuu yhteiskuntaan, kun voimat siihen riittävät.
Tällä periaatteella toimii se hyvinvointivaltio, jonka rakentamiseen vasemmistolainen liike on ahkerasti ja päättäväisesti vuosien saatossa osallistunut.
Vapun viettoa varjostaa sodan lisäksi myös huoli hyvinvointivaltion tulevaisuudesta, kun nyt näyttää siltä, että Suomeen lähdetään muodostamaan yhtä historian oikeistolaisimmista hallituksista ja hallitusneuvotteluja johtaa kokoomuksen Petteri Orpo, jonka tavoitteena ovat kuuden miljardin leikkaukset.
Näin valtavat leikkaukset tulevat väistämättä lisäämään eriarvoisuutta ja jättävät erittäin syvät jäljet suomalaiseen hyvinvointivaltioon.
Vasemmistoliitto on jo vaalien aikana tuonut esiin, miten monet asiantuntijat ovat pitäneet tätä kuutta miljardia ylimitoitettuna ja epärealistisena sopeuttamistahtina yhdelle vaalikaudelle.
On oikeistolainen harhaluulo, että neljässä vuodessa, lievässä taantumassa, voidaan laittaa Suomi kuntoon kovalla leikkauspolitiikalla, etenkin kun sen ulkopuolelle jäävät kokoomuksen kaverit.
Vaalien alla kokoomus vakuutteli, että koulutus on ”erityissuojeluksessa” ja antoi ymmärtää, että kokoomus ei ole leikkaamassa ihmisten toimeentulosta tai soten rahoituksesta.
Me yritimme jo vaalien aikana nostaa keskusteluun sitä, että kuuden miljardin leikkauksia on mahdotonta toteuttaa ilman, että kokoomus joutuu syömään sanansa.
Kuitenkin, nyt vaalien jälkeen, myös valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä on vahvistanut, että kuuden miljardin euron julkisen talouden sopeutus yhdessä vaalikaudessa edellyttää myös sosiaali- ja terveyspalveluista, sosiaaliturvasta ja koulutuksesta leikkaamista.
Vasemmistoliitto haluaa puolestaan sopeuttaa julkista taloutta maltilla ja oikeudenmukaisesti niin, että ne, joilla on varaa maksavat, ja suuria saastuttajia verotetaan ankarammin.
Olen myös huolissani siitä, että vaaleissa velkakeskustelun alle jäivät monet tärkeät asiat, kuten alati kasvavat mielenterveyden haasteet, lasten ja nuorten syrjäytyminen sekä duunariköyhyys ja sote-palveluiden riittämättömät resurssit.
Nämä epäkohdat eivät leikkaamalla vähene – päinvastoin!
Ja nyt Petteri Orpo on lähtenyt muodostamaan yhtä Suomen historian oikeistolaisimmista hallituksista, joten valitettavasti kylmää kyytiä on tulossa niin työntekijöille, sairaille, vanhuksille, terveys- ja hoivapalveluille, ihmisoikeuksille kuin luonnolle.
Hyvät ystävät ja toverit,
Vasemmistoa tarvitaan, sillä aggressiivisen ja pienituloisiin kohdistuvan leikkauspolitiikan sijaan on mahdollista investoida osaamiseen, toimeentuloon ja terveyteen.
Tällä tavalla syntyy lopulta myös aidosti kestävää talouden kehitystä. Tällä tavalla varmistamme sen, että mahdollisimman moni pysyy kyydissä mukana.
Vasemmistoa tarvitaan, sillä nopea hoitoon pääsy ei voi olla vain joidenkin oikeus.
Mielenterveys- ja päihdepalvelut eivät voi karata kauemmas niitä tarvitsevilta tai arvokas vanhuus ei voi olla vain vaalipuhetta.
Vasemmistoa tarvitaan, jotta lapset ja nuoret saavat lisää mahdollisuuksia. Jotta myös pienituloisten perheiden lapsilla on tilaa ja uskallusta unelmoida – mahdollisuuksia osallistua ja harrastaa.
Vasemmistoa tarvitaan, sillä sosiaaliturvaa on uudistettava kohti perustuloa. Riittävän toimeentulon turvaamisen lisäksi on yhteensovitettava paremmin eri etuudet ja työnteko.
Vasemmistoa tarvitaan taistelemaan hyvinvointivaltion puolesta.
Ja tietenkin vasemmistoa tarvitaan ajamaan työntekijöiden oikeuksia!
Hyvät toverit,
Työntekijöiden hyvät työolot, riittävä palkka ja työstä annettu arvostus eivät vieläkään ole läheskään kaikille todellisuutta.
Työssäkäyvien köyhyys – duunariköyhyys – valitettavasti on todellisuutta Suomessa. Suomessa elää jopa satojatuhansia ihmisiä, jotka eivät tule palkallaan toimeen.
Tuoreiden tutkimustulosten mukaan jopa joka kolmas palkansaaja Suomessa on vaarassa ajautua köyhyyteen.
Kiitoksella ei elä – Duunarit ansaitsevat parempaa!
Hyvinvointivaltiossa työntekijät tarvitsevat ja ansaitsevat palkan, jolla tulee toimeen ja joka kattaa elämisen kulut. He myös ansaitsevat arvostusta tekemästään työstä.
Silti on usein niin, että suuryhtiöiden tehdessä hyviä tuloksia maksellaan jättibonuksia johtokunnalle, mutta samaan aikaan työntekijöitä ajetaan yhteiskunnan tukien varaan.
Tämä ei ole oikeudenmukaista. Yhtiöiden hyvät tulokset eivät synny ilman ahkeria työntekijöitä.
Tänäkin keväänä monet suomalaiset työntekijät ovat taistelleet parempien palkkojen ja työehtojen puolesta, ja he ovat todellakin palkankorotuksensa ansainneet.
Olisi myös oikeudenmukaista palauttaa Sipilän hallituksen kiky-sopimuksessa sovitut palkansaajille siirretyt sosiaalivakuutusmaksut takaisin työnantajien maksettavaksi.
Tämä hyödyttäisi eduskunnan tietopalvelun mukaan työntekijöitä yhteensä 1,3 miljardilla eurolla vuodessa.
Tulevan pääministeripuolueen tavoitteena on entisestään heikentää työntekijöiden asemaa ja lisätä epävarmuutta työmarkkinoille – lisäämällä paikallista sanelua ja heikentämällä ansiosidonnaista työttömyysturvaa.
Jos hallitus lopulta syntyy nyt neuvottelevalla kokoonpanolla, on mielenkiintoista nähdä, että millä tavalla vaalien hopeamitalisti lähtee mukaan tähän duunaria kyykyttävään politiikkaan.
Toisaalta perussuomalaisten niin sanotusta duunaripolitiikasta nähtiin näyte neljä päivää ennen vaaleja, kun Riikka Purra muutti puolueen linjan kiky-maksujen palauttamisen suhteen.
Purra kertoi yllättäen Maikkarin vaalitentissä, että he eivät kannata kiky-maksujen palauttamista takaisin työnantajalle, vaikka SAK:n helmikuisessa kyselyssä perussuomalaiset olivat olleet kiky-maksujen palauttamisen kannalla.
Sen voin luvata, että me vasemmistoliitossa tulemme puolustamaan aktiivisesti työntekijöiden, pienituloisten ja työttömien asemaa tätä oikeistohallitusta vastaan.
Hyvät ystävät ja toverit,
Vasemmistolaiselle politiikalle on tulevana neljänä vuotena suuri tarve, joten me emme aio hiljentyä.
Lopuksi haluankin muistuttaa, että politiikka ei ole ikinä vaihtoehdotonta:
Me voimme tehdä pitkäjänteistä talouspolitiikkaa, joka ei eriarvoista.
Me voimme tehdä koulutuspolitiikka, jossa laatu ja tasa-arvo ovat kaikki kaikessa.
Me voimme rakentaa yhteiskuntaa sellaiseksi, jossa mielenterveyden haasteet vähenevät.
Me voimme ottaa tosissamme ilmastonmuutoksesta kumpuavan uhan ja toimia sen mukaan.
Me voimme tavoitella yhteiskuntaa, jossa jokaiselle maksetaan työstä riittävä palkka.
Me voimme pitää huolen siitä, että vihreä siirtymä on oikeudenmukainen.
Me voimme katsoa pitkälle tulevaisuuteen tarjoamalla tässä ja nyt toivoa meidän lapsillemme ja nuorille sekä perheille.
Ja ennen kaikkea me voimme myös juhlia työväen vappua tänään, vaikka ilonaiheet vähissä ovatkin.
Erinomaista vappua teille kaikille!