Ve­ro­ni­ka Hon­ka­sa­lo: Val­ko-Ve­nä­jän sor­to­toi­mia ei voi­da hy­väk­syä

Kansanedustaja ja eduskunnan ihmisoikeusverkoston puheenjohtaja Veronika Honkasalo on huolissaan Valko-Venäjän viranomaisten sortotoimista sekä maan demokratia- ja ihmisoikeuskehityksestä. Honkasalon mukaan EU:n tulisi aktiivisesti painostaa Valko-Venäjän hallintoa lakkauttamaan suhteeton voimankäyttö mielenosoittajia vastaan ja kunnioittamaan kansalaisten sanan- ja ilmaisunvapautta.

– Valko-Venäjän viranomaisten tulisi välittömästä lopettaa mielivaltaiset pidätykset ja silmitön voimankäyttö rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan. Mielenosoittajia on muun muassa ammuttu kumiluodeilla ja tainnutuskranaateilla. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan satoja mielenosoittajia on pahoinpidelty ja tuhansia pidätetty viime päivien mielenosoituksissa. Tällaista ihmisten perusoikeuksien rikkomista on mahdoton hyväksyä, Honkasalo toteaa.

Kansainvälisen yhteisön suunnalta olisi tärkeä lähettää viesti, että tällaisilla ihmisoikeuksien ja demokraattisten periaatteiden rikkomuksilla on seurauksia.

Ennennäkemättömät maanlaajuiset mielenosoitukset Valko-Venäjällä alkoivat 9.8. pidettyjen presidenttivaalien jälkeen. Mielenosoittajat kritisoivat virallista vaalitulosta, jota he pitivät peukaloituna. Istuvaan presidenttiin Aljaksandr Lukašenkaan kohdistuukin epäilyjä vaalivilpistä monesta suunnasta. EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell on niin ikään todennut, etteivät vaalit olleet vapaat tai rehelliset.

– EU:n on harkittava konkreettisia toimia, mukaan lukien kohdennettujen pakotteiden asettamista, joilla Lukašenkan hallintoa voidaan painostaa kunnioittamaan sen kansainvälisoikeudellisia velvoitteita, sanoo Honkasalo.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat tänään 14.8. neuvottelemaan Valko-Venäjän tilanteesta ja EU:n mahdollisista vastatoimista.