– Veronalennukset rikkaille eivät tuo kasvua vaan paljastavat oikeistohallituksen ruman ideologian. Koulutukseen valmistellaan jälleen lisäleikkauksia, mikä on kasvulle erityisen haitallista. Hallitus näyttää keksineen koko ”kasvuriihen” käsitteen voidakseen palkita suuryrityksiä ja hyvätuloisia uusilla veronalennuksilla, jotka heikentävät julkista taloutta, Koskela sanoo.
Koskela muistuttaa, että Suomen yritysverotus on tilastojen mukaan OECD-maiden 7. kilpailukykyisin ja 2000-luvun aikana työnantajien verotusta on kevennetty useilla miljardeilla euroilla.
Helmikuussa myös valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen huomautti Suomen kasvun olleen 15 vuoden ajan kituliasta, vaikka yhteisöveroa ja työnantajamaksuja on samaan aikaan alennettu. Majasen mukaan “nämä kokemukset eivät hirveän hyvin tue sitä, että veronkevennyksillä saataisiin aikaan merkittävää kasvua.”
– Jos Suomen talous saataisiin kasvuun keventämällä suuryrityksien ja rikkaiden verotusta, näitä tuloksia olisi syntynyt jo viimeisen 15 vuoden aikana. Todellisuudessa kyse on luokkapolitiikasta, jossa hallitus pyrkii keskittämään mahdollisimman suuren osan varallisuudesta rikkaimmille suomalaisille, Koskela sanoo.
Koskelan mukaan kehysriihessä tulisi keskittyä Suomen todelliseen kasvupotentiaaliin eli väestön osaamistason ja työkyvyn sekä vihreän siirtymän edistämiseen. Verotoimien osalta vasemmistoliitto peruisi hallituksen tekemät korotukset arvonlisäveroon.
– Arvonlisävero on regressiivinen vero, jota pienituloiset maksavat suhteellisesti enemmän kuin hyvätuloiset. Alv-korotukset ovat heikentäneet suomalaisten ostovoimaa ja ajaneet etenkin monet pienyrittäjät ahtaalle. Hallituksen tulisi korjata tämä, eikä lähteä keventämään “ylimpiä marginaaliveroasteita” eli käytännössä ministereiden omaa verotusta, Koskela sanoo.