– Huolta herättää myös se, mikä tulee olemaan Trumpin politiikka suhteessa Palestiinaan, Gazan jälleenrakentamiseen ja Israelin harjoittamaan miehityspolitiikkaan, Honkasalo sanoo.
– Selvää on kuitenkin se, että Trumpin uhoon ja jo nyt aloitettuihin poliittisiin toimiin on suhtauduttava vakavasti ja niitä on uskallettava kritisoida, Honkasalo painottaa.
Trumpille Yhdysvaltojen oma etu on prioriteetti myös ulkopolitiikassa. Virkaanastujaispuheessaan hän sanoi, että Yhdysvalloista tulee suurempi kuin koskaan ja että Yhdysvaltoja tullaan taas kunnioittamaan kaikilla maailmassa.
– Trumpin tapa hoitaa ulkopolitiikkaansa ei kuitenkaan herätä luottamusta tai kunnioitusta. Maailmalla Trumpia pidetään arvaamattomana johtajana ja hänen tapansa ajaa suoraviivaisesti Yhdysvaltojen etuja ja omaa henkilökohtaista etuaan saattaa johtaa odottamattomiin ja negatiivisiin seurauksiin, Honkasalo sanoo.
Trumpin aikakaudella on entistäkin tärkeämpää, että Suomi ja EU puolustavat johdonmukaisesti sääntöpohjaista kansainvälistä järjestelmää ja kykenevät myös kritisoimaan ja reagoimaan Trumpin omaa etua tavoittelevaan politiikkaan.
Trumpin edellisellä kaudella Yhdysvallat heikensi kansainvälisten instituutioiden roolia ja merkitystä monella tapaa. Nytkin Trump veti ensi töikseen Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta ja Maailman terveysjärjestö WHO:sta.
– Jos haluaa kunnioitusta kansainvälisessä politiikassa, on myös kyettävä kantamaan vastuuta siitä. Myös Yhdysvallat on riippuvainen hyvistä suhteista Eurooppaan, Honkasalo sanoo.
– Trumpin aikakaudella on entistäkin tärkeämpää, että Suomi ja EU puolustavat johdonmukaisesti sääntöpohjaista kansainvälistä järjestelmää ja kykenevät myös kritisoimaan ja reagoimaan Trumpin omaa etua tavoittelevaan politiikkaan.
– Kannan huolta myös siitä, mikä tulee olemaan teknologiajättien ja miljardöörien vaikutus ulkopolitiikkaan. Jo nyt esimerkiksi Elon Musk on pyrkinyt vaikuttamaan Saksan vaaleihin tukemalla äärioikeistoa.