Jus­si Sa­ra­mo vap­pu­pu­hees­saan: Po­pu­lis­mi on ohit­ta­nut suo­ma­lais­ten yh­tei­sen edun

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo arvosteli vappupuheessaan oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaa. Hän puhui työväen vappujuhlassa Helsingin Kansalaistorilla.

 Saramon mukaan Orpon hallitus tekee jopa oikeistolaisittain järkyttävän vastuutonta politiikkaa.

 – Populismi on ohittanut suomalaisten yhteisen edun. Päätöksiä tehdään ilman mitään vaikutusarvioita. Ideologisessa sokeudessaan oikeistohallitus on ajamassa alas kaiken sen, joka on tehnyt Suomesta yhden maailman parhaimmista maista elää, Saramo sanoo.

 Saramon mukaan oikeistohallituksella on kaksi suurta tavoitetta: järjestelmällinen hyvinvointivaltion purkaminen ja työntekijöiden oikeuksien heikentäminen. Hän varoittaa, että Suomi on nyt menossa kohti vanhanaikaista isäntävaltaa. 

– Rakennetyöttömyys ei synny tyhjästä. Se syntyy näköalattomuudesta. Kyse on täydellisestä välinpitämättömyydestä Suomen hyvinvointivaltion tulevaisuudesta, kunhan hetken näyttää hyvältä. 

Saramo moittii hallituksen lyhytnäköisyyttä. Hän arvelee, että säästöjä on pitänyt saada paperille millä tahansa – niin sosiaalisella kuin myös taloudellisella – hinnalla. 

– Työelämästä tehdään itäeurooppalaista sen sijaan, että mallia otettaisiin Pohjois- tai Länsi-Euroopasta. Hallitus ei pysty esittämään toimilleen mitään työllisyysvaikutuksia. Paikallisen sopimisen muuttaminen paikalliseksi saneluksi jopa heikentää tuottavuutta, Saramo sanoo.

 Saramo muistuttaa, että ammattiyhdistysliike ja poliittinen vasemmisto ovat rakentaneet Suomeen ja maailmaan niin paljon hyvää, että yksi tuhoisakaan oikeistohallitus ei ole syy luovuttaa. 

– On jo nähtävissä, että oikeiston vaalipetos alkaa vaikuttaa. Ihmiset eivät usko väitteitä siitä, että hallituksen valinnat ovat olleet ainoita mahdollisia, hän sanoo.

 Kun oikeisto lietsoo pelkoa ihmisryhmiä kohtaan ja polkee ihmisiä maahan, vasemmiston ihmiskäsitys on toisenlainen. 

– Suomi on yhä maailman parhaita maita, ja meillä on kaikki edellytykset tehdä siitä entistäkin parempi. Me vasemmistossa tulemme jatkossakin rakentamaan parempaa yhteiskuntaa, jossa jokainen voi kokea itsensä tärkeäksi ja tehdä oman osansa yhteisen hyvinvoinnin eteen. Me olemme vastavoima ahneudelle ja tiedämme, että tasa-arvoinen yhteiskunta on lopulta kaikkien etu.

 Saramo muistuttaa, että pian käydään eurovaalit. Silloin on mahdollisuus hakea ratkaisuja suuriin ongelmiin. 

– Esimerkiksi suuryritysten veronkierto on niin laaja ilmiö, että Suomi ei voi sitä yksin ratkaista. Eurovaalit ovat tärkeät myös työelämän kannalta. Isoimmat työelämän parannukset ovat tulleet jo pitkään EU-tasolta, hän sanoo.

Lisätiedot

Jussi Saramo
jussi.saramo@eduskunta.fi
+358 50 514 4614



Lue Jussi Saramon vappupuhe kokonaisuudessaan:

Hyvät ystävät ja toverit 

Suomalainen demokratia on alennustilassa.

Pääministeripuolue kokoomus pysyi vaiti päätavoitteistaan ennen vaaleja ja valtiovarainministeripuolue perussuomalaiset lupasi suorastaan päinvastaista kuin se nyt tekee.

Oppositiossa emme tätä vaalipetosta ole äänestämällä pystyneet kaatamaan. Työntekijät ovat pystyneet panemaan vastaan, mutta heidät hallitus yrittää lyödä kyykkyyn kieltämällä lakkoilun itseään vastaan.

Oikeisto lietsoo pelkoa ja vihaa ihmisryhmiä kohtaan ja polkee ihmisiä maahan. Oikeisto hajottaa yhtenäisyyttä ja vuosikymmenten aikana rakennettuja turvaverkkoja.

Meillä vasemmistossa ihmiskäsitys on toinen. Tulemme jatkossakin rakentamaan parempaa yhteiskuntaa, jossa jokainen voi luottaa, ettei ketään jätetä yksin. Jossa jokainen voi kokea itsensä tärkeäksi yhteiskunnan jäseneksi ja jossa jokainen voi myös tehdä oman osansa työtä yhteisen hyvinvoinnin eteen. Me olemme vastavoima ahneudelle ja tiedämme, että tasa-arvoinen yhteiskunta on lopulta kaikkien etu.

Hallituksella on kaksi suurta tavoitetta, joita ajetaan kymmenin keinoin. He purkavat järjestelmällisesti sekä hyvinvointivaltiota, että työntekijöiden turvaa ja oikeuksia.

Hallituksen työelämäheikennykset ovat yksipuolisesti yritysten puolella työntekijöitä vastaan. Suomi ottaa nyt kerralla takapakkia vuosikymmeniä, kun mennään kohti sata vuotta sitten vallinnutta isäntävaltaa. 

Hallitus on käynyt läpi verrokkimaiden lainsäädännön ja valinnut jokaisesta maasta työntekijän kannalta heikoimmat kohdat. Yhtä ainoaa tasapainottavaa, työntekijän kannalta positiivista muutosta ei ole tulossa. 

Näille toimille hallitus ei pysty esittämään työllisyysvaikutuksia. Suomessa laajasti jo käytössä olevan paikallisen sopimisen muuttaminen paikalliseksi saneluksi jopa heikentää tuottavuutta, kun työelämästämme tehdään Itä-Eurooppalaista sen sijaan, että mallia otettaisiin Pohjois- tai Länsi-Euroopasta. 

Hyvät toverit 

Hyvinvointivaltion alasajolla hallitus sanoo taittavansa velkaantumista. Kuitenkin jo tälle vuodelle hallitus leikkasi verotuloja enemmän kuin menoja, eli käänsi velkakäyrän kasvuun!

Veronalennuksia saivat suurituloiset ja sijoittajat. Yrityksille hallitus antoi sellaisenaan 700 miljoonaa ylimääräistä, kun Marinin hallituksen saavuttama ennätystyöllisyys täytti työllisyysrahaston.

Hallitus sanoi kääntäneensä kaikki kivet etsiessään tapoja tasapainottaa taloutta. Vaikka vasemmisto, ekonomistit ja valtiovarainministeriön virkamiehet osoittivat ensimmäisenä korjattavana asiana tuhannen miljoonan verotukea pääosin rikkaimmille listaamattomien yritysten omistajille, kieltäytyi hallitus näkemästä kivikasan vieressä lojuvaa rahasäkkiä.

Suorien velkapäätösten lisäksi velkaantuminen kiihtyy myös huonon suhdannepolitiikan takia – kun hallitus antoi rakennusalan romahtaa, on työttömyys rajussa kasvussa.  

Aiemmat hallitukset – jopa oikeistolaiset – ovat elvyttäneet vastaavassa tilanteessa voittoatuottamattomalla vuokra-asuntorakentamisella, johon rahaakin olisi valmiina asuntorahastossa.

Hyvät ystävät

Politiikassa on turha pöyristyä siitä, kun oikeisto tekee oikeistolaista politiikkaa. 

Emme ole yllättyneitä, että hallitus ajaa pääomatuloilla elävien asiaa työllään elävien ja heikossa asemassa olevien kustannuksella.

Oli odotettavissa, että hallitus ajaa yksityistettyjen palveluiden omistajien asemaa julkisten palveluiden käyttäjien kustannuksella.

Mutta hallitus tekee myös oikeistolaisesta näkökulmasta järkyttävän vastuutonta politiikkaa. Päätöksiä tehdään ilman mitään vaikutusarvioita. Silloin kun arvioita ja tietoa on ollut, se on joutunut väistymään ennakkoluulojen tieltä. Populismi on ohittanut suomalaisten yhteisen edun.

Vastuuministereille ei ole edes kerrottu, mistä on päätetty leikata rahoitusta, saati, että olisi välitetty, ovatko leikkaukset yleensä mahdollisia. Säästöjä on pitänyt saada paperille millä tahansa sosiaalisella ja lopulta myös taloudellisella hinnalla. 

Tästä hölmöläisen peiton jatkamisesta karuimpia esimerkkejä ovat asumistuen ja suojaosien leikkaukset. Etenkin täällä pääkaupunkiseudulla ja monilla pienipalkkaisilla aloilla palkka ei aina riitä elämiseen. Palvelualojen työnantajat ovat ulkoistaneet työntekijöille liiketoimintariskiä ja joustoa, jolloin varsinkaan yksinhuoltajilla ei enää ole varaa käydä töissä, kun tukia nyt leikataan. 

Hallitus työntää näin 100 000 uutta ihmistä toimeentulotuelle. Heidän mukaansa työntekijöiden pitää etsiä paremmin palkattua ja kokoaikaista työtä. Mutta ei sellaista työtä ole tarjolla, etenkin, kun työttömyys on rajussa kasvussa hallituksen talouspolitiikan myötä.

Se mikä työnteon mahdollistaneiden tukien leikkauksissa säästetään, maksetaan byrokraattisen ja lannistavan toimeentulotuen kasvuna. Kun hallitus sanoo vähentävänsä normeja ja byrokratiaa, se tarkoittaa vain omia vaalirahoittajiaan.

Muille hallitus lisää byrokratiaa, kuten muuttaessaan toisen asteen opiskelut maksullisiksi kesken kaiken nuoren täyttäessä 18 vuotta.

Oikeisto sanoo, että leikkausten aiheuttama työttömyys ja talouden hyytyminen on vain väliaikaista ja tukien pieneneminen näkyy parantuneena työllistymisenä tulevaisuudessa, kun nousukausi alkaa. Silloin työvoimapulasta ei tulisi enää ongelmaa, kun jokaisen on lähes pakko ottaa vastaan mitä tahansa työtä. 

Mutta luvattuja toimeentulon turvaavia töitä odottaessakin pitää elää. Olemme nähneet aiemmista huonosti hoidetuista talouskriiseistä, kuinka ihmisten syrjäyttäminen jää usein pysyväksi. Rakennetyöttömyys ei synny tyhjästä. Se syntyy näköalattomuudesta.  

Sellainen talouspolitiikka, joka ei ymmärrä pitkän aikavälin koostuvan useasta lyhyestä aikavälistä ja talouden pohjautuvan ihmisten jaksamiseen, on todellisuudelle vierasta.

Kun Suomessa työllisyyspolitiikkaa tehdään simuloimalla täydellisiä markkinoita, ajetaan maamme yhä kauemmas hyvinvointivaltiosta, jossa ketään ei haluta jättää ulkopuolelle. 

Hyvät ystävät 

Ideologisessa sokeudessaan oikeistohallitus on ajamassa alas kaiken sen, joka on tehnyt Suomesta yhden maailman parhaimmista maista elää.  

Pohjoismainen hyvinvointivaltio on paitsi tasa-arvoinen, myös laadukas ja tehokas tapa järjestää kaikille yhteiset palvelut. Maissa, jossa päivähoito, koulutus tai terveydenhoito maksetaan suoraan itse, ovat hinnatkin usein päätä huimaavia. 

Terveyspalvelut ovat kuitenkin jääneet alirahoitetuiksi vuosien ajan. Muistamme kuinka Sipilän oikeistohallituksen viimeisenä vuonna 2019 vanhuspalvelut olivat historiallisessa kriisissä ja terveyspalveluiden jonot kasvoivat täällä Uudellamaallakin. Ikääntyneimmillä seuduilla kunnat eivät usein enää pystyneet järjestämään palveluita itse ollenkaan.

Palveluiden surkeasta tilasta huolimatta kunnat ottivat silloin yli 3 miljardia velkaa ja olivat kuntaliiton mukaan historiansa heikoimmassa tilassa.

Nyt kuntatalous on tasapainossa, mutta valtion rahoitettavaksi siirretty Sote on yhä rahapulassa ja tarvitsisi aiemman kolmen miljardin sijaan yhä yli miljardin lisärahaa. Ministeriön työntekijät epäilevätkin, että hallitus haluaa Soten epäonnistuvan.  

Itse en halua uskoa tahalliseen sabotointiin, vaan että kyse on täydellisestä välinpitämättömyydestä Suomen hyvinvointivaltion tulevaisuudesta – kunhan hetken näyttää paperilla hyvältä.

Tällaista Kreikan oikeistolta kopioitua taloudenpitoa harrasti myös edellinen, Sipilän,  oikeistohallitus – silloin valtion velkaantuminen siirrettiin kuntien velkaantumiseksi ja valtiontalous saatiin näyttämään hetkellisesti hyvältä myös tuottavaa omaisuutta myymällä. Julkinen sektori kokonaisuutena velkaantui sen hallituksen lopettaessa enemmän kuin toissavuonna, jolloin velka-aste parani.

Mutta valitettavasti nyt talous ei näytä edes paperilla hyvältä. Orpon hallitus ottaa enemmän velkaa kuin Marinin hallitus hoitaessaan koronaa ja Ukrainan sodan seurauksia.

Näyttää siltä, että jokainen pienituloisilta leikkauksilla tai arvolisänveron korotuksella viety euro heikentää verotuloja ja nostaa sosiaalimenoja yhteensä lähes euron. Hallitus siis ajaa Suomea alas kiihtyvällä tahdilla.

Mutta hyvä toverit

Vaikka tilanne on synkkä, me emme saa vaipua synkkyyteen. Suomi on yhä maailman parhaita maita, ja meillä on kaikki edellytykset tehdä siitä entistäkin parempi.

On jo nähtävissä, että oikeiston vaalipetos alkaa vaikuttaa, eivätkä ihmiset usko väitteitä siitä, että hallituksen valinnat ovat olleet ainoita mahdollisia.

Tänään meitä on täällä ja ympäri Suomea mahtava määrä ihmisiä liikkeellä. Me olemme se voima, joka rakentaa oikeiston raunioilta paremman Suomen. Aivan kuten aina ennenkin.

Ammattiyhdistysliike ja poliittinen vasemmisto ovat rakentaneet Suomeen ja maailmaan niin paljon hyvää, että yksi tuhoisakaan oikeistohallitus ei ole syy luovuttaa.

Pian käydään eurovaalit, joissa ratkaistaan suurimpia kysymyksiä, kuten ilmastonmuutos ja suuryritysten veronkierto, joita pieni Suomi ei yksin voi ratkaista. Jopa työelämän kannalta eurovaalit ovat tärkeät – isoimmat työelämän parannukset ovat tulleet pidemmän aikaa Brysselistä.

Myös kunnissa lähellä ihmistä taistellaan, kun kunnat esimerkiksi jättävät panematta toimeen hallituksen heikennyksiä nuorten opiskeluun. Rakennetaan yhteistyötä ja parempaa tulevaisuutta kaikkialla, niin täällä kaduilla kuin kabineteissakin.

Hyvää työntekijöiden ja opiskelijoiden juhlaa, hauskaa vappua!