Ve­ro­ni­ka Hon­ka­sa­lo: Apua mie­len­ter­vey­son­gel­miin on saa­ta­va lä­hi­pal­ve­luis­ta

Vasemmistoliiton mielenterveyspoliittinen ohjelma julkaistaan 23.2. Ohjelmassa vaaditaan ihmisoikeusperustaista politiikkaa. Palveluiden tulee olla yhdenvertaisesti kaikkien saatavilla, ja perusterveydenhuoltoon tarvitaan lisää resursseja mielenterveysongelmien hoitoon. Mielenterveyspalveluiden parantamisen ohella on yhtä tärkeää keskittyä ongelmien ennaltaehkäisyyn.

Mielenterveyspalveluiden keskeinen yhdenvertaisuusongelma on, että palveluita saa varmimmin rahalla. Hoidon saatavuus on myös kiinni asuinpaikasta. Erityisesti koronakriisin myötä ongelmat kasaantuvat samoihin perheisiin. 

Perusterveydenhuollon resurssit ja sujuvat hoitoketjut osa ratkaisua

Perusterveydenhuoltoon tarvitaan lisää osaamista ja resursseja mielenterveysongelmien hoitoon. Erikoissairaanhoidon resursseja on vahvistettava, ja henkilöstön rekrytointiin ja pysyvyyteen täytyy panostaa.

Psykiatristen osastopaikkojen vähentämisessä on alueellista vaihtelua, ja paikkojen määrä on yleisestikin jo selvästi alle kansainvälisten suositusten. Osastojaksoja tarvitsevien hoito tulee turvata koko maassa.

– Hyvä ja riittävä hoito kuuluvat myös ihmisille, jotka eivät välttämättä koskaan parane – ei vain niille, jotka toipuvat mielenterveysongelmista. Erilaisten terapiamuotojen lisäksi tarvitaan monenlaisia palveluja ihmisten yksilöllisiin tarpeisiin. Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut ovat tärkeitä, mutta lyhytterapiajakson jälkeen on tarvittaessa taattava myös sujuva jatkohoito, vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo toteaa. 

Hyvä ja riittävä hoito kuuluvat myös ihmisille, jotka eivät välttämättä koskaan parane – ei vain niille, jotka toipuvat mielenterveysongelmista.

Jotta mielenterveyspalveluiden roolia perusterveydenhuollossa voidaan vahvistaa, on ratkaistava huutava pula psykoterapeuteista. Vasemmistoliitto vaatii psykoterapeutti- ja seksuaaliterapeuttikoulutuksen muuttamista maksuttomaksi erikoistumiskoulutukseksi.  

– Tällä hetkellä psykoterapeuttikoulutus voi maksaa opiskelijalle jopa kymmeniä tuhansia euroja, minkä takia pienituloisilla on suuri kynnys kouluttautua alalle. Psykoterapeuttien moninaisemmat taustat ovat potilaan etu. Nyt hyvätuloiset saavat apua yksityisen sektorin kautta, mutta julkisen sektorin psykoterapeuteista on kova pula, Honkasalo kertoo. 

Mielenterveysongelmien ehkäisy vaatii puuttumista yhteiskunnallisiin epäkohtiin

Ennaltaehkäiseviin mielenterveyspalveluihin on satsattava osana lasten ja nuorten arkea varhaiskasvatuksesta perusopetukseen ja korkeakouluihin sekä työpaikoilla työhyvinvoinnin ja jaksamisen näkökulmasta.

Mielenterveyspolitiikassa tulee huomioida myös ne yhteiskunnalliset epäkohdat, jotka sairastuttavat ihmiset psyykkisesti.

Työ- ja opiskeluelämä vaativat yhä enemmän itseohjautuvuutta ja tehokkuutta, ja pitkäaikaisen stressin kanssa kamppaillaan liian pitkään yksin. Lapsilta vaaditaan itsenäistymistä ilman riittävää tukea, eikä nuorille anneta aikaa itsensä etsimiseen. Myös maailmanlaajuiset kriisit lisäävät epävarmuuden tunnetta.

– Mielenterveyspolitiikassa tulee huomioida myös ne yhteiskunnalliset epäkohdat, jotka sairastuttavat ihmiset psyykkisesti. Esimerkiksi syrjinnän eri muodot, riittämätön toimeentulo, työuupumus ja muut rakenteelliset ongelmat vaikuttavat vahvasti myös mielenterveyteen, Honkasalo kuvailee.

Lisää ratkaisuja mielenterveyspalveluiden kriisiin

Vasemmistoliiton mielenterveyspoliittinen ohjelma julkistetaan striimattavassa keskustelutilaisuudessa 23.2. klo 17.15

Tilaisuudessa Veronika Honkasalo ja alan asiantuntija, HUSin ylilääkäri Leena Repokari keskustelevat mielenterveyspolitiikasta ja ratkaisuehdotuksista mielenterveyspalveluiden parantamiseksi. Striimiä voi seurata Facebookin kautta.