Eu­roop­pa ei saa kään­tää sel­kään­sä Ve­nä­jän toi­si­na­jat­te­li­joil­le

Vasemmistoliiton puoluehallitus on huolissaan Venäjän hyökkäyssotaa vastustavien toisinajattelijoiden aseman unohtumisesta viisumikeskustelussa. Euroopan unionin kannattaa valmistella Venäjän taloudelliseen ja poliittiseen eliittiin sekä heidän perheenjäseniinsä kohdistuvien henkilöpakotteiden laajentamista kategorisen kaikkiin venäläisiin kohdistuvan viisumikiellon vaihtoehdoksi. Putinin käynnistämä sota ei ole kaikkien venäläisten tukema. 

Presidentti Vladimir Putinin hallinto kontrolloi Venäjän mediaa hyvin tiukasti. Mielipiteen- ja sananvapautta on kavennettu entisestään merkittävästi Venäjän käynnistettyä laajan hyökkäyssotansa Ukrainaan helmikuussa. Vasemmistoliitto on pitkään nostanut esille Venäjällä toimivien ihmisoikeusjärjestöjen, riippumattoman median, toisinajattelijoiden sekä vähemmistöryhmien tukemisen merkityksen. Demokratiaa tavoittelevien kansalaisyhteiskunnan toimijoiden tukeminen on nyt erityisen kriittistä.

Kaikkien viisumien myöntämisen kategorinen lopettaminen tarkoittaisi, että myös kansalaisaktivistien poistuminen Venäjältä ja paluu sinne vaikeutuisivat. Humanitaarinen viisumi on tarpeellinen lisä Suomen maahantulokäytäntöihin. Samalla on tärkeää huomioida, että myöntämällä venäläisille sodanvastustajille erityisiä vain toisinajattelijoille suunnattuja viisumeita, leimaisi se heidät Venäjän viranomaisten silmissä hallinnon vastustajiksi tai ”ulkomaisiksi agenteiksi” ja vaikeuttaisi heidän toimintaansa entuudestaan.

On tärkeää, että lisäpakotteista Venäjälle keskustellaan. Samalla on kuitenkin tärkeää tukea maan toisinajattelijoiden toimintamahdollisuuksia. Siksi viisumirajoituksista ja muista pakotteista päättäessä katseen tulee olla Putinin hallinnossa ja sen laajassa lähipiirissä.

Suomalaisten eduskuntapuolueiden maaliskuussa julkaisemassa kannanotossa todettiin, että “vastuu sodasta ja sen aiheuttamista mittaamattomista inhimillisistä kärsimyksistä on Putinilla ja hänen hallinnollaan”. Kannanotto jatkui vetoomuksella “kaikkiin Suomessa asuviin, että sodan provosoimat vihollisuudet eivät siirtyisi tänne. Samalla kun meillä on vastuu tukea Ukrainaa sen puolustustaistelussa, meillä on myös vastuu osoittaa, että pysymme Kremlin käynnistämän vihan ja epäluulojen lietsonnan yläpuolella.” Kannanoton allekirjoittivat kaikki vaaleilla valitut eduskuntaryhmät.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on yksiselitteisesti tuomittava. Venäjä on syyllistynyt vakaviin sotarikoksiin ja kansainvälisen oikeuden loukkauksiin Ukrainassa. Vasemmistoliitto vaatii edelleen Euroopan unionilta yhtenäistä ja tiukkaa pakotelinjaa Venäjää vastaan sodan lopettamiseksi. Sodan jatkuessa on kuitenkin edelleen tärkeää muistaa, että kaikki venäjänkieliset tai venäläiset eivät tue Putinin sotaa. Venäjänkieliset ovat yksi suurimmista kielivähemmistöistä Suomessa ja monet Suomeen paenneet ukrainalaisetkin puhuvat venäjää. On edelleen pidettävä huolta siitä, että Putin ei onnistu tavoitteissaan luoda epäluuloja, ristiriitoja ja vihanpitoa myös Euroopan eri maiden sisällä.