Va­sem­mis­to­liit­to: Kaik­ki työn­te­ki­jät kär­si­vät, kun so­pi­mi­sen va­pau­teen puu­tu­taan

Vasemmistoliitto ei hyväksy oikeistohallituksen niin sanottua vientimallia, jolla sinetöidään julkisen sektorin, palvelualojen ja naisvaltaisten alojen pysyvä palkkakuoppa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen syyttää Orpon hallitusta historiallisen työntekijävihamieliseksi. Hän piti vasemmistoliiton ryhmäpuheen, kun eduskunta käsitteli välikysymystä hallituksen palkkamallilaista.

– Pääministeri Orpo yrittää uskotella, ettei hallituksen tavoite ole estää hoitajien tai opettajien palkankorotuksia. Mutta sehän tämän koko lain tavoite todellisuudessa on, Pekonen sanoo.

”Hallitus pyrkii sitomaan valtakunnansovittelijan kädet.”

Pekosen mukaan hallitus pyrkii vientimallillaan sitomaan valtakunnansovittelijan kädet, jotta vuoden 2022 palkkaohjelman kaltainen ratkaisu ei voisi jatkossa toistua. Tuolloin sote- ja kasvatusalalle saatiin neuvoteltua historiallinen ja välttämätön kolmivuotinen palkkaohjelma.

– Mikä pahinta, palkkakuoppamallilla kannustetaan työnantajia irrottautumaan palkkaohjelmasta jo ensi keväänä, jolloin sote-ammattilaisille luvatut palkankorotukset jäisivät toteutumatta. Tuskin törkeämmin työntekijöitä voisi enää kohdella, Pekonen sanoo.

Pekosen mielestä hallitus on puolensa valinnut, ja se on työnantajan puoli. Oikeistohallitus yrittää asettaa eri työntekijäryhmiä vastakkain. Eri alojen työntekijöillä on tässä vain hävittävää.

– Ikään kuin hoitajat, koulunkäyntiavustajat tai myyjät uhkaisivat teollisuustyöntekijän asemaa. Näin ei tietenkään ole. Kaikki työntekijät kärsivät, kun sopimisen vapauteen puututaan lainsäädännöllä.

Pekosen mielestä Orpon hallitus on myös historiallisen naisvihamielinen. Hän kertoo olevansa vihainen siitä, miten hallitus kohtelee lähihoitajia ja muita naisvaltaisten alojen työntekijöitä. Hän on itsekin taustaltaan lähihoitaja.

”Kun ihmiset ovat terveitä, osaavia ja hyvinvoivia, se luo talouskasvua.”

Orpon hallitus näkee hoitajat, poliisit, laitoshuoltajat, keittäjät ja monet muut tärkeää työtä tekevät ihmiset vain kustannustaakkana ja kansantalouden kokonaisedun vaarantajina. Pekonen sen sijaan uskoo, että talouskasvu ja kansantalouden kokonaisetu syntyvät hyvinvoinnista.

– Kun ihmiset ovat terveitä, osaavia ja hyvinvoivia, se luo talouskasvua. Mutta kun ihmiset ovat sairaita, epätoivoisia ja vailla tarvittavaa koulutusta, ei viennille ja talouskasvulle ole edellytyksiä. Olisiko nyt jo oikea aika nähdä julkisen sektorin työntekijät kansantalouden kokonaisedun turvaajina, Pekonen kysyy.


Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen ryhmäpuhe välikysymykseen 15.10.2024

Arvoisa puhemies

Meillä on Suomessa historiallisen työntekijävihamielinen hallitus. Tämä hallitus on lyhyessä ajassa romuttanut työntekijöiden oikeuksia ja turvaverkkoja jo monella eri esityksellä, ja tämä tuntuu olevan vasta alkua. Jatkoa seuraa, kun irtisanomissuojaa heikennetään ja sairaussakko säädetään, ja ehkä jotain vielä näidenkin jälkeen. Hallitus ei ole tuonut tällä kaudella eduskunnalle yhtäkään esitystä, jolla parannettaisiin työntekijöiden asemaa, ja se on kamalaa.

Tämä maa ja sen hyvinvointi on rakennettu yhdessä sopien. Vaikka olemme olleet eri mieltä asioista, niin me olemme voineet istua samaan pöytään, keskustella ja sopia. Pienelle kansalle on ollut eduksi se, että maata on rakennettu yhdessä sopien, ei riidellen ja repien. Mutta te astuitte historian väärälle puolelle, kun rajoititte työntekijöiden perusoikeutta, oikeutta lakkoihin.

Meillä tuntuu olevan myös historiallisen naisvihamielinen hallitus. Ensin lakkautitte aikuiskoulutustuen ja nyt olette tuomitsemassa naisvaltaisten alojen työntekijät ikuiseen palkkakuoppaan.

Arvoisa puhemies

Minä olen lähihoitaja. Ja olen vihainen siitä, miten te kohtelette entisiä työkavereitani. Teidän mielestänne hoitajat, poliisit, laitoshuoltajat, keittäjät ja monet muut tärkeää työtä tekevät ihmiset, ovat vain kustannustaakka ja heidät nähdään ”kansantalouden kokonaisedun” vaarantajina.

Hyvä hallitus, tiedättekö mistä se kansantalouden kokonaisetu syntyy?

Se syntyy ihmisten hyvinvoinnista. Kun ihmiset ovat terveitä, osaavia ja hyvinvoivia, se luo talouskasvua, mutta kun ihmiset ovat sairaita, epätoivoisia ja vailla tarvittavaa koulutusta, ei viennille ja talouskasvulle ole edellytyksiä.

Olisiko nyt jo oikea aika nähdä nämä julkisen sektorin työntekijät kansantalouden kokonaisedun turvaajina?

Pääministeri Orpo yrittää uskotella, ettei hallituksen tavoite ole estää hoitajien tai opettajien palkankorotuksia. Mutta sehän tämän koko lain tavoite todellisuudessa on! Kun vuonna 2022 historiallisesti sote- ja kasvatusalalle saatiin välttämätön palkkaohjelma, keksii hallitus nyt sitoa valtakunnansovittelijan kädet, jotta näin ei voisi enää jatkossa tapahtua.

Mikä pahinta, palkkakuoppamallilla kannustetaan työnantajia irrottautumaan palkkaohjelmasta jo ensi keväänä, jolloin hoitajille ja muille sote-ammattilaisille kertaalleen jo luvatut palkankorotukset jäisivät toteutumatta. Tuskin törkeämmin työntekijöitä voisi enää kohdella.

Arvoisa puhemies

Viime viikolla palkkakuoppalain lähetekeskustelussa entinen työväenpuolue perussuomalaiset kysyivät meiltä, että emmekö välitä kilpailukyvystä.

Minä luulen, että suomalaiset työntekijät kyllä muistavat ja tietävät mitä on luvassa aina, kun porvarihallitus puhuu kilpailukyvystä.

Kun Sipilän hallitus vei julkisen sektorin työntekijöiltä lomarahat ja pidensi kaikkien työaikaa palkatta, perussuomalaiset olivat silloinkin innolla mukana kyykyttämässä duunareita.

Nyt te väitätte, että tämä esitys ei muka heikennä kenenkään asemaa ja samaan aikaan julistatte, että julkiselle sektorille ei pidä antaa liian suuria palkankorotuksia.

Oletteko te edes itse selvillä, mikä tämän esityksen tarkoitus on ja mitä sillä tehdään?

Arvoisa puhemies

Hallitus on puolensa valinnut, ja se on työnantajan puoli. Suomessa ei ole palkkoihin liittyvää kilpailukykyongelmaa, sillä täällä palkansaajien reaaliansiot ovat viime aikoina päinvastoin heikentyneet. Niin vientialoilla kuin muuallakin.

Omistajat kahmivat ennätysmäisiä osinkoja, ja Orpon oikeistohallitus yrittää asettaa eri työntekijäryhmä vastakkain. Ikään kuin hoitajat, koulunkäyntiavustajat tai myyjät jotenkin uhkaisivat teollisuustyöntekijän asemaa. Näin ei tietenkään ole – kaikki työntekijät kärsivät, kun sopimisenvapauteen puututaan lainsäädännöllä.

Pääministeri Orpo, suomalaiset ovat rehellistä kansaa. Siksi olisi ollut rehellistä kertoa ihmisille ennen eduskuntavaaleja, millaisia päätöksiä aiotte valtaan päästyänne tehdä. Tälle politiikalle ei ole kansalaisten mandaattia, koska kokoomus pimitti suunnitelmansa ihmisiltä. Tällainen politiikka vie toivon ja tulevaisuuden näkymät työntekijöiltä.

Vasemmistoliiton on mahdotonta hyväksyä oikeistohallituksen niin sanottua vientimallia, jolla pyritään sementoimaan julkisen sektorin, palvelualojen ja ylipäätään naisvaltaisten alojen palkkakuoppa. Sen vuoksi kannatan edustaja Niina Malmin tekemää epäluottamusehdotusta.
mää epäluottamusehdotusta.