Yle ja Helsingin Sanomat uutisoivat vastikään 20-vuotiaasta helsinkiläisnaisesta, joka on ollut pienestä asti kiinnostunut naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta. Urheilullinen nuori on ollut motivoitunut käymään armeijan ja haaveillut pääsevänsä myöhemmin rauhanturvaajaksi. Suunnitelmat asepalveluksen suorittamisesta kuitenkin tyssäsivät, kun hän sai tiedon, ettei Puolustusvoimat sallisi uskonnollisen huivin käyttöä. Sosiaalisessa mediassa kokemuksestaan kertonut nainen kertoo saaneensa osakseen myös häirintää, ihonväriin liittyvää nimittelyä ja jopa tappouhkauksia.
On absurdia, että samaan aikaan kun Suomi pyrkii vankeuden uhalla pakottamaan osaa kansalaisista asepalvelukseen, vapaaehtoisesti palvelukseen haluavien, erityisen motivoituneiden nuorten osallistumiselle luodaan tarpeettomia esteitä.
– Osa suomalaisista musliminaisista on tehnyt valinnan käyttää hijabia, koska kokee sen keskeiseksi identiteettinsä ja uskontonsa kannalta. Huivikielto kohdistuu paitsi yhden uskontokunnan jäseniin myös yksinomaan naisiin. On absurdia, että samaan aikaan kun Suomi pyrkii vankeuden uhalla pakottamaan osaa kansalaisista asepalvelukseen, vapaaehtoisesti palvelukseen haluavien, erityisen motivoituneiden nuorten osallistumiselle luodaan tarpeettomia esteitä, Honkasalo sanoo.
Länsimaissa yleisimmin käytetty neliön muotoinen hijab on kiedottu pään ympärille, se peittää hiukset ja kaulan, mutta jättää kasvot näkyviin. Nykyisin käytetään yleisesti myös turbaania, hiukset ja korvat peittävää pipon tapaista huivia, joka jättää kaulan paljaaksi.
– Puolustusvoimien yleisen palvelusohjesäännön mukaan esimerkiksi naisten hiusten pituutta ei rajoiteta. Myös meikkaaminen on sallittua. Puolustusvoimat on muin tavoin pyrkinyt ansiokkaasti turvaamaan eri uskontokuntiin kuuluvien oikeuksia. Asepalveluksessa olisi myös täysin mahdollista käyttää joko omaa, hillittyä huivia, tai Puolustusvoimat voisi tuottaa käyttöön omia yhtenäisiä huiveja. Tällainen olisi helppoa sovittaa yhdenmukaiseen varustukseen ja sotilaspäähineen alle. Itse asiassa Puolustusvoimien varusteissa on jo nyt pitkälti tätä muistuttavia asusteita.
Honkasalo huomauttaa, että asevelvollisuuslain, perustuslain ja Suomea sitovien ihmisoikeussopimusten syrjintäkiellot velvoittavat Puolustusvoimia. Perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen, ja perusoikeuksien turvaaminen on myös osa puolustusvoimista Puolustusvoimien tehtäviä.
– Puolustusvoimat ei voi olla erillään yhteiskunnasta ja yhteiskunnallisesta kehityksestä. Suomi on moninainen, ja Puolustusvoimien tulee osoittaa myös käytännön toiminnallaan, että se on tärkeässä tehtävässään olemassa koko Suomen moninaisen kansan puolustamista varten. Asepalveluksen estäminen niiltä suomalaisilta naisilta, jotka kokevat huivin osaksi identiteettiään, ei vaikuta järkevältä maanpuolustustahdon ylläpidon, isänmaan puolustamisen tai syrjimättömyyden näkökulmasta.
Veronika Honkasalo
kansanedustaja