– Tänään vietetään Ukrainan itsenäisyyspäivää ja on tärkeää muistaa, että apua tarvitaan Ukrainassa edelleen todella kipeästi ja monessa muodossa. Näin avun tarpeen omin silmin Ukrainassa käydessäni siellä keväällä. Hätä on jatkuvaa, niin lääkintäavun ja -tarvikkeiden, perushyödykkeiden kuin jälleenrakentamisen osalta, Honkasalo sanoo.
UM:n määrärahat jaettaisiin pääasiassa kansainvälisten järjestöjen kautta ja osa siitä voisi olla myös kahdenvälistä tukea.
– Järjestöt tekevät elintärkeää työtä Ukrainassa ja meidän on kaikin tavoin pyrittävä auttamaan niiden työtä sodan keskellä. Tuntuu käsittämättömältä, että VM on hylännyt UM:n ehdotuksen Ukrainan tukemisesta, vaikka näemme mediasta päivittäin sodan tuhoja. Suomen on jatkettava Ukrainan tukemista ja auttamista.
Vuonna 2022 Suomi on myöntänyt tukea Ukrainalle kehitysyhteistyön, humanitaarisen avun, materiaalituen ja puolustustarviketuen kautta lähes 190 miljoonaa euroa. Lisäksi Suomi on varannut yli 700 miljoonaa euroa Ukrainasta pakenevien vastaanottoon Suomessa.
– Avun tarve Ukrainassa ei ole vähentynyt, päinvastoin. Odotan, että hallitus tekee ensiviikon budjettiriihessä vastuullisia päätöksiä ja vahvistaa UM:n esittämät kehitysyhteistyömäärärahat Ukrainalle myös ensivuonna. Ukrainalaisilla on suomalaisten varaukseton tuki, sen tulisi näkyä hallituksen rahoituspäätöksissä, Honkasalo päättää.
Lisätiedot:
Veronika Honkasalo, veronika.honkasalo@eduskunta.fi, puh. 040 5559409