Säh­köi­nen jä­se­nää­nes­tys – ää­nes­tys­oh­jeet

Tervetuloa Vasemmiston vuoden 2022 puoluekokouksen sähköiseen edustajavaaliin! 

Jos olet äänioikeutettu Vasemmistoliiton vuoden 2022 puoluekokousvaaleissa ja alueellasi järjestetään jäsenvaalit sähköisesti, pääset äänestämään tämän sivun kautta. Vaaleissa valitaan kunkin vaaliyhtymän edustajat Vasemmistoliiton 10.-.12.6 Porissa järjestettävään puoluekokoukseen. 

Lue nämä äänestysohjeet, ennen kuin siirryt äänestämään. 

Puoluekokousvaaleissa äänioikeutettuja ovat kaikki ne Vasemmistoliiton jäsenet, jotka ovat maksaneet vuoden 2021 jäsenmaksunsa 31.12.2021 mennessä. (Vasemmistoliiton säännöt, 16 §) 

Vaalien äänestysaika vaihtelee vaaliyhtymittäin. 

Sähköinen vaali järjestetään viidessätoista vaaliyhtymässä, jotka ovat: 

Etelä-Karjala 21.3. – 3.4.2022
Helsinki 28.3. – 7.4.2022
Itä- ja keski-Uusimaa 28.3. – 7.4.2022
Jyväskylä 28.3. – 8.4.2022
Keski-Suomi-Etelä 28.3. – 8.4.2022
Keski-Suomi-Pohjoinen 28.3. – 8.4.2022
Kymenlaakso 21.3. – 3.4.2022
Länsi-Uusimaa 28.3. – 7.4.2022
Pirkanmaa-Etelä 28.3. – 8.4.2022
Pirkanmaa-Pohjoinen 28.3. – 8.4.2022
Pohjois-Karjala 21.3. – 3.4.2022
Pohjois-Savo 21.3. – 3.4.2022
Tampere 28.3. – 8.4.2022
Turku 23.3. – 29.3.2022
Vantaa 28.3. – 7.4.2022

Näissä vaaliyhtymissä on mahdollista äänestää myös kirjeitse. Ole yhteydessä oman alueesi toiminnanjohtajaan tai aluetyöntekijään saadaksesi lisätietoa kirjeäänestyksestä. 

Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaalla piireissä vaalit järjestetään kokonaan kirjeäänestyksenä, eikä sähköinen äänestäminen näillä alueilla ole mahdollista.  

Sellaisissa vaaliyhtymissä, jossa aikarajaan mennessä ei ilmoitettu enempää ehdokkaita kuin vaaliyhtymistä valitaan, ei järjestetä puoluekokousedustajavaalia.  

Kirjautuminen äänestyspalveluun 

>>>LINKKI ÄÄNESTYKSEEN: OSALLISTU VASEMMISTOLIITON JÄSENÄÄNESTYKSEEN KLIKKAAMALLA TÄSTÄ. 

Pääset äänestämään kirjautumalla sisään sähköiseen äänestyspalveluun. 

Käyttäjänimesi on jäsenrekisteriin merkitty sähköpostiosoitteesi. Jos et muista salasanaasi, voit tilata uuden salasanan kirjautumisruudusta painamalla ”Tilaa uusi salasana” -linkkiä. 

Vaihtoehtoisesti voit kirjautua jäsenrekisteriin merkityllä puhelinnumerollasi. Tällöin saat tekstiviestillä kertakäyttöisen kirjautumiskoodin puhelimeesi.  

Huom! Kun kirjaudut tekstiviestillä, kirjoita numerosi muodossa 0401234567, ilman kansainvälistä +358-tunnusta.

Äänestäminen 

Kun olet kirjautunut, avautuu seuraava näkymä, jossa näet vaalin, jossa olet äänioikeutettu:

Vaalinäkymä
Vaalinäkymä

Tarkasta tässä vaiheessa, että sinulla on äänioikeus vain ja ainoastaan oman vaaliyhtymäsi vaalissa. Jos sinulla on äänioikeus vaaliyhtymässä, jonka jäsen et mielestäsi ole tai jos sinulta puuttuu äänioikeus, joka sinulla pitäisi mielestäsi olla, ole yhteydessä vaalien tukipalveluun. Yhteystiedot löytyvät tämän sivun alalaidasta.

Jos äänestystiedot ovat oikein, paina ”siirry äänestämään.” 

Äänestysnäkymä näyttää tältä:

 

Äänestysnäkymä
Äänestysnäkymä

Numeroi ehdokkaat mieluisuusjärjestykseen aloittaen numerosta 1. 

Saat äänestää niin montaa ehdokasta, kuin vaaliyhtymästäsi valitaan puoluekokoukseen edustajia, enintään kuitenkin kymmentä ehdokasta. Sinun ei ole pakko äänestää enimmäismäärää ehdokkaita. Tällöin kuitenkin äänesi painoarvo laskee. (Vasemmistoliiton säännöt, 17 §) 

Kun olet valinnut ehdokkaasi, paina ”Siirry eteenpäin.” 

Saat yhteenvedon antamistasi äänistä: 

Yhteenvetonäkymä
Yhteenvetonäkymä

Puoluekokousedustajien vaalissa noudatetaan henkilökohtaista, suhteellista vaalitapaa, jossa ensimmäiselle sijalle asetetun ehdokkaan äänimäärä on sama kuin se lukumäärä, kuinka monta ehdokasta äänestäjä on äänestänyt, toiselle sijalle asetetun ehdokkaan äänimäärä ensimmäisen sijan ehdokkaan äänimäärä vähennettynä yhdellä, kolmannelle sijalle asetetun ehdokkaan äänimäärä on ensimmäisen sijan ehdokkaan äänimäärä vähennettynä kahdella jne. (Vasemmistoliiton säännöt, 17 §) 

Jos olet tyytyväinen valitsemiisi ehdokkaisiin, paina ”vahvista äänesi.” 

Jos haluat muokata äänestysvalintojasi, paina ”palaa takaisin” 

Kun olet vahvistanut äänesi, sinulle seuraava näkymä: 

Vahvistusnäkymä
Vahvistusnäkymä

Onneksi olkoon! Olet onnistuneesti äänestänyt Vasemmistoliiton ensimmäisessä sähköisessä puoluekokousedustajavaalissa! Muista kirjautua palvelusta ulos painamalla oikean yläkulman ”Kirjaudu ulos” -painikkeesta. 

Muuta huomioitavaa. 

Äänestyspalvelun kautta hoidetaan keskitetysti kaikkien vaaliyhtymien sähköiset jäsenäänestykset. Ehdolla olevista henkilöistä annetaan tiedoksi heidän suku- ja etunimensä, mutta ei muita tietoja. 

Ehdokkaiden tarkempi esitteleminen on piirijärjestöjen ja ehdokkaiden itsensä tehtävä. Jos haluat lisätietoa ehdokkaista, hakeudu oman piirijärjestösi viestintäkanavien äärelle tai ole yhteydessä piirijärjestösi luottamushenkilöihin tai työntekijöihin.  

Apua!

Jos tarvitset apua tai sinulla on kysymyksiä jäsenäänestykseen liittyen, soita puhelimitse puhelinpäivystykseemme, arkisin klo 10-15, ja me neuvomme.

Usein kysytyt kysymykset