On aika puhua avoimemmin miesten kohtaamista tasa-arvo-ongelmista, kuten syrjinnän eri muodoista ja etsittävä niihin ratkaisuja. Vasemmistoliiton miespoliittinen ohjelma ottaa kantaa miesten eriarvoisuuteen suomalaisessa yhteiskunnassa. Ohjelma huomioi elämänkaaren erilaiset vaiheet ja tunnistaa mieserityisiä yhteiskunnallisia haasteita sekä tarjoaa niihin konkreettisia ratkaisuja.
Miehet kohtaavat yhteiskunnassa monenlaista eriarvoisuutta, esimerkiksi koulutuksen, työelämän ja eliniänodotteen muodossa. Miesten itsemurhaluvut ovat naisia korkeampia ja miehet ovat yliedustettuina huume- ja päihdekuolemissa sekä väkivallan tekijöissä ja kokijoissa. Vasemmistoliitto haluaa miespoliittisella ohjelmalla tarjota ratkaisuja näihin ongelmiin.
– Miespoliittinen ohjelma on keskustelunavaus ja ratkaisukeskeinen toimenpide miesten tilanteen parantamiseksi. Miehet kokevat oman terveytensä huonommaksi verrattuna naisiin, siksi pidämme tärkeänä tukea miesten ja poikien liikuntaharrastuksia entistä vahvemmin, miesten moninaisuus tunnistaen. Harrastustoiminta tukee kokonaisterveyttä vähentäen myös yksinäisyyttä ja tarjoamalla yhteisön, toteaa kansanedustaja Timo Furuholm.
Haluamme ratkaisuja niin miesten perheellistymiseen itseellisen- tai kumppanuusvanhemmuuden kautta sekä miesparien perheellistymisen. Vasemmistoliiton mielestä myös miehen malli on yhteiskunnassa edelleen liian kapea, sen muokkaamiseksi tarvitsemme miehiltä miehille tehtävää työtä. Vähemmistöihin kuuluvat miehet kohtaavat myös enemmän syrjintää ja väkivaltaa sekä sen uhkaa tässä yhteiskunnassa.
– Nuoret pojat tarvitsevat tukea kasvuun niin kotona kuin kouluissa, tässä myös nuorisotyöllä on keskeinen rooli. Koulukoutsit ja muu nuorisotyö luovat turvallista ympäristöä ja antavat moninaisempia malleja nuorille. Suomen tulisi säätää lailla nuorisoneuvoloista ja kaikille kasvatustyötä tekeville tulisi tarjota enemmän täydennyskoulutusta, jotta he voivat tukea poikien kasvua ja laajentaa käsityksiä miesten malleista,’ tiivistää Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Miikka Kortelainen
– Ohjelma on Vasemmistoliitolta tärkeä avaus myönteisten mieskuvien rakentamiseksi. Miehiä tulee tukea alavalinnoissa myös kasvatus- ja hoiva-aloille ja luopua aloihin kohdistuvista stereotypioista, huomauttaa miespoliittisen ohjelman työryhmän puheenjohtaja Olli Kohonen.
Nykyinen hallitus on lisännyt huono-osaisuutta. Huono-osaisuus ja eriarvoisuus kasaantuu ja sosioekonominen asema sekä esim. vähemmistöstatus vaikuttavat tähän vahvasti. Vasemmistoliiton miespoliittinen ohjelma ottaa huomioon laajasti nämä kaikki erityispiirteet. Tutustu miespoliittiseen ohjelmaan kokonaisuudessaan.