Vasemmistoliitto julkisti vaihtoehtobudjettinsa Oikeudenmukainen, hyvinvoiva ja kehittyvä Suomi tiistaina eduskunnassa. Budjettivaihtoehdossaan vasemmistoliitto lisää suomalaisten ostovoimaa, vähentää köyhyyttä ja tuloeroja sekä satsaa sosiaali- ja terveyspalveluihin, koulutukseen ja luonnonsuojeluun.
– Hallituksen leikkauspolitiikka ajaa ihmisiä ahdinkoon, työttömyys kasvaa, ilmastotoimet on jätetty tekemättä ja koulutuslupaukset rikottu. Vasemmistoliiton vaihtoehdossa me käännämme suuntaa. Parannamme suomalaisten ostovoimaa, laitamme rakentamisen käyntiin, panostamme koulutukseen ja luonnonsuojeluun sekä torjumme eriarvoisuutta perumalla hallituksen kohtuuttomat sosiaaliturvaleikkaukset, valtiovarainvaliokunnan jäsen Laura Meriluoto sanoo.
– Esimerkiksi tavalliselle palkansaajalle jää vasemmistoliiton ehdotuksessa yli 900 euroa vuodessa enemmän käteen, ja pienituloiselle lapsiperheelle yli 4500 euroa vuodessa eli vajaat 400 euroa kuussa. Opintorahaa ja asumistukea saava opiskelija saisi vaihtoehdossamme yli 1700 euroa vuodessa hallituksen esitystä enemmän. Yli 60 000 ihmistä, eli lähes Seinäjoen asukasmäärän verran, nousee meidän vaihtoehdossamme köyhyysrajan yläpuolelle. Heistä 13 000 on lapsia, Meriluoto sanoo.
Suhteessa hallituksen talousarvioon vasemmistoliiton vaihtoehto vähentää valtion velkaantumista lähes 300 miljoonalla eurolla. Vasemmistoliiton verouudistukset tilkitsevät Suomen veropohjan aukkoja ja kiristävät suurten tulojen ja varallisuuksien verotusta.
– Orpo ja Purra ovat ajamassa Suomea eriarvoisuuskriisiin, jossa kaikkein heikoimmilla olevilta leikataan reippaalla kädellä ja työntekijöiden asemaa heikennetään, mutta kaikkein rikkaimmille ojennetaan uusia etuja. Kun samalla julkista sosiaali- ja terveydenhuoltoa kriisiytetään ja rahaa syydetään yksityisten terveysfirmojen katteisiin korotetuilla Kela-korvauksilla, ollaan yhteiskunnan kahtiajakoa syventämässä vaarallisella tavalla, vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Minja Koskela sanoo.
– Vasemmistoliiton vaihtoehdossa me ajattelemme, että Suomi pärjää kansakuntana parhaiten pysymällä yhtenäisenä ja suitsimalla eriarvoisuutta. Me tekisimme verotuksesta oikeudenmukaisempaa, tasaisimme tulojen ja varallisuuden jakoa ja panostaisimme julkisen terveydenhuollon pelastamiseen, Koskela sanoo.
Vaihtoehtobudjetissaan vasemmistoliitto on valmistellut satojen miljoonien eurojen tukipaketin rakennusalan työllisyyden tukemiseen ja investointien vauhdittamiseen. Tällä saataisiin liikkeelle merkittävä määrä uusia rakennushankkeita.
Luonnonsuojelun rahoitusta vasemmistoliitto kasvattaisi 100 miljoonalla eurolla. Vasemmistoliitto myös lopettaisi turkistarhauksen ja varautuu vaihtoehtobudjetissaan tarhaajien luopumistukeen.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden kriisin lievittämiseksi vasemmistoliitto peruisi Orpon hallituksen sote-leikkaukset, lisäisi hyvinvointialueiden rahoitusta ensi vuonna 400 miljoonalla eurolla ja uudistaisi rahoitusmallia palveluiden turvaamiseksi pidemmällä aikavälillä.
Vasemmistoliitto alentaisi myös asiakasmaksuja ja lääkeomavastuuta. Kiireettömän hoidon lakisääteinen hoitotakuu lasketaan seitsemään päivään, mielenterveyspalveluiden rahoitusta kasvatetaan merkittävästi ja vanhuspalveluiden henkilöstömitoitusta parannetaan.
Vasemmistoliitto panostaisi koulutukseen perumalla ammatillisen koulutuksen leikkaukset, palauttamalla aikuiskoulutustuen sekä lisäämällä korkeakoulujen aloituspaikkoja ja perusrahoitusta. Myös peruskoulun tasa-arvon vahvistamiseen ohjataan lisää varoja.
– Hallituksen näköalattoman politiikan vaihtoehdoksi me rakennamme budjetissamme oikeudenmukaista, hyvinvoivaa ja kehittyvää Suomea. Meidän Suomessamme kaikki pidetään mukana, koulutusta ja osaamista pidetään arvossa ja luontoa suojellaan, Laura Meriluoto sanoo.