Il­mas­to­teot voi­vat luo­da hy­vin­voin­tia Suo­meen

Vasemmistoliitto järjesti Porin SuomiAreenassa keskustelutilaisuuden työstä, toimeentulosta ja ilmastohyvinvoinnista tiistaina 16.7. Vasemmistoliiton mukaan ilmastokriisin ratkaiseminen ja työpaikkojen luominen voidaan yhdistää. Keskustelu ekologisen jälleenrakennuksen ohjelmasta eli Green New Dealista on käynyt viime aikoina kiihkeänä Yhdysvalloissa, ja on rantautunut Eurooppaan ja Suomeenkin.

Kansanedustaja Hanna Sarkkinen korosti, että ilmastopolitiikan on oltava sosiaalisesti oikeudenmukaista.

– Nyt on ratkaistava tulevaisuuden kaksi suurinta kysymystä: ilmastonmuutos ja eriarvoisuus. Me olemme ensimmäinen sukupolvi, joka näkee ilmastonmuutoksen vaikutukset ja viimeinen, joka voi ratkaista ilmastokriisin. Valitettavasti myös eriarvoistuminen on taas kääntynyt kasvuun.

– Onneksi ilmastokriisi voidaan ratkaista niin, että samalla hyvinvointi lisääntyy. Maailma tulee siirtymään pois fossiilisista, ja Suomella on nyt mahdollisuus luoda uutta työtä ja teollisuutta ilmastokestävien ratkaisujen ympärille, Sarkkinen sanoi.

Sarkkisen mukaan ilmastonmuutoksen ja ekologisen kriisin ratkaisemiseksi talousjärjestelmän on muututtava kohti kiertotaloutta.

– Se tarkoittaa yksityisten ja julkisten rahavirtojen suuntaamista uudelleen kohti ilmastokestävän tulevaisuuden rakentamista. Suomi on loppuvuoden EU:n puheenjohtajamaa. Kaudellamme on tärkeää pitää esillä kiertotaloutta ja ohjata rahavirtoja pois fossiilitaloudesta, Sarkkinen sanoi.Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson totesi, että hallituksella on nyt näytön paikka.

– On paljon ihmisiä, joita pelottaa, että kunnianhimoinen ilmastopolitiikka vie työpaikan tai nostaa elämisen kustannuksia. Nyt on erittäin tärkeää, että onnistumme tekemään koko kansan ilmastopolitiikkaa, jossa pienituloiset eivät joudu maksumiehiksi.

– Siksi hallitus korvaa välillisten ympäristöverojen korotukset muulla verotuksella ja tulonsiirroilla pienituloisille. Näin turvataan tuloerojen kaventuminen. Hallituksen kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan kuuluu myös panostukset raiteisiin ja biokaasun hyödyntämiseen, Andersson sanoi.

Porin SuomiAreenassa ilmastohyvinvoinnista keskustelivat myös sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen, Vasemmistoliiton kansanedustajat Jari Myllykoski ja Jussi Saramo sekä SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Pekka Ristelä. Tilaisuus oli osa Vasemmiston puoluepäivää SuomiAreenassa.

 

Katso Lisää:

Vasemmistoliiton oma Euroopan Green New Deal -ohjelma

Tallenne Vasemmistoliiton keskustelutilaisuudesta SuomiAreenassa