– Hallituksen laatimia vanhojen metsien suojelukriteereitä kritisoitiin painokkaasti jo lausuntokierroksella ja esimerkiksi ympäristötutkijat tyrmäsivät ne täysin tieteenvastaisina. No, Orpon hallitus ei ottanut näistä vetoomuksista kuuleviin korviinsa, vaan toi samat kriteerit muuttamattomina takaisin eduskuntaan, Honkasalo sanoo.
– Kriteerit on määritelty tarkoituksella niin tiukoiksi, että iso osa luontopääomaltaan korvaamattomista metsistä jää suojelun ulkopuolelle. Etelä-Suomen metsistä ei näillä perustein löydy lainkaan uutta suojeltavaa. Se, että hallitus yrittää kehystää kriteerit merkittävänäkin luonnonsuojelutoimena on kansalaisten sumutusta, Kivelä sanoo.
”Voitontavoittelun nimissä ollaan valmiita antamaan luontokadon jatkua ja näemmä myös pettämään annettuja lupauksia.”
Suomessa on aiemmissa selvityksissä kartoitettu noin 700 000 hehtaaria vanhoja ja luonnontilaisia metsiä. Vain murto-osa niistä on näiden kriteerien myötä siirtymässä suojelun piiriin. Loput jätetään metsäteollisuuden armoille.
– Kriteerit ovat paitsi hallituslupausten vastaisia myös ristiriidassa kansainvälisten ympäristösitoumustemme kanssa. Hallitus hyvin lyhytnäköisesti ajaa tässä vain ja ainoastaan metsäteollisuuden intressejä. Voitontavoittelun nimissä ollaan valmiita antamaan luontokadon jatkua ja näemmä myös pettämään annettuja lupauksia, edustajat sanovat.
Metsien ja metsäluonnon tilanne Suomessa on hälyttävän huono. Hakkuita tulisi vähentää ja kaikki valtion metsät asettaa tiukan suojelun piiriin.
– Hallitus väistää poliittista vastuuta ja pahentaa ympäristöongelmia haluttomuudellaan ratkaista niitä. Näiden mielivaltaisten kriteerien ja jatkuvien ylisuurten hakkuiden seuraamukset tulevat kalliiksi sekä ympäristön että veronmaksajan näkökulmasta, edustajat kiteyttävät.