– Samaan aikaan on hieman irvokasta puhua koulutuspanoksista, kun lasten ja nuorten elinolosuhteita heikennetään lapsiperheisiin kohdistuvien sosiaaliturva- ja sote-palveluiden leikkausten kautta. Me tiedämme tutkimuksista, että varsinkin hauras sosioekonominen asema vaikuttaa menestymiseen opinnoissa. Me tiedämme tutkimuksista, että hauraalla sosioekonomisella asemalla on suora yhteys myös mielenterveysongelmiin, Honkasalo sanoo.
Hallitus on tekemässä kohtuuttomia leikkauksia muun muassa asumistukeen, työttömyysturvaan ja opiskelijoiden toimeentuloon. Perusopetuksen panostuksesta osa poistuu valtionosuusleikkausten myötä. On vielä epäselvää, kuinka paljon rahaa jää oppimisen tukeen ja opiskelijahuoltoon.
Voiko aidosti puhua koulutuspanoksesta, jos samaan aikaan heikentää tuhansien lasten ja nuorten edellytyksiä opiskella hyvinvoivina?
– Voiko aidosti puhua koulutuspanoksesta, jos samaan aikaan heikentää tuhansien lasten ja nuorten edellytyksiä opiskella hyvinvoivina? Miksi hallitus tieten tahtoen haluaa lisätä lasten ja nuorten pahoinvointia, josta kuitenkin kaikki puolueet ovat tasaisin väliajoin huolissaan? Honkasalo kysyy.
Honkasalo korostaa, että leikkaukset kaikkein hauraimmassa asemassa olevilta on arvovalinta, ei mikään välttämättömyys. Talouden tasapainoon voisi vaikuttaa sen tulopuolta rapauttamatta. Nyt hallitus on panostamassa suurituloisten veronalennuksiin ja tehottomaan bensaveron alennukseen.
– Jos hallitus aidosti haluaisi tasapainottaa taloutta, se huolehtisi myös budjetin tulopuolesta. Pelkästään pitämällä veroaste ennallaan, alijäämää saataisiin kurottua umpeen 2,5 miljardia euroa tähän vuoteen verrattuna.