Tuo­mas Ne­van­lin­na

Tuomas Nevanlinna

16


Helsingin vaalipiiri


Ääni ajattelulle

Olen 58-vuotias Helsingin Pohjois-Haagassa asuva uusperheisä ja kulttuurin sekatyöläinen: filosofisesti suuntautunut kirjailija, suomentaja, opettaja, ja puhuja.

Freelancerina tunnen pätkä- ja silpputyöläisen arjen. Työn epävarmuus ja työehtojen heikkeneminen eivät kuitenkaan koske vain silpputyöläisiä, vaan myös finanssivetoisen ja keskuksissaan immaterialisoituvan talouden vakinaisia työläisiä, alihankkijoita ja pienyrittäjiä.

Nykyään on tapana kysyä asiasta kuin asiasta: “Onko se uhka vai mahdollisuus?” Yhteiskunnassa tapahtuvat suuret muutokset ovat aina molempia. Kaikki riippuu siitä, millä ja kenen ehdoilla ne tapahtuvat. Robotisaatio vie työpaikkoja, mutta voisi tarjota talous- ja sosiaalipoliittisiin uudistuksiin kytkettynä myös mahdollisuuden vapautua monista epämotivoivista ja huonosti palkatuista töistä. Pätkätyöllistäminen on yritys välttää työntekijöiden palkkaamisen kuluja, ja se myös antaa työnantajille tervetulleen mahdollisuuden hajottaa työväestön joukkovoimaa, mutta oikeanlaisiin uudistuksiin, esimerkiksi perustuloon, yhdistettynä pätkätyöläisyys voi vapauttaa monipuoliseen ja luovaan elämään.

Ihmiskunnan vakavin uhka, ilmastonmuutos luo paitsi radikaalien muutosten pakon, myös tilaisuuksia paremman elämän luomiseen. Syömme mieluummin kasviksia ja kalaa kuin myrkkyjä ja muovia. Luotijunilla matkustamme kätevästi ja miellyttävästi. Rikkaiden survivalistisista pelastautumisyrityksistä ei ole apua heille itselleenkään, joten sosiaalisesti tasa-arvoisempi maailma on ainoa vaihtoehto.

Tällä hetkellä toimin kirjoittamisen ja filosofian tuntiopettajana Kuvataideakatemiassa, käännän tieto- ja lastenkirjallisuutta sekä valmistelen kasvatusaiheista kirjaa vaimoni kanssa.

Olen kirjoittanut muun muassa teokset Hyväkuntoisena taivaaseen (Tammi 1999), Antero joutuu luontoon (Teos 2004), Kuninkaista ja narreista (Kirjapaja 2006 ). Jukka Relanderin kanssa olen kirjoittanut teokset Työn sanat (Teos, 2006) sekä Uskon sanat (Teos, 2011). Työryhmän osana olin tekemässä lukion filosofian Minerva-oppikirjasarjaa (Edita 2015-2017).

Kolumnoinut olen muun muassa Kansan Uutisiin, Rakennustyöläiseen, Helsingin Sanomiin ja Yleisradioon.

Yksi työhistoriani lämpimimmistä muistoista on se, kun viidentoista vuoden ajan keskustelin viikoittain Jukka Relanderin kanssa kaikesta maan ja taivaan välillä, rajat mukaan lukien, Radio Helsingin Tukevasti ilmassa -ohjelmassa (osa ohjelmista on muuten edelleen kuultavissa Radio Helsingin podcasteina).

Tärkeitä ajattelijoita minulle ovat olleet erityisesti Platon, Karl Marx, Sigmund Freud, Martin Heidegger, Gilles Deleuze ja Slavoj Zizek.

Perheeseeni kuuluu puolison lisäksi kaksi ala-asteikäistä poikapuolta ja villakoira.

Kaikkien terveiden nuorten miesten tapaan soitan bändissä rock-kitaraa. Tunnuslause kuuluu: “Coveria ei jätetä”.

Olen ollut vasemmistolainen neljänkymmenenviiden ja puolen vuoden ajan. Se on teoreettinen ja filosofinen valinta. Sellaisena vasemmistolaisuus on jatkuvassa uudistumisen ja muokkautumisen tilassa. Mutta jotkut asiat pysyvät. Liputan nuoren Marxin huudahduksen puolesta: pitää mullistaa “kaikki olosuhteet, joissa ihminen on alennettu, alistettu, hylätty ja halveksittu olento”.


Jag är en 58-årig bonusfamiljefar och kulturdiversearbetare från Norra Haga – författare, översättare till finska, lärare och talare. Som ett teoretiskt-filosofiskt val förnyas min vänsterorientering kontinuerligt. Min fana flyger ständigt för Marx utrop: vi måste reformera alla omständigheter där människan är en förtryckt, övergiven och föraktad varelse.


Lean 58-jahkásaš Helssega Davvi-Haagas ássi ođđabearraša áhčči ja máŋgga kultursuorggi bargi: girječálli, jorgaleaddji, oahpaheaddji, hálli. Teorehtalaš-filosofalaš válljejupmin mu gurutvuohta ođasmuvvá ollesáiggi. Bissovaččat guorrásan Marx sániide: galgá nuppástuhttit buot diliid, main olmmoš lea vuoliduvvon, dulbmojuvvon, hilgojuvvon ja badjelgehččojuvvon ealát.


I am a 58-year-old father from Pohjois-Haaga. I am a culture worker. I am an author, translator, teacher and public speaker. As a theoretical philosophical choice my sense of what it means to be left wing is in constant change. I believe in the Marxist idea of changing the circumstances that lead in the debasing, oppressing, discarding and disdaining others.


Vasemmiston ehdokkaat ja vaaliteemat, eduskuntavaalit 2019

Eh­dok­kaan kir­joi­tuk­set

15.02.2019

Vasemmistossa on tilausta utopialle, arvioi Tuomas Nevanlinna…

Lue lisää

15.02.2019

Yllätysnimi ehdolle eduskuntavaaleihin: Filosofi suuntaa politiikkaan…

Lue lisää

15.02.2019

Kasvatuksesta ja auktoriteetistä……

Lue lisää

13.02.2019

Koirista ja konservatismista…

Lue lisää

13.02.2019

Trumpista, työväenliikkeestä ja populismista…

Lue lisää